Første inntektsfall siden 2019 for Apple

For første gang siden 2019 falt inntektene for Apple i det viktige julekvartalet. Med en nedgang i omsetningen på fem prosent, ble det største kvartalsvise inntektsfall siden 2016 for iPhone-produsenten, skriver CNBC.

Publisert:

Apple-aksjen faller drøye 4 prosent i etterhandelen, etter å ha steget 3,7 prosent i torsdagens handel på Wall Street.

Selskapet la frem tall for fjerde kvartal en halv time etter New York-børsens stengetid.

Tallene viser at Apples inntekter falt i det viktige julekvartalet, for første gang siden 2019.

Selskapet bommet på estimatene for både omsetning, resultat og salg for ulike segment innen virksomheten.

Les også

Apple-sjefen får lønnskutt på over 40 prosent – tjener bare 485 millioner kroner i år

Omsetningen falt med fem prosent i kvartalet, til 117,2 milliarder dollar, det største kvartalsvise inntektsfallet siden 2016, ifølge CNBC.

Resultat etter skatt endte på 30 milliarder dollar. Resultat per aksje var på 1,88 dollar per aksje.

Ventet sterkere tall

På forhånd ventet analytikerne en nedgang i omsetningen på rundt to prosent til 121,14 milliarder dollar, ifølge estimater innhentet av Bloomberg. I samme periode året før var inntektene på 123,9 milliarder dollar.

Resultatet var på forhånd ventet å ende på 1,94 dollar per aksje.

Les også

Apple leverer over forventningene: Omsatte for 90 milliarder dollar

Første regnskapskvartal - julekvartalet - er den største salgsperioden teknologigiganten har. Apple har avvikende regnskapsår, noe som i selskapets tilfelle innebærer at første kvartal inneholder perioden oktober til desember.

Samtidig har det vært knyttet ekstra spenning til kvartalet, og særlig desember, etter at Apple tidlig i november kom med et sjeldent varsel om at produksjonskapasiteten hos Foxconn var betydelig redusert. Varslet var knyttet til Foxconns fabrikk som produserer mobiltelefoner.

Varselet førte til at flere analytikere reduserte sine forventinger til kvartalstallene.

Solgte mindre iPhone og Mac

Årsaken til dette er at salget av smarttelefoner er særlig viktig for Apple i første regnskapskvartal. Hvert år presenterer selskapet en ny linje med iPhone-telefoner i september, noe som gjør at kvartalet er den første skikkelige testen på hvordan de nye modellene tas i mot av markedet.

De siste månedene av fjoråret solgte Apple telefoner for 65,78 milliarder dollar, noe som var en nedgang på rundt seks milliarder dollar fra året før. Analytikerne hadde før tallslippet trodd at selskapet ville selge telefoner for 68,3 milliarder dollar.

Selv om det kom nye telefoner før jul, ble det ikke presentert nye versjoner av Macbook Pro før i januar. Derfor var det på forhånd ventet at Mac-inntektene ville stoppe på 9,72 milliarder dollar i kvartalet.

Fasiten ble dårligere enn som så, da inntektene fra Mac endte på 7,74 milliarder dollar.

Publisert: