Nikola: Tidligere toppsjef kom med «unøyaktige» uttalelser

En intern gjennomgang bekrefter flere påstander i knusende rapport. Selskapet avviser derimot at det er en «intrikat svindel».

Nikola-grunnlegger Trevor Milton, her fra et arrangement i desember 2019.
  • Martin Hagh Høgseth
Publisert:

Hindenburg Research kom i september med skarpe anklager mot lastebilprodusenten Nikola og den daværende toppsjefen Trevor Milton. Noen dager senere trakk han seg ut av selskapet.

I Nikolas ferske årsrapport innrømmer selskapet at Milton har kommet med «upresise» uttalelser mellom 2016 og 2020 rundt selskapets fremdrift i utviklingen av elektriske og hydrogendrevne lastebiler.

Selskapet trekker frem totalt ni uttalelser fra selskapet og Milton som innrømmes å ha vært «helt eller delvis unøyaktige da de ble laget». Syv av uttalelsene kom fra Milton, mens de to andre er meldinger fra selskapet.

Beskjeden kommer etter at advokatfirmaet Kirkland & Ellis har gjort en intern gjennomgang etter at rapporten fra Hindenburg Research ble presentert.

Det amerikanske børs- og finanstilsynet, SEC, og justisdepartementet i landet har startet etterforskning av selskapet etter påstandene. Flere har også saksøkt selskapet.

Les også

Nel falt markant etter at partner anklages for svindel

Nedskalerte

Selv om Nikola nå innrømmer at flere uttalelser ikke var helt riktige, er det flere påstander fra Hildenburg som ikke har blitt bekreftet i gjennomgangen. Blant annet mener Nikola at hovedpåstanden om at selskapet er en «intrikat svindel» ikke stemmer.

Etter skandalen har selskapet vært nødt til å nedskalere flere planer. Blant annet har utviklingen av pickupen Nikola Badger midlertidig blitt lagt bort. Under en telefonkonferanse torsdag sa den nåværende toppsjefen, Mark Russel, at selskapet er bedre rustet.

– Vi tror Nikola nå er i den beste posisjonen selskapet noensinne har vært for å kunne gjennomføre kjerneoppgavene i vår businessplan, sa Russel, ifølge Bloomberg.

Les også

Nel-sjefen: Nikolas forpliktelser til Nel er uendret

Nel-partner

Det norske hydrogenselskapet Nel har over lengre tid vært partner med Nikola. Da Miltons avgang ble kjent i september sa Nel-sjef Jon André Løkke til E24 at han hadde fått beskjed om at Nikolas forpliktelser fortsatt lå fast.

– Mark (Russel red.anm.) har for noen timer siden bekreftet at Nikolas strategi forblir uendret og at deres «commitment» til Nel er uendret, uavhengig av nyheter som måtte komme, sa Løkke til E24 den gang.

Da Nel kom med kvartalsrapport forrige uke skrev selskapet at utviklingsprogrammet de to selskapene har sammen for utvikling av hydrogenfyllestasjoner fortsetter. Samtidig meldte selskapet at «prosessen og implementeringen har blitt forsinket av strategigjennomganger og andre covid-19-relaterte faktorer inkludert reiserestriksjoner».

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Nikola Motor Company
  2. Nel

Flere artikler

  1. Trevor Milton tiltalt for bedrageri

  2. Oljefondet eier Nikola-aksjer: Tapte over 170 millioner kroner etter tiltale

  3. Oljefondet har kjøpt seg opp: Eier Nikola-aksjer for over to milliarder

  4. Wall Street endte rolig opp: Nikola falt over femten prosent

  5. Utlover én million dollar i dusør for Tether-informasjon