OLJEFONDETS ÅRSRAPPORT: Lønnskutt og bonusstopp for Slyngstad

Oljefondets sjef får barbert årslønnen fra 11,1 til 3,5 millioner kroner.

Publisert:

Sentralbanksjef Svein Gjedrem kunngjør på en pressekonferanse onsdag at Oljefondets leder Yngve Slyngstad "etter en gjennomgang vil få en vesentlig lavere lønn fremover".

Mens Slyngstad håvet inn hele 11,1 millioner kroner i fjor, vil han heretter få 3,5 millioner kroner i året - og ingen bonusordninger overhodet. I fjor utgjorde tifdligere opparbeidede provisjoner og bonuser 5,3 millioner kroner av inntektene til Oljefondsjefen.

Den dramatiske lønnsreduksjonen for det som var statens best betalte offentlige tjenestemann kommer etter at Oljefondet tapte over 70 milliarder mer enn markedene i fjor. Totalt tapte fondet 633 milliarder kroner.

- Vi ser at det i finansbransjen både internasjonalt og her hjemme er et fall i lønnsordningene. De forventede inntektene til ledere i denne bransjen er på kraftig vei ned. Det skal reflekteres også hos oss, fastslår Gjedrem.

Førsteamanuensis Egil Matsen ved NTNU roser beslutningen.

- Dette viser at det også er en nedside for Slyngstad. Han har levert dårlige resultater, og får et skikkelig lønnskutt, sier han til E24.

- Ikke lønnssledende

Sentralbanksjefen vil nå avvikle alle de bonuslønningene som har eksistert for lederne i Oljefondet, og erstatte dem med fastlønn.

Unntaket vil være lederne for de ulike investeringsavdelingene, men også her vil det ifølge Gjedrem være betydelig mer innslag av fastlønn enn før.

- Vi skal ha lønnsordninger som er konkurransedyktige, men vi skal ikke være lønnsledende, fastslår Gjedrem.

Ved utgangen av fjoråret hadde fondets investeringsavdeling og operasjonelle avdeling en bonuspott på nær 200 millioner kroner fordelt på vel 200 ansatte.

Finansminister Kristin Halvorsen (SV) er ansvarlig for Oljefondet - eller Statens Pensjonsfond - Utland som det heter formelt - men visste i februar ikke at sjefen der tjente hele 11 millioner kroner i fjor.

- Lønnsnivået er både provoserende og uforståelig, sa Halvorsen til NTB i forrige måned.

Les også: Tapte 633 milliarder i fjor

Renteproblemer

Sentralbanksjefen medgir at avkastningen til Oljefondet har vært dårlig.

- Krisen har rammet oljefondet hardt i de internasjonale markedene. Realavkastningen er bare 1 prosent i gjennomsnitt siden fondet ble etablert. Ambisjonen har vært fire prosent, sier Gjedrem.

Og avkastningen i prosent var høyere de første årene, da fondet var stort. Total avkastning i kroner er nå negativt, med 131 milliarder kroner.

De store tapene i fjor skyldes først og fremst at kursene på både aksjer og obligasjoner falt kraftig, særlig i tredje og fjerde kvartal.

I fjerde kvartal tapte fondet 21 prosent av aksjeinvesteringene. Men det er på rentesiden fondet har gjort det spesielt dårlig i fjor, særlig målt i forhold til referanseindeksen.

Kan du gjøre det bedre enn Oljefondet? Meld deg på E24s AksjeNM her.

Les også:

Dette er Oljefondets favoritter

Øystein Stray Spetalen: - Tapsfare i en hel generasjon

Espen Henriksen tror på mange fete år for Oljefondet

Oljefondet har tapt all avkastning

Flere E24-nyheter

Publisert: