Norwegian-sjefen: Håper å lande Max-erstatning før nyttår

Norwegians fungerende toppsjef sier at kampen for å få lønnsomhet i Norwegian ikke er over. Selskapet regner med å kunne bruke de parkerte Max-flyene til påske og at en erstatningsavtale med Boeing er på plass før nyttår.

Geir Karlsen, finansdirektør og fungerende konsernsjef i Norwegian. Arkiv.
Publisert:

– Vi har i praksis hatt en dialog med Boeing siden i sommer og vi håper vi skal komme til en endelig forståelse før nyttår. Så vi er i sluttfasen, sier fungerende konsernsjef og finansdirektør i Norwegian, Geir Karlsen, i DNB Markets-podkasten «Utbytte».

Karlsen har fungert som konsernsjef siden i sommer da gründer og storaksjonær Bjørn Kjos gikk av. Fra 1. januar vil Jacob Schram ta over som permanent konsernsjef og Karlsen vil fortsette i jobben som finansdirektør.

I samtalen påpeker han samtidig at dialogen med Boeing er komplisert.

– Det går på kompensasjon og en ny leveranseplan ettersom det ikke er noen sjans for Boeing å levere i henhold til kontrakt. I slutten av 2019 vil Boeing ha rundt 500 fly parkert, inkludert rundt 15 av våre. Det er en superutfordring for Boeing og vi vil gjerne komme best mulig ut av avtalen som vi forhandler med Boeing om, sier Karlsen.

E24 skrev i starten av november at representanter fra den amerikanske flyprodusenten var på Norwegians hovedkontor på Fornebu for å forhandle.

Norwegian rakk å motta 18 Boeing 737 Max8-fly fra 2018 og frem til mars i år da flytypen ble satt på bakken av luftfartsmyndigheter verden over etter de to fatale ulykkene i Etiopia og Indonesia.

I etterkant har hverken Norwegian, Ryanair eller andre Max-kunder fått levert et eneste fly. Boeing har likevel fortsatt å produsere flytypen i et redusert tempo. Derfor har flyene som er produsert, men ikke overlevert til kundene, hopet seg opp ulike steder i USA.

Les også

Norwegians Argentina-sjef flyttes til Storbritannia

Regner å få flyet i luften til påske

Frem til nå har det vært vanskelig å vite akkurat når flyene vil komme tilbake i luften. Tidspunktet har flere ganger blitt skjøvet ut i tid og Boeing fortsetter å jobbe med å oppdatere programvaren i flyene, samt opplæringsmateriell og lignende.

– Slik vi forstår dialogen vi har med Boeing, så vil FAA (det amerikanske luftfartstilsynet, journ.anm.) gi en tillatelse i midten av januar og at EASA (det europeiske tilsynet, journ.anm.,.) vil komme en måned senere. Så tror vi at vi vil bruke fire til åtte uker på å få flyene i produksjon. Da er vi omtrent ved påske, sier Karlsen i DNB-podkasten.

I flybransjen må ruter og avganger planlegges i god tid, slik at man kan begynne billettsalget. Norwegian regner med at flytypen er tilbake til de viktige påske- og sommersesongene:

– Vi planlegger nå sommerproduksjonen for neste år og vi legger til grunn av Max er tilbake. Vår «base case» (utgangspunkt, journ.anm.) er at de er tilbake til påske. Vi har behov for Max-flyene til påske og gjennom sommeren, sier Karlsen.

Norwegian-sjefen forklarer at hvis man regner med de 18 Max-flyene Norwegian har mottatt og de som selskapet skulle ha fått, så har de om lag 34 færre fly i drift i flåten sin enn det de trodde de skulle ha for ett år siden.

Les også

Norwegian dropper Oakland: Flytter alle ruter til San Francisco

Tror langdistanse skal gå med overskudd neste år

En av Bjørn Kjos’ store satsinger som Norwegian-gründer har vært selskapets satsing på lavpris langdistanse. Det har vært krevende fordi få har klart å få det til. Norwegian og andre flyselskaper har i tillegg blitt rammet av problemene med Rolls-Royce-motorene på Dreamliner-flyene.

Geir Karlsen forklarer at et av stedene der de har kuttet ruter er nettopp på langdistanse. I Europa har man samlet langdistanse rundt hub-ene i London, Paris, Roma og Barcelona, mens selskapet i Norden nå legger ned langdistanse i Stockholm og København til fordel for Oslo.

Karlsen håper nå langdistansevirksomheten skal kunne gå med overskudd fra 2020:

– Langdistanse er vel det som utvikler seg best nå sammenlignet med kortdistanse. I 2020 så vil vi tjene penger, i hvert fall på de fire store hub-ene våre i Europa. Så får vi se hvordan vi får det til å fungere ut fra Oslo. Så det ser egentlig veldig bra ut, sier Karlsen i DNB-podkasten.

Karlsens snuoperasjon er ikke over

Geir Karlsen kom inn som finansdirektør i Norwegian våren 2018 og har siden han startet i jobben satt i gang en voldsom snuoperasjon i selskapet. Senest i høst fikk Karlsen skjøvet på forfallet til to store obligasjonslån, i tillegg til at man hentet enda mer penger fra aksjonærene og utstedte et nytt lån.

Snuoperasjonen er ikke over ennå:

– Det er fortsatt et vanvittig trykk internt i Norwegian når det gjelder å levere lønnsomhet. Så dette er på ingen måte over. Vi har jobbet med balansen og i 2020 vil vi jobbe ytterligere med P & L, sier Karlsen i podkasten, med referanse til resultatregnskapet og at man skal øke inntektene og kutte kostnader videre.

I Utbytte-podkasten forklarer han blant annet hvordan selskapet har lagt ned 70 ruter og åpnet rundt 20 til 25 nye, slik at selskapet totalt sett har kuttet kapasiteten kraftig.

– Vi kommer fra en periode i 2017 og 2018 der vi har hatt henholdsvis 25 og 38 prosent vekst. Masse nye fly ble levert og vi har hatt en organisasjon som har hatt mer enn nok med å ta levering av fly og få dem ut i markedet og i produksjon. En del av rutene har gått med tap. Majoriteten av alle de rutene er tatt ut, sier Karlsen i podkasten og fortsetter:

– Vi føler at vi har tatt ned kapasiteten helt ned til kjernen. Det vi flyr nå må vi fly. Tar vi ut mer så går det utover konkurransekraften.

Det siste grepet som har blitt tatt for å få opp lønnsomheten i Norwegian er å droppe Oakland slik at alle langdistanseflygingene til San Francisco går til San Francisco International.

Dette er bare det siste i en rekke grep selskapet har tatt i det siste. Det inkluderer blant annet:

Publisert: