Analytikere: Riggopptur ikke priset inn i aksjene

Pareto Securities forblir optimistisk til en forlenget, tilbudsdrevet oppgangssykel for offshorerigger, og mener at dette er langt fra reflektert i aksjekursene.

Illustrasjonsbilde av rigg. Bransjen har flere ganger vært preget av kriser, men flere øyner nå lyse tider fremover.
Publisert: Publisert:

Det fremgår av en analyse fra meglerhuset fredag.

Dagrater for syvendegenerasjons boreskip og premium oppjekkbare rigger ligger for tiden henholdsvis i midten av 400.000-dollartallet og midten av 100.000-tallet.

Dette tilsvarer en ebitdaebitdaDriftsresultat før av- og nedskrivninger.-avkastning for et nybygg på 10–15 prosent, og tilbakebetalingstid på reaktiveringer under to år, selv for de kaldeste eiendelene, noe som historisk har vært nok til å begynne å bestille nybygg.

– Hovedforskjellen denne gangen er kapitaldisiplin, ettersom langvarig etterspørselsusikkerhet, lave verdsettelser og åtte års elendighet gir lite incentiv til vekstinvesteringer, mener Pareto Securities-analytikerne.

Les på E24+

Analytikernes riggfavoritter

– Fortsetter å ha et positivt syn

Til tross for en svekkelse i makroøkonomien, har fundamentale forhold innen offshore oljeservice fortsatt vært sterke så langt i år med fortsatt moment i dagrater for offshorerigger frem mot andre halvår 2023.

Videre påpeker meglerhuset at riggselskapene forblir optimistiske til videre moment i dagratene i forbindelse med førstekvartalsresultatene. Transocean noterte at de forventer rater for varme rigger over 500.000 dollar per dag innen utgangen av året.

– Mens vi fortsetter å ha et positivt syn på oljemarkedet og er fortsatt optimistisk til en utvidet, tilbudsdrevet oppgangssykel for offshore-riggselskaper, er «mr.market» klart uenig – eller rett og slett ikke bryr seg. Med noen få bemerkelsesverdige unntak, er diversifiserte riggselskaper for tiden priset til om lag 220–260 millioner dollar og 80–100 millioner dollar for henholdsvis syvendegenerasjonsrigger og «high-spec»-rigger, skriver Pareto Securities.

Les også

Fredriksen-selskap saksøker Seadrill – krever 300 millioner

Flere toppvalg

Meglerhuset fremhever Seadrill, Noble Corporation og Valaris som toppvalg innen sektoren.

Pareto liker også Odfjell Drilling i harsh-environment-harsh-environment-Boring i røffe forhold.markedet, som ser stramt ut med flere rigger som har forlatt Norge på midlertidig fall i etterspørselen.

Publisert:

Her kan du lese mer om