Analytikerne venter største resultatfall siden 2016 på Wall Street

Vekstbrems i økonomien, handelskrig og sterkere dollar bidrar til svake selskapsresultater, mener investeringsdirektør. De neste ukene kommer tallslippene fra selskapene på Wall Street på løpende bånd.

RESULTATFALL: Prognosene peker mot lavere fortjeneste for selskapene på Wall Street i tredje kvartal.
 • Asgeir Aga Nilsen
Publisert: Publisert:

Etter at skattekutt og gode tider i økonomien ga resultatfest på Wall Street har pilene begynt å peke nedover for selskapene i verdens største aksjemarked.

Nå spår analytikerne at overskuddene krymper for tredje kvartal på rad, i det som ventes å bli den svakeste regnskapsperioden på over tre år.

Prognosene peker mot et resultatfall på 4,1 prosent i tredje kvartal, den største nedgangen siden starten av 2016, ifølge analysefirmaet FactSet.

Les på E24+

Mener hele shippingsektoren er undervurdert: – Et tidsspørsmål før de underliggende verdiene kommer frem

FactSet samler hvert kvartal inn estimater for selskapene notert i S&P 500-indeksen, som gir et bilde av forventningene til resultatutviklingen.

Hvor mye penger bedriftene tjener er en viktig faktor i vurderingen av aksjemarkedene og økonomien, og de neste ukene kommer rapportene på løpende bånd.

Resultatsesongen i USA begynner med et knippe storbanker tirsdag, inkludert JP Morgan, Wells Fargo og Goldman Sachs. Også Johnson & Johnson, IBM og Netflix kommer med tall denne uken.

Handelskrig og sterkere dollar

Investeringsdirektør Leif-Rune Rein i Nordea Liv peker på at selskapene vanligvis pleier å slå forventningene, slik fasiten trolig blir noe bedre enn prognosene tilsier nå.

De amerikanske selskapene føyer seg inn et bilde av svak inntjeningsvekst i flere regioner, ifølge Rein, som peker på flere årsaker.

– Det er svakere vekst, effekter av handelskrig og sterkere dollar som har slått ut. Det er ikke noe særtilfelle med USA. Og jeg tror når fasit gjøres opp ved slutten av året, er nok inntjeningsveksten negativ for 2019 globalt sett, sier han.

Investeringsdirektør Leif-Rune Rein i Nordea Liv

Økonomien kjøles ned

Både i USA og på Oslo Børs har forventningene blitt kuttet i løpet av året, i takt med nedkjølingen i verdensøkonomien.

Industribedrifter i mange land melder om rusk i maskineriet. I USA var siste industrimåling den svakeste siden 2009, mens tilsvarende indikatorer har varslet dårligere tider i Europa en god stund allerede.

Samtidig har ikke amerikanske toppsjefer vært mer pessimistiske siden 2009, ifølge en undersøkelse fra organisasjonen Conference Board.

Les også

Nedkjøling i verdensøkonomien rammer Oslo Børs: Laveste forventninger på over to år

Kan «tære på risikoviljen»

Utviklingen i det amerikanske aksjemarkedet har imidlertid vært god i år. S&P 500-indeksen har satt flere rekordnoteringer, og er opp 17 prosent siden årsskiftet, riktignok etter en stor smell på tampen av 2018.

Sjefstrateg Christian Lie i Danske Bank påpeker at aksjeutviklingen kan være frikoblet fra selskapsinntjeningen over kortere perioder.

Det kan skyldes forventninger om at svak resultatvekst er forbigående, eventuelt i kombinasjon med rentefallet som gjør aksjer relativt sett mer attraktive, mener han.

– Men det er ingen tvil om at dersom denne utviklingen vedvarer, og oppbremsingen i amerikansk økonomi bidrar til at man får et mer langvarig og kanskje dypere fall i selskapsinntjeningen, vil det gradvis begynne å tære på risikoviljen hos investorene.

Sjefstrateg Christian Lie i Danske Bank

Ved siden av selve resultatutviklingen blir selskapene kommunikasjon om fremtiden viktig, mener Lie. Han sier det har vært et «informasjonsvakuum» i forkant av rapporteringssesongen for tredje kvartal, med det laveste omfanget av slik guiding siden år 2000.

– Sannsynligvis skyldes dette fraværet av guiding både usikkerhet knyttet til handelskonflikten og svakere vekst i amerikansk og global økonomi.

– Denne usikkerheten som preger selskapene, og det økonomiske klimaet generelt, bidrar til vår forventning om at estimatene for 2020 kommer til å falle.

Les også

Børsdrømmen glapp for Wework: Investorene fryktet festkultur og ledelsesstruktur

Venter oljesmell

Ifølge FactSet venter analytikerne at energisektoren vil stå for det største resultatfallet, på 31,8 prosent i tredje kvartal fra tilsvarende periode i fjor.

Det skyldes blant annet oljeprisens nedgang, som er på 19 prosent det siste året, skriver analysefirmaet. I oljemarkedet har bekymringer for svakere vekst i oljeetterspørselen bidratt til å tynge prisene.

Analytikerne tror også IT-sektoren og forskjellige industrisektorer vil melde at inntjeningen krymper kraftig.

I motsatt ende av skalaen er kraftselskaper og eiendom, hvor ekspertene venter resultatvekst.

Omsetningen i S&P 500-selskapene er imidlertid ventet å stige i tredje kvartal. Analytikerne venter en vekst på 2,8 prosent, hvilket vil være det laveste veksttallet siden tredje kvartal 2016.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Wall Street
 2. S&P 500
 3. USA
 4. Verdensøkonomien
 5. Regnskap og resultater

Flere artikler

 1. Globale resultatforventninger faller mer: – Dramatisk ned

 2. Venter resultatfest på Wall Street: Kan bli største vekst på over ti år

 3. Nedkjøling i verdensøkonomien rammer Oslo Børs: Laveste forventninger på over to år

 4. Venter ny svak resultatsesong på Wall Street: – Må levere på inntjening de neste kvartalene

 5. Betalt innhold

  Investeringsdirektør spår inntjeningskollaps på børsen