Bredt fall på Wall Street: S&P 500 nærmer seg klassisk salgssignal

Handelskrig, rentefall og nye Mueller-uttalelser sendte New York-børsen rett ned.

UROLIG: Trader John Romolo er på jobb på Wall Street.

Foto: Richard Drew AP
Publisert:,

Etter fall i aksjemarkedene verden over, startet det dårlig på Wall Street onsdag.

Ordkrigen mellom USA og Kina har skapt uro og frykt.

Og når Robert Mueller kom med nye uttalelser om Russland-granskingen – som utløste nye spekulasjoner om riksrett mot presidenten – bidro det til å sende de amerikanske børsene videre nedover.

S&P 500 falt 0,70 prosent til 2.782 poeng.

Indeksen er dessuten nær å bryte gjennom et klassisk salgssignal: det såkalte 200-dagers glidende gjennomsnitt, som ses på som et viktig støttenivå for aksjer og indekser. Nivået er på 2.770 poeng, ifølge Marketwatch, og brytes det, kan det bety at en stigende trend er over.

Dow Jones endte ned 0,86 prosent, mens Nasdaq Composite endte ned 0,79 prosent.

– Markedet har gått fra å ha en holdning som sier det er 100 prosent sannsynlighet for en handelsavtale, det var bare et spørsmål om når, til nå å tenke at det sannsynligvis ikke blir noe handelsavtale, sier grunnleggeren av nettstedet The Opportunistic Trader, Larry Benedict, til CNBC.

Tar innover seg handelskrigen

Tirsdag sa president Donald Trump at USA ikke er klar for en avtale med Kina, og frykten blusset opp igjen.

Les også

Strateg etter kraftig børsfall: – Børsene kan stå på kanten av en skikkelig korreksjon

– Det er en flukt til trygghet som foregår i USA. Frykt driver investorene til statspapirer, og så har du et marked som nådde toppen for omtrent en måned siden, sier seniorforvalter Tom Martin i Globalt Investments til Reuters.

Sjefstrateg Øystein Børsum i Swedbank mener aktørene i finansmarkedet nå tar innover seg at i står overfor en svært steil front mellom stormaktene Kina og USA.

– Det er mange aktører som må endre sine taktiske vurderinger, og det tar tid å legge planene sine på nytt. Det siger inn hos flere og flere folk hvor alvorlig situasjonen er og at det skal bli enda vanskeligere å bli enige om en avtale. Nå bygger de ned risikoeksponeringen og går ut av aksjer og inn i tryggere rentepapirer, sa han til E24 tidligere onsdag.

Rentefallet fortsetter

Renten på amerikansk tiårig statsobligasjon falt videre til 2,23 prosent onsdag – det laveste siden høsten 2017.

Det vedvarende rentefallet tiltok i april og bare den siste uken har renten falt 20 basispunkter.

I teorien er lave renter positivt for aksjemarkedet, men ikke så lenge det bygger på frykt for svakere global vekst og politisk usikkerhet.

Tiårig rente nærmer seg nå toårig rente, og når disse krysser bane, følges det historisk sett ofte av resesjon i amerikansk økonomi.

Her kan du lese mer om