Kjos og Kise får inn millioner i utbytte fra Bank Norwegian

De to Norwegian-kjenningene får ekstra tilskudd i kassen når Bank Norwegian betaler ut over en halv milliard i utbytte, på tross av høyere utlånstap. Egil Stenshagen og Torstein Tvenge er også blant investorene som får solid andel utbyttekroner.

STORAKSJONÆRER: Tidligere Norwegian-sjef Bjørn Kjos, milliardær Egil Stenshagen, milliardær Torstein Tvenge og tidligere Norwegian-styreleder Bjørn Kise.
Publisert: Publisert:

Norwegian Finans Holding, morselskapet til Bank Norwegian, leverte et resultat i fjerde kvartal på 671 millioner kroner før skatt.

Det ble annonsert et utbytte på 3,18 kroner per aksje, noe som betyr at den samlede utbetalingen ender på 594 millioner kroner.

Dette er første gang selskapet betaler utbytte.

Det gir penger i kassen til aksjonærene, og på topplisten finner vi blant annet en rekke selskaper tilknyttet Norwegian-duoen Bjørn Kjos og Bjørn Kise, samt milliardærene Egil Stenshagen og Torstein Tvenge.

Hvis aksjonærene selger aksjene sine i dag vil de ikke har rett på mottatt utbytte. Vedtaket om utbetaling må godkjennes 29. april, som også er datoen aksjonærene må sitte med aksjene for å ha rett på utbyttet.

Les også

Bank Norwegian vil gi over en halv milliard i utbytte

Bjørn Kise og familien drar inn, basert på E24s beregninger, 27,3 millioner kroner i utbytte. Aksjepostene er verdt 809,3 millioner kroner, fordelt over flere selskaper.

Bjørn Kjos får inn 4,97 millioner kroner, ifølge beregningene. Lars Ola Kjos, Guri Helene Kjos Brecke og Anna-Helene Kjos-Mathiesen, de tre barna til Kjos, blir tildelt et utbytte på henholdsvis 12,6 millioner kroner,

Se listen over hvor mye storaksjonærene mottar i utbytte lenger ned i saken. Beregningene er basert på aksjonærlisten over de 50. største eierne for 17. februar, og det er mulig at aksjonærene kan ha endret sine posisjoner siden den gang.

Flyselskapet solgte aksjene

Flyselskapet Norwegian så seg nødt til å selge alle aksjene sine i Bank Norwegian for 2,2 milliarder kroner i august i fjor.

Da satt selskapet med rundt 18,6 millioner aksjer, noe som tilsvarte rett i underkant av ti prosent av alle aksjene i Norwegian Finans Holding.

Prislappen endte på 68 kroner per aksje for kjøperne Nordic Capital og Sampo. Til sammenligning står Norwegian Finans Holding-aksjen i 94,25 kroner torsdag formiddag.

Om flyselskapet hadde holdt på aksjene kunne det endt med en utbetaling på 59,14 millioner kroner.

Norwegian solgte aksjene for 2,21 milliarder kroner, men fikk ikke mer enn 934 millioner kroner grunnet et verdipapirlån på 1,28 milliarder kroner, skrev E24 i august.

Aksjene ble solgt med gevinst, og var en del av løsningen på det tidligere omtalte obligasjonslånet på 250 millioner euro, tilsvarende rundt 2,51 milliarder kroner med dagens kurs, som forfalt i desember.

«Trygda» får mest

Folketrygdfondet, som forvalter opptjent overskudd i folketrygden investert i nordiske aksjer og obligasjoner, er største foretak på listen med en eierandel på 9,47 prosent av selskapet. Beregningene viser at totalt 56,24 millioner kroner går rett inn til fondet.

Egil Stenshagen, investor og tidligere rallycrossfører, kan ifølge beregningene vente seg en utbytteutbetaling på 14,47 millioner kroner gjennom selskapet Stenshagen Invest.

Også investoren Torstein Ingvald Tvenge, som har satset stort i blant annet eiendom og Aker-aksjer, kan på sin side innkassere 6,3 millioner kroner. Investoren hadde en estimert formue på 14 milliarder kroner i 2019, ifølge Kapital.

Øyelege Ole Morten Halvorsen får også penger inn fra Bank Norwegian. Han står oppført med 736.976 aksjer gjennom selskapet OM Holding.

På topplisten står også flere aksjefond og pensjonskasser, deriblant MP Pensjon som blant annet forvalter pensjon for Tine og Equinor Pensjon.

Utlånstap

Forbrukslånsbanken har blitt en pengemaskin etter å ha vokst kraftig med forbrukslån og kredittkort, men noterer seg et utlånstap på andelen misligholdte lån fra 7,8 til 13,1 prosent mot året før – målt som andelen lån der en betaling er mer enn 90 dager over forfall mot hele utlånsporteføljen.

For hele året satt forbrukslånsbanken av 1,63 milliarder kroner til lånetap, mot 1,32 milliarder kroner fra året før.

Les også

Shadi ble svindlet for millionbeløp og saksøkt av Bank Norwegian – nå er hun frikjent

Netto renteinntekter havnet på 1,36 milliarder kroner i kvartalet, noe som er en oppgang på 1,19 milliarder kroner for samme tid året før. Selskapet skriver at økningen skyldes utlånsvekst.

Oppgangen i resultatet kommer ifølge selskapet som følge av «utlånsvekst med stabil marginutvikling, kostnadskontroll og god kredittkvalitet».

Publisert:
Gå til e24.no