Norsk kryptobørs om FTX-konkurs: – Kommer til å skje igjen inntil det kommer reguleringer

Norwegian Block Exchange klarte å kvitte seg med to tredjedeler av sin eksponering mot FTX før alt stoppet opp. – Alle ble mer eller mindre tatt på sengen, sier NBX-sjefen.

Stig Aleksander Kjos-Mathisen er sjef for den norske kryptobørsen NBX.
Publisert:

– Dette er en supertragisk sak for hele industrien, sier Stig Aleksander Kjos-Mathisen, leder for den norske kryptobørsen NBX, Norwegian Block Exchange, til E24.

– Alle ble mer eller mindre tatt på sengen, sier han.

Forrige uke slo nyheten om FTXs likviditetsskvis og påfølgende konkurs ned som en bombe i kryptoindustrien. På en uke gikk FTX fra å være en av verdens største og mest profilerte kryptoselskaper, verdt 32 milliarder dollar, til et gigantisk konkursbo.

– FTX har gitt et solid inntrykk til hele industrien. Det er antageligvis den børsen som har hatt mest institusjonelle tradere, så dette har rammet veldig bredt. Det har ikke bare gått utover retailmarkedet, men også fond og store aktører, forteller Kjos-Mathisen.

Blant de aktørene som ble rammet av konkursen er også hans eget selskap, NBX, hvor Bjørn Kjos er styremedlem og blant hovedeierne.

Har du et tips til denne saken? Er du berørt av FTXs konkurs? Send epost til ada.lea@e24.no

Kvittet seg med to tredjedeler

Før alt oppstyret, da FTX fortsatt var en anerkjent og tilsynelatende stabil kryptobørs, hadde NBX en relativt liten eksponering mot FTX på omtrent 300.000 kroner.

Eksponeringen var i bitcoin og ether.

Ifølge Kjos-Mathisen brukte NBX plattformen til å sikre kryptoposisjoner eller veksle mellom valutaer, og han understreker at de ikke hadde kundemidler der – kun selskapets egne midler.

Så, 2. november, publiserte Coindesk et lekket dokument som viste at Alameda Reserach, et hedgefond ledet av FTX-sjef Sam Bankman-Fried, hadde usedvanlig mange FTX-tokens.

FTX og Alameda skulle være separate virksomheter, men rapporten viste noe annet, ifølge New York Times.

– Det var en god nok indikator for å se på eksponeringen, vår og redusere den, sier Kjos -Mathisen.

De kvittet seg med rundt 200.000 kroner av eksponeringen, og satt igjen med 100.000.

Så smalt det virkelig for FTX. Kryptobørsen Binance annonserte at de ville selge hele sin beholdning med FTX-tokens, og folk strømmet til plattformen for å gjøre det samme. Dermed endte FTX i en likviditetsskvis.

– Tirsdag etter lunsj prøvde vi å ta ut de siste 100.000, men da var det allerede stopp. De prosesserte fortsatt uttak på det tidspunktet, men det var nok mye som lå i kø, sier Kjos-Mathisen.

NBX har fortsatt ikke avskrevet tapet. Kjos-Mathisen mener det er store verdier i selskapet.

– Det finnes en trøst til de som har mye penger låst der, for det er verdier i boet. Hvor mye det blir på hver, det er alt for prematurt å si.

Sam Bankman-Fried grunnla FTX i 2019. Han gikk av som sjef da selskapet søkte om konkursbeskyttelse.

– Svekker tilliten

Sam Bankman-Fried grunnla FTX i 2019, og selskapet har siden den gang vokst rakst. Nylig var selskapet verdsatt til 32 milliarder dollar.

Konkursen avslørte at FTX kun hadde 900 millioner dollar i likviditet, mot 9 milliarder dollar i forpliktelser.

– At selskapet skulle være så vanvittig short, det var ganske drøyt, sier Kjos-Mathisen.

Han håper at FTX-konkursen vil tvinge frem internasjonale reguleringer.

– Det er åpenbart at det svekker tilliten til hele industrien. Dette vil tvinge frem internasjonale reguleringer fortere. Vi får kanskje enda strammere reguleringer enn industrien hadde ønsket seg, men det er viktig å bli kvitt de dårlige aktørene, sier han.

Spesielt viktig er det å se på børser som har egen tokenToken representerer en omsettelig eiendel eller et verktøy som ligger på sin egen blokkjede, og som lar innehaveren bruke den til investerings- eller økonomiske formål., slik FTX hadde, mener han.

– FTX har brukt egen token til å «trykke penger». Når en stor del av balansen er egen token, har man et incentiv til å gjøre støttekjøp av egen token for å holde eller øke verdien, til for eksempel å bruke de til å få lån, sier han.

– Det hadde vært gøy med en egen NBX-token, men man ser at det er skummelt å begynne med før det er ordentlig regulert, sier han.

– Kan en noe lignende skje igjen, tror du?

– Er det en ting som er sikkert, så er det at dette kommer til å skje igjen inntil det kommer reguleringer.

E24 skrev først ved en feil at NBX eide FTX-tokens. Det riktige er at eksponeringen var i bitcoin og ether.

Publisert:
Gå til e24.no