Norges Bank med dollar-auksjon: Disse bankene får kjøpe

Torsdag skal Norges Bank auksjonere bort dollar til norske banker, i håp om å presse pengemarkedsrentene enda lenger ned. Det kan gjøre det lettere for bankene å senke sine renter.

Publisert: Publisert:

Norges Bank har fått låne dollar av USAs sentralbank, og torsdag skal den auksjonere bort inntil fem milliarder dollar til norske banker.

Se listen over hvilke banker som kan kjøpe dollar lenger nede i saken.

Grepet fra Norges Bank kan potensielt bidra til å presse pengemarkedsrenten nedover, fordi bankene får tilgang på billigere finansiering i dollar.

– Bankene får tilgang til billigere finansiering. De har allerede fått tilgang til norske kroner gjennom F-låneprogrammet. Nå får de også dollar gjennom et lignende program, sier rentestrateg Lars Mouland i Nordea Markets til E24.

– Det gir en ekstra sikkerhet når man får billig dollarfinansiering, legger han til.

Renten som bankene betaler for å hente penger i markedene er for tiden mye høyere enn styringsrenten her hjemme, som er på 0,25 prosent. Det gjør det krevende for bankene å kutte renten like mye som Norges Bank.

Dette har også ført til kritikk. Mens Norges Bank har kuttet 1,25 prosentpoeng siden 13. februar, har flertallet av bankene bare lovet 0,85 prosentpoeng kutt.

Les også

En rekke banker fremskynder rentekutt: – Verre for oss om kundene går konkurs

Flere detaljer om auksjonen

«Uroen i finansmarkedene har tiltatt, og høyere påslag i kreditt- og pengemarkedet gjør det dyrere for norske foretak å finansiere seg», skrev Norges Bank etter sitt siste dramatiske rentekutt 20. mars.

Onsdag la Norges Bank frem flere detaljer om dollar-auksjonen. Den varer fra klokken 14 til 14.30, og tildelingen skjer klokken 15.

Pengene skal utbetales mandag 30. mars, og lånes bort i 84 dager.

Dollarlånene skal gi bankene økt trygghet til å kunne gi gunstige lån til bedrifter og privatkunder i en krevende tid, med urolige pengemarkeder.

Les også

USAs sentralbank vil låne ut dollar til Norges Bank

Bankene må minst by på 25 millioner dollar, og kan maksimalt gi tre bud hver. Sentralbanken kan avvise eller avkorte budene.

Auksjonen kommer etter at USAs sentralbank i forrige uke tilbød seg å låne ut inntil 30 milliarder dollar til Norges Bank, og satte opp lignende avtaler med en rekke andre sentralbanker, for å dempe uro i markedene.

Også Nationalbanken i Danmark og Riksbanken i Sverige auksjonerer ut dollar torsdag.

Les også

Finanstilsynet vil nekte bankene å betale utbytte

Kan gi billigere lån

Hvis auksjonen fungerer og bidrar til å dempe pengemarkedsrenten Nibor, vil det bli billigere for norske banker å hente penger som de kan låne ut til kundene.

– Hvis Nibor faller, så kommer alle renter etter hvert ned. F-lånene har kanskje dratt ned Nibor med rundt 0,35 prosentpoeng så langt. Dette kan kanskje gi 0,1 til 0,15 prosentpoeng ekstra ned på Nibor, sier Mouland.

Nibor-renten ligger nå på 1,05 prosent, som er svært mye høyere enn styringsrenten på 0,25 prosent. Blir Nibor redusert, får bankene også rom til å kunne kutte enda mer enn de har gjort så langt.

– Men for å få en full normalisering av Nibor, så må nok fortsatt renten ned i pengemarkedene i USA, sier Mouland.

Publisert:
Gå til e24.no