Japans økonomi med største tilbakegang på fem år

Den japanske økonomien avsluttet 2019 med den største kvartalsvise nedgangen på mer enn fem år, ifølge offisielle tall. Årsaken er en skatteøkning i oktober. Nikkei faller, Asia-børsene generelt er blandet.

OL-FRYKT: Den tradisjonelle fakkelstafetten før sommer-OL starter snart - i helgen var det øvelser og testløp. Tilskuerne bar munnbind i frykt for Corona-viruset.

CHARLY TRIBALLEAU / AFP
 • Ine Brunborg
Publisert:,

Landets bruttonasjonalprodukt i siste kvartal i 2019 sank med 1,6 prosent fra forrige kvartal, viser ferske tall som kom i natt norsk tid.

Det er den største nedgangen siden andre kvartal i 2014 og kommer etter at regjeringen økte skattene fra 8 til 10 prosent i oktober.

Nedgangen er på 6,3 prosent fra samme periode året før, større enn ventet.

Økonomer følger med på hvilke følger utbruddet av det nye koronaviruset får for verdens tredje største økonomi. Spredningen av covid-19-viruset rammer produksjons- og turistindustrien i landet.

Frykten nå er at viruset skal påvirke turiststrømmen i forbindelse med sommerens OL, som skal arangeres i Tokyo i sommer - med oppstart 24. juli.

– Om ikke epedemien er stanset innen OL starter, vil påvirkningen på økonomien bli enorm, slår Taro Saito i NLI Research Institute fast overfor Reuters.

Japan Times slår fast at et slikt scenario «vil være et mareritt» for statsminister Shinzo Abe og hans regjering, som håper idrettsfesten skal gi landet et økonomisk oppsving.

Nikkei faller

Tokyo-børsen faller etter de ferske tallene.

Det er ellers et blandet bilde på de asiatiske børsene mandag morgen. I Kina klatrer børsene tydelig, der både Shanghai- og Shenzhen stiger mer enn én prosent.

Det etter at de kinesiske myndighetene denne helgen uttalte at de planlegger skattekutt og økt pengebruk i møte med utbruddet av coronaviruset, melder CNBC.

Planen ble offentliggjort av finansminister Liu Kin i et innlegg i den statlige kinesiske avisen Qiushi.

Japans bruttonasjonalprodukt i siste kvartal i 2019 sank med 1,6 prosent fra forrige kvartal.

Illustrasjonsfoto: Eugene Hoshiko / AP / NTB scanpix

Slik er utviklingen på Asia-børsene:

 • Hang Seng i Hongkong opp 0,45 prosent
 • Kospi i Seoul ned 0,05 prosent
 • Nikkei 225 i Tokyo ned 0,74 prosent
 • Shanghai Composite opp 1,30 prosent
 • Shenzhen Component opp 2,01 prosent
 • Singapore-børsen ned 0,07 prosent
 • ASX 200 i Sydney ned 0,16 prosent

Corona-fokus

Fortsatt påvirker Corona-viruset covid 19 internasjonal økonomi.

Både internasjonale og kinesiske eksperter har nå startet jobben med å undersøke covid-19-epidemien, som så langt har krevd 1.765 menneskeliv.

Internasjonale eksperter har kommet til Beijing og startet arbeidet med kinesiske kollegaer for å finne ut mer om epidemien.

Det er Verdens helseorganisasjon (WHO) som ledere arbeidet.

– Vi ser fram til dette svært viktige samarbeidet som skal bidra til global kunnskap om covid-19-viruset, skrev WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus på Twitter søndag.

Kinesiske helsemyndigheter har sagt at færre nye smittede er et tegn på at Kina har kontroll på utbruddet. Tedros og WHO sier derimot at det fremdeles er umulig å vite hvilken retning epidemien går.

Her kan du lese mer om

 1. Japan
 2. BNP
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. WHO erklærer coronaviruset en «internasjonal folkehelsekrise»

 2. Nedgang på Asia-børsene – Apple-leverandører faller

 3. Norwegian forbereder seg på Corona-viruset: Har opprettet beredskapsteam

 4. Annonsørinnhold

 5. IMF ser mild viruseffekt på økonomien

 6. Hongkong-børsen falt kraftig