Nordea om sentralbank-stimulans: Kan lede til nye anklager fra Trump

Når Den europeiske sentralbanken nå vil kutte renten, kan det bidra til nye bruduljer med USAs president, tror Nordea Markets.

KRASSE UTSPILL: USAs president Donald Trump har kommet med krasse utspill både mot eurosonens sentralbank (ESB) som vil kutte renten, og mot sitt eget lands sentralbank som han mener ikke gjør nok for å underbygge USAs vekst. Nye stimulanser fra ESB kan få Trump til å rope opp om valutakrig, tror sjefanalytiker Jan von Gerich i Nordea Markets.

Foto: Mandel Ngan AFP
  • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert: Publisert:

Den siste tiden har USAs president Donald Trump spisset ordbruken om det han mener er valutamanipulasjon fra andre lands side.

Han mener blant annet at eurosonen prøver å svekke sin valuta for å oppnå handelsfordeler - anklager som så sent som torsdag ble blankt avvist sentralbanksjef Mario Draghi i Den europeiske sentralbanken (ESB).

Den siste tidens utvikling får enkelte analytikere til å ta i bruk ordet «valutakrig» igjen.

– Siden valutakrig hovedsakelig ses på som en kamp om å svekke valutaer, vil trolig de nye stimulanseplanene lede til flere påstander om valutakrig, særlig fra Trump, skriver sjefanalytiker Jan von Gerich i Nordea Markets i en e-post til E24.

– Jeg tror dette hovedsakelig vil være retorikk, men ESBs handlinger vil uten tvil lede Trump til å kritisere Federal Reserve med enda sterkere ord, spesielt når valgkampen for alvor tar seg opp, skriver han.

I fjor kritiserte USAs president landets sentralbank, Federal Reserve, for å gjøre for lite for å stimulere landets økonomi. Også i år har han kritisert Fed for ikke å gjøre nok for å stimulere USAs vekst.

Kan ramme bilproduksjon i EU

Nordea-sjefanalytikeren tror Trump kan skape hodepine for andre lands sentralbanker. For eksempel er det risiko for at han bestemmer seg for å innføre toll rettet mot industri i land som kutter renten - noe som kan svekke valutaen deres.

– Jeg tror de fleste nå har fått med seg at krass og kontroversiell retorikk er en sentral del av Trumps stil. Han kan bruke valutakrigen som nok et argument i handelskrigen (for eksempel for å forsvare en avgjørelse om toll på biler fra EU), skriver von Gerich.

– Uansett tror jeg ikke sentralbanker i andre land vil la frykten for Trumps svar påvirke innenlandske pengepolitiske avgjørelser. Hvis det er argumenter for ytterligere lettelser, som i euroområdet, vil sentralbanken levere, legger han til.

– Tredje runde av kald valutakrig

Storfondet Pimco bruker begrepet «runde tre av den kalde valutakrigen» om utviklingen den siste tiden, inkludert planene om stimulansene fra flere sentralbankers hold, og klagene fra USAs president over urettferdig konkurranse og sterk dollar.

– Etter en pause siden tidlig i 2018 har den kalde valutakrigen som hadde vært ført mellom verdens store handelsblokker de siste fem årene, blusset opp igjen, skrev Pimco-analytiker Joachim Fels i et notat tidligere denne måneden.

Det omtales som valutakrig hvis ulike land med viten og vilje forsøker å svekke sin egen valuta for å gjøre sine egne eksportvarer mer attraktive. I en «kald valutakrig» er det derimot litt annerledes, ifølge Fels.

– Kalde valutakriger utkjempes med verbal (og tvitret) intervensjon og gjennom fordekte grep som rentekutt, guiding om fremtidige renter og kvantitative lettelser, heller enn med direkte inngrep i valutamarkedene gjennom kjøp av utenlandsk valuta med hjemmetrykkede penger, skrev Fels i notatet.

Den siste tiden har president Donald Trump på ny vært aktiv med å kritisere andre land for å svekke sin valuta. Presidenten skal ifølge CNBC også ha vært interessert i å finne ut hvordan han best kan svekke dollaren.

Draghis svar

Trump kritiserte ESB-sentralbanksjef Mario Draghi etter signaler om at Den europeiske sentralbanken ville kutte rentene, noe Trump mente var urettferdig fordi det ville svekke euroen og gjøre det lettere for eurosonen å konkurrere mot USA.

Eurosonens sentralbanksjef Mario Draghi fikk torsdag spørsmål om en mulig valutakrig, og om hva han sier til Trumps anklager om valutamanipulasjon. Draghi viste til at sentralbankens mål er stabil inflasjon.

– Vi har ikke noe mål knyttet til valutakurser. Vårt mål er knyttet til prisstabilitet, og vi har en internasjonal enighet om å unngå en spiral av devalueringer, som vi holder oss til, sa Draghi torsdag.

Fordeler ved svak valuta

En svak valuta er bra for eksportbedriftene i et land, fordi det gjør varene som kjøpes rimeligere.

Dette er en effekt blant annet norske eksportbedrifter har nytt godt av den siste tiden, fordi kronen er svak. Det har gjort norsk laks billigere og mer attraktiv for utlendinger, og det har gjort at turister som kommer til Norge får mer for pengene.

Når det gjelder USA er dagens sterke dollar bra for forbrukerne, som får kjøpt mer fra utlandet for pengene sine. Men for amerikanske eksportbedrifter gjør en sterk dollar at varer blir mye dyrere for utlendinger å kjøpe, fra Boeing-fly til stål og biler.

En amerikansk bil til 30.000 dollar koster for eksempel 260.000 kroner med dagens dollarkurs på 8,67 kroner. Men for noen år siden, da dollaren sto i seks kroner, ville en slik bil ha kostet 180.000 kroner.

Mario Draghi just announced more stimulus could come, which immediately dropped the Euro against the Dollar, making… https://t.co/DcwHcOuAhi

Trump håper på gjenvalg

De store sentralbankene har som oppdrag å holde inflasjonen stabil, og flere vurderer ny stimulans for å sikre dette, samt å motvirke en vekstbrems.

De har ikke som hovedmål å svekke valutaene sine, men svekket valuta kan bli en bieffekt av nye rentekutt og stimulanser, ifølge Pimco.

Det kommer trolig ikke Trump til å like. En sterk økonomi i USA kan bidra til å sikre ham gjenvalg i 2020, men det kan bli vanskelig hvis effekten av skattekuttene hans avtar og amerikansk vekst bremser.

– Trumps tidligere kommentarer om dollaren og sentralbankens politikk er, som i mange andre tilfeller, motstridende, skriver von Gerich.

– Et av hans sentrale løfter er sterk økonomisk utvikling, noe som også vil maksimere sjansen hans til å bli gjenvalgt, skriver han.

China and Europe playing big currency manipulation game and pumping money into their system in order to compete wit… https://t.co/7EB3fvQmSP
Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Valuta

Flere artikler

  1. Betalt innhold

    Trump går fra handelskrig til valutakrig

  2. ESB ser økt sjanse for resesjon

  3. Sentralbanker må ta hensyn til Trumps tolltrusler: – Vil vurdere ting annerledes

  4. Draghi og Trump i valutakrangel: – Ikke fokus på kursen

  5. Mer Trump-kritikk mot USAs sentralbank: – Det eneste problemet vi har