Norsk kapitalforvalter dumper aksjer for milliarder: – Vi er posisjonert for en korreksjon
Forvalter Olav Chen og Storebrand Asset Management har trukket milliardsummer ut av globale aksjer i september og oktober.
Det stormer i aksjemarkedet etter at industrien i USA på nytt viste tegn til svekkelse denne uken.
Over hele verden faller børsene noe tilbake fra de nær rekordhøye nivåene de lå på etter et 2019 der aksjemarkedet har steget betydelig, også i den vanligvis urolige september-måneden.
Det har Storebrand Asset Management tatt høyde for. Kapitalforvalteren startet å selge seg ned i globale aksjer i september og fortsatte inn i de første oktober-dagene.
– Vi tror det er lite oppside nå. Før fallet onsdag var vi på all-time high-nivåer, forklarer forvalter Olav Chen.
– Posisjonert for en korreksjon
Nå er de i undervekt i globale aksjer og det er snakk om milliardsummer som har blitt trukket ut av aksjemarkedet i perioden, opplyser han.
Å være undervekt i betyr at man tror en spesifikk investeringskategori, for eksempel aksjer, vil gjøre det dårligere enn andre investeringer, og at man derfor lar den være en mindre del av porteføljen enn normalt.
Fra før er Storebrand i undervekt i norske og svenske aksjer, samt fremvoksende markeder. Mye av pengene er puttet i statsobligasjoner og pengemarkedet.
– Vi er posisjonert for en korreksjon i aksjemarkedet. Det er ikke nå du går all-in der, understreker Chen.
En korreksjon defineres ofte som et fall på minst ti prosent fra en nylig toppnotering.
Dette er forvalterne som styrer milliarder i norske fond
– Sparer kanonene
Chen peker på de svake industritallene fra USA denne uken, der ISM-indeksen, en temperaturmåler for industrien, viste svært svak utvikling. Fra før har industrien i Europa, blant annet i Tyskland, vist store svakhetstegn.
Frykten er at dette skal smitte over på andre makrotall, slik som arbeidsmarkedet, forbruket og servicesektoren.
Samtidig mener forvalteren at den positive effekten på økonomien av det som har vært med på å løfte aksjemarkedet i år, sentralbankenes snuoperasjon til rentekutt og såkalte kvantitative lettelser, nå er priset inn i markedet.
– Selvfølgelig kan sentralbankene gjøre mer, men de sparer kanonene til en eventuell resesjon, sier Chen.
Han peker også på at aksjemarkedet har tatt seg oppover i 11 år i etterkant av det brutale finanskrise-fallet.
– Vi har alltid i bakhodet at man er sent i syklusen. Det i seg selv gjør at vi er litt mer forsiktige, forteller Chen.
Den kommende resultatsesongen for tredje kvartal for de børsnoterte selskapene ser han heller ikke lyst på. Gjennom året har forventningene til selskapenes inntjening blitt kraftig nedjustert, og Chen tror det er mer nedside.
– Forventningene er fortsatt for høye med tanke på makrobildet vi har hatt. Det er stor fare for skuffelser og det kan dra markedene ned, påpeker han.
SEBs sjefstrateg om oktober: – Har vært krasjenes måned
– Trump har ikke dårlig tid
Chen mener det blir sentralt å følge med på utviklingen i det amerikanske arbeidsmarkedet fremover.
– Skulle industrisektoren begynne å si opp folk og dette ramme
arbeidsmarkedet, er det naturlig å se for seg at det vil ramme konsumet og etter hvert servicesektoren. I motsatt tilfelle hvor arbeidsmarkedet og konsumet holder seg, er det nærliggende å tro at industrisektoren henter seg inn igjen etter en lagerkorreksjon, forklarer forvalteren.
Samtidig er handelskrigen mellom USA og Kina avgjørende for børsutviklingen fremover.
Og onsdag kom nyheten om at det innføres et strengt tollregime også overfor EU.
– Når aksjemarkedet er på rekordhøye nivåer, har ikke Trump dårlig tid. Det er først hvis det blir et fall på mellom fem og ti prosent at Trump blir redd. Nå kan han kjøre hardt på i forhandlingene med Kina, og det tror jeg også kineserne vil gjøre for de ser at amerikansk økonomi begynner å svekke seg.
Han sier at det kommer an på hva som eventuelt senker børsene om de skal åpne lommeboken for aksjer igjen.
– Hvis det er sånn at arbeidsledigheten i USA øker og drar med seg blant annet konsumet og servicesektoren, så er det ikke sikkert vi benytter oss av sjansen til å kjøpe oss opp igjen. Da kan det være en større korreksjon som kommer og da blir det et resesjonsscenario vi posisjonerer oss for, sier Chen.