Børsdagen

Tydelig opptur på Oslo Børs tross oljeprisfall

Oslo Børs fulgte de øvrige europeiske børsene oppover på ukens første dag, til tross for en tydelig lavere oljepris.

Oslo Børs har falt tungt i år på grunn av viruskrisen og oljepriskollaps, men hentet seg noe inn forrige uke.
 • Anders Nybakken Kvale
Publisert:

Hovedindeksen på Oslo Børs kan notere en positiv start på uken, etter å ha vært innom negativt terreng tidligere i mandagshandelen.

Ved stengetid er Hovedindeksen opp 2,29 prosent.

Slik ser det ut for de mest omsatte selskapene ved stengetid:

 • Equinor opp 0,07 prosent
 • DNB opp 2,36 prosent
 • Mowi opp 2,80 prosent
 • Aker BP opp 0,64 prosent
 • Telenor ned 0,88 prosent

Samme dag har oljeprisen beveget seg nedover. Klokken 16.30 omsettes ett fat med Nordsjøolje (Brent) for 33,27 dollar i spotmarkedet, ned 4,67 prosent for dagen. Det har imidlertid vært en svært volatil periode for prisen, mens viruskrisen har preget markedet.

Også de største europeiske børsene stiger mot slutten av handelsdagen, mens indeksene på Wall Street også beveger seg kraftig oppover.

Norwegian-fall etter milliardsmell

Aksjene i flyselskapet Norwegian falt 4,46 prosent etter at det meldte om betydelig fall i antall passasjerer fraktet i mars og en drivstoffsmell på en milliard kroner.

Meglerhuset Arctic Securities spår at april-tallene sannsynligvis blir verre.

– Vi ser fortsatt betydelig usikkerhet og nedsiderisiko på bakgrunn av Norwegians inntjentingssensitivitet og utsikter for lavere etterspørsel, fremgår det i en rapport mandag, ifølge Infront TDN Direkt.

Norwegian sliter tungt i kjølvannet av viruskrisen og aksjen er så langt i år ned 79 prosent på Oslo Børs til kurs 7,9 kroner.

Asia-hopp

Nettmegleren Nordnets børsanalytiker, Roger Berntsen, spådde før åpning at Oslo Børs ville stige 2,1 prosent, eller innen intervallet 1,6 til 2,5 prosent, fra start.

Han peker på at den tyngede oljeprisen gjorde et kraftig byks på slutten av forrige uke og at de asiatiske børsene steg i natt.

– Meldingen om at Saudi-Arabia hadde kalt inn de store oljeprodusentene til hastemøte var det som trigget prisoppgangen. Når det er sagt, møtet var i utgangspunktet ventet å skulle avholdes mandag, men er nå utsatt til torsdag, skriver Berntsen i en morgenrapport.

Les også

Oljekutt vil stoppe «det villeste tankmarkedet på lang tid»

– Spenn setebeltet

– Den kommende uken vil være instrumental for utviklingen av oljeprisen i 2020, så spenn setebeltet og forbered deg på volatilitet, skrev DNB Markets’ oljeanalytiker Helge André Martinsen i et notat søndag kveld.

Oljemarkedet sliter i kjølvannet av at viruskrisen barberer bort etterspørselen etter olje og at det pumpes inn olje på grunn av priskrigen mellom Saudi-Arabia og Russland.

– Uansett, det ligger nå i kortene at «alle» oljeprodusenter, inkludert Norge, kan være interessert i å kutte produksjonen for skape bedre balanse i oljemarkedet. Stillstanden i verdensøkonomien på grunn av Covid-19 tiltakene (tre milliarder mennesker står på stedt hvil), samt den pågående oljepriskrigen mellom Saudi-Arabia og Russland, gjør at markedet «oversvømmes» av olje i disse dager, fremhever Berntsen i Nordnet.

Prisen for et fat nordsjøolje i spotmarkedet ligger mandag morgen på rundt 33 dollar fatet.

Les på E24+

Verden drukner i olje – her er noen av verdens viktigste oljelagre

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Børsdagen
 2. Oslo Børs
 3. Nordsjøolje
 4. Hovedindeksen OSEBX

Flere artikler

 1. Rederi føk opp på positiv Oslo Børs

 2. Kraftig hopp på Oslo Børs - sjømat i tet

 3. Oslo Børs løftet seg mandag

 4. Oslo Børs klatret under global børsopptur

 5. Tunge fall for tre Røkke-aksjer