Norwegian får uventet «rettshjelp» i USA: Leasingselskaper vil bli med på Boeing-søksmålet
Den juridiske kampen mellom Norwegian og Boeing har tatt en ny vending. En gruppe leasingselskaper med postadresse på Cayman Islands ønsker nå å få sin del av erstatningen Norwegian krever av flyprodusenten bak skandaleflyet 737 Max.
– Jeg må bare beklage. Jeg var ikke klar over at høringen var satt til i dag, sa advokat Mitchell A. Orpett da han fikk ordet under høringen i den føderale domstolen for nordlige Illinois onsdag.
Egentlig var planen at dommer Andrea R. Wood skulle holde en høring mellom Boeing og Norwegian.
I stedet gikk mye av høringen med på å avklare noe som skjedde rett før høringen startet 10:30 lokal tid. Retten hadde nemlig akkurat mottatt en såkalt «motion to intervene», en begjæring om å bli part i en sak.
Avsenderen var advokat Orpett og advokatkontoret Tripler Orpett & Meyer, som sa i retten at han representerer leasingselskaper. Orpett erkjente åpent for dommeren at de ikke visste at det var høring samme dag som de sendte inn begjæringen til retten.
Advokatkontoret opplyser i begjæringen at de har informert Boeing og Norwegian om at de vil bli en part i saken, men at de «ikke vet om de to har innvendinger» mot dette.
Dommeren spurte Boeing og Norwegians advokater om de hadde noen innvendinger mot at hun vurderer begjæringen, noe de foreløpig ikke hadde.
Norwegians rettsprosess møter liten motstand, men tar tid: – Det kan dra ut til første del av april
Ønsker fortsatt en avtale
Flyselskapet Norwegian har saksøkt Boeing og krever erstatning for det de mener er mangler knyttet til langdistanseflyet Dreamliner, kortdistanseflyet 737 Max og servicen Boeing skulle yte.
Dommeren i Illinois la til at hun ønsker å avsi en beslutning om Boeing og Norwegians begjæringer i saken.
Norwegian vil ha saken flyttet til en delstatsdomstol, mens Boeing avviser anklagene og mener at deres europeiske datterselskap ikke kan bli dratt inn i den amerikanske rettssaken.
Norwegian har anklaget Boeing for svindel og kontraktsbrudd. Selskapets advokater har vist til de mange avsløringene i offentligheten om Max-skandalen, der to fly styrtet og det ble påvist store feil og mangler ved flyets programvare og utvikling.
Boeing selv har så langt ikke spesifikt kommentert anklagene til Norwegian og Orpett.
Norwegians finansdirektør Geir Karlsen, gjorde det imidlertid klart så sent som onsdag at selskapet fortsatt ønsker et forlik med Boeing:
– Vi håper vi får til en løsning med både Boeing og Airbus, slik at selskapet som kommer ut av dette (den irske og norske rekonstruksjonen til flyselskapet, journ.anm.) ikke har store investeringsforpliktelser, sa Karlsen.
– Om vi skal ta imot flere Max-fly eller ikke er det vi vurderer nå. Et alternativ er å levere tilbake fly til de som eier dem som et ledd i rekonstruksjonsprosessen, sa han videre.
Amerikansk kreditor steiler over hva de får fra Norwegians redningsplan
Norwegian planlegger emisjon til 7 kroner aksjen. Nå står kursen i 70.
Anonyme selskapsnavn
Norwegian hadde en flåte med 18 Boeing 737 Max som sto på bakken grunnet de tekniske feilene med flyet, da flyselskapet gikk til sak.
I tillegg hadde flyselskapet 37 Boeing 787 Dreamliner-fly i flåten, som alle ble satt på bakken under coronapandemien. Flyene har opp gjennom årene blant annet hatt problemer med Rolls-Royce-motorene.
Norwegian annonserte nylig at de skal legge ned hele langdistansesatsingen, og de 35 gjenværende Dreamliner-flyene skal dermed ut av flåten.
Advokat Orpett skriver i en støtteerklæring levert til den føderale domstolen at selskapene han representerer sitter på 12 av de 18 Max-flyene som Norwegian kjøpte og 2 Dreamliner-fly.
«Norwegians interesse i de 14 flyene har blitt overført til intervenenter som har en eksklusiv rett til å søke erstatning for tap påført av Boeings kontrakts- og garantibrudd», skriver advokaten.
Langdistanse-selskaper blir slått konkurs: 2.000 Norwegian-ansatte rammes
Advokaten sier at det er hans klienter «og ikke Norwegian» som har krav på erstatning for de 14 flyene, og at de og ikke Norwegian må avgjøre hvilke juridiske løsninger de kan gå med på.
Nøyaktig hvilke leasingselskaper som står bak som klient hos Orpett kommer ikke frem av rettsdokumentene.
Selskapene han representerer blir nemlig bare omtalt under de anonyme navnene til datterselskapene:
- AAA MAX 1 LIMITED
- AAA MAX 2 LIMITED
- AAA MAX 3 LIMITED
- AAA MAX 4 LIMITED
- AAA B787 2 LIMITED
- AAA B787 3 LIMITED
Ifølge advokaten selv og opplysninger fra det norske luftfartsregisteret er dette alle selskaper registrert på Cayman Islands.
Advokaten krever at det holdes en rettssak med jury og at klientene hans får rettens medhold i at flyordrene kan kanselleres, at det blir betalt erstatning og at deres advokatutgifter og andre kostnader blir dekket av Boeing.