Bred oppgang i Asia etter gjeldstak-optimisme

Uttalelser fra president Joe Biden og andre amerikanske toppolitikere bidro til opptur på Wall Street onsdag. Morgenen etter følger de asiatiske børsene med oppover.

Publisert: Publisert:

Slik er utviklingen på Asia-børsene ved 07-tiden:

  • Nikkei 225 i Tokyo klatrer 1,44 prosent
  • Kospi i Seoul stiger 0,65 prosent
  • Hang Seng i Hongkong klatrer 1,11 prosent
  • Shanghai Composite stiger 0,78 prosent
  • FTSE Straits Times i Singapore er opp 0,29 prosent
  • ASX 200 i Sydney stiger 0,50 prosent

Oppturen ses i sammenheng med at de amerikanske børsene steg markant onsdag kveld. Det skjedde etter mer optimistiske uttalelser om gjeldstaket fra president Joe Biden og leder i Representantenes hus Kevin McCarthy.

Samtidig fortsetter Nikkei-indeksen den sterke utviklingen fra de siste dagene. Indeksen stiger for sjette dag på rad. Samtidig stiger Topix-indeksen i Japan videre, og er dermed fortsatt på sitt høyeste nivå siden 1990.

Tror USA unngår mislighold

Amerikanske toppolitikere fra begge sider har gitt uttrykk for at de tror man vil klare å finne en løsning på den fastlåste situasjonen med gjeldstaket, slik at man unngår at USA vil misligholde gjelden sin. Politikerne har i lengre tid forhandlet om landets gjeldstak på 31.400 milliarder dollar skal heves.

Da Joe Biden møtte pressen onsdag omtalte han gårsdagens møte mellom ledere fra både republikanerne og republikanerne som produktivt og respektfullt.

– Og jeg tror alle kom til møtet i god tro. Jeg er trygg på at vi vil få en avtale om budsjettet, og at USA ikke vil misligholde, sa Biden ifølge CNBC.

President Joe Biden viste seg på flyplassen i Alaska onsdag ettermiddag da presidentflyet Air Force One fylte drivstoff på vei mot G7-toppmøtet i Japan. Presidenten har avlyst deler av turen til Asia- og Stillehavsregionen som følge av gjeldstaksituasjonen.

Leder i Representantenes hus, republikaneren Kevin McCarthy, sa etter møtet i går at det ikke er umulig å få til noen avtale i løpet av uken, selv om partene fortsatt sto langt fra hverandre.

– Jeg tror at vi til slutt ikke vil få et mislighold av gjelden, sier han til CNBC «Squawk Box» onsdag ettermiddag norsk tid.

Finansminister Janet Yellen advarte igjen tidligere denne uken om at det må tas grep innen starten av juni, og potensielt så tidlig som 1. juni, for å sikre at USA ikke misligholder noen av sine forpliktelser.

Den republikanske lederen i Representantenes Hus, Kevin McCarthy (til høyre), satt onsdag ettermiddag sammen med Senatets minoritetsleder Mitch McConnell (til venstre) og senatets majoritetsleder Chuck Schumer. Alle de tre var dagen før til stede i Det hvite hus for diskusjoner om gjeldstaket.
Publisert: