Bitcoin 70 prosent opp på en måned: Kryptovinteren er over

Verdien av en bitcoin nærmer seg 9.000 dollar etter kryptovalutaens sterkeste måned siden 2017. Investorene har fått tilbake troen på kryptovaluta, mener analytikere. 

VOKSER I VERDI: Bitcoin har hatt sin beste måned siden 2017, med en verdivekst på 70 prosent.

Foto: Benoit Tessier Reuters
 • Fredrik Kampevoll
 • David Bach
Publisert:

Mandag hoppet bitcoinverdien med 10 prosent, landet på 8.816 dollar per bitcoin. Til sammenligning hadde kryptovalutaen 27. april en verdi på 5.170. Det vil si at Bitcoin har hatt en vekst på 70 prosent på en måned, etter en allerede sterk start på året.

Flere analytikere uttaler til Bloomberg at veksten kan være starten på en varig endring i markedene, der kryptovaluta blir stadig mer utbredt som betalingsform, også blant tradisjonelle bedrifter.

– Lettere å betale betyr større bruk. Kundemassen kan nå en kritisk masse som gjør at teknologien går fra å være underground til å bli allmenn, sier Mati Greenspan, som er senioranalytiker hos handelsplattformen eToro, til Bloomberg.

Også Litecoin og Ether startet uken sterkt, med henholdsvis 12 og 6,8 prosent vekst.

Les på E24+

Bloomberg-kommentar: Derfor bør du ignorere den siste oppturen for bitcoin

Store svingninger

Tross den sterke oppgangen i mai er bitcoin langt under toppnoteringen på 19.650 dollar fra desember 2017. Etter den historiske toppen falt verdien til 6.920 de påfølgende tre månedene.

Financial Times skriver at investorene nå har fått tilbake troen på kryptovalutaen, etter at det bratte fallet på starten av 2018 skremte dem unna.

Les også

Bitcoin-prisen mer enn doblet i år: Ekspert mener det er færre lykkejegere

– Mange trodde at kryptovaluta var borte, at det var det. Men kryptobinderen har passert. Kryptovinteren er over, sier administrerende direktør Manuel Ernesto De Luque Muntaner i Luxembourg-baserte Block Asset Management til Financial Times.

Ikke alle er like positive. Til Bloomberg uttaler strateger fra JPMorgan Chase & Co. at prisen kan ha steget mer enn verdien tilsier, og at vi kan kopiere 2017s voldsomme vekst og tilsvarende bratte fall.

Les på E24+

Hva skjer når bitcoin-bankieren din dør?

Teknologisk brems

Bloomberg sier at verdihoppet kommer etter at tradisjonelle selskaper, som AT & T, har vist interesse for å la kundene betale med kryptovaluta. Det ble fulgt av nyheten om at Fidelity Investments sluttførte planene om å kjøpe og selge den digitale verdipapiret«asset» for institusjonelle kunder.

Samtidig som flere mener kryptovaluta kan bli et allment betalingsmiddel, trekkes det frem et stort problem med kryptovalutaen:

– Når etterspørselen begynner å ta seg opp, er det ingen måte å øke tilbudet for å dempe prisstigningen. Det finnes ingen sentralbank som kan påvirke priskurven, forklarer Caitlin Long i Wyoming Blockchain Task Force til Financial Times.

Her kan du lese mer om

 1. Bitcoin
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Dyreste bitcoin på 15 måneder

 2. Nordmenns kryptoformue krympet med 3,6 mrd. kroner i fjor

 3. Bitcoin opp 80 prosent i år – nå er kryptovalutaen overkjøpt

 4. Annonsørinnhold

 5. Betalt innhold

  Krypto går opp og ned, men hvor er den egentlig på vei?

 6. Analysebyrå: Tesla-bykset er «bitcoin på hjul»