Vistins energisatsing

Helomvending for Vistin Pharmas oljeveddemål

Vistin Pharmas finansielle spekulasjon på oljederivater har hatt store urealiserte tap, men i tredje kvartal steg verdiene på kontraktene med 66,7 millioner. Dermed er tapet redusert til 22,1 millioner for selskapet der Øystein Stray Spetalen er storaksjonær.

Kjell-Erik Nordby ringer i åpningsbjellen på Oslo Børs.

Poppe, Cornelius / NTB scanpix
 • Marius Lorentzen
Publisert:,

Legemiddelselskapet Vistin Pharma har sluppet tallene for tredje kvartal og der kommer det frem at selskapet har opplevd en kraftig verdiøkning i derivatkontraktene på olje.

Selskapet kan også melde om en kraftig forbedring i det som faktisk er selskapets kjernevirksomhet, legemiddelproduksjon.

Investeringen som er gjort i oljederivatene er et finansielt veddemål på at prisforskjellen mellom tung og lett olje skal øke frem mot innføringen av de nye utslippsreglene i shipping, kjent som IMO2020.

Da selskapet slapp regnskapet for andre kvartal i sommer var det urealiserte tapet på kontraktene oppe i 88,8 millioner, ettersom kontraktene hadde tapt seg ytterligere 10,2 millioner i verdi.

Men takket være en urealisert gevinst på hele 66,7 millioner kroner i tredje kvartal er altså det samlede tapet redusert til 22,1 millioner.

Vistin sitter på kontrakter for 150.000 tonn ICE Gasoil (lavsvovel-olje) og Sing380 (høysvovel-olje). Fra desember til april forfaller kontrakter for 15.000 tonn i måneden, mens de siste 75.000 tonnene forfaller i desember 2020.

Selskapet skriver at de har som intensjon å holde på kontraktene til forfall, så frem ikke skjer noen markedsutviklinger som skulle forsvare et tidligere salg.

Noen nye veddemål i energimarkedet er ikke aktuelt, ifølge selskapet.

«Hjernen» bak veddemålet sluttet

Vistin Pharma er egentlig et legemiddelselskap som produserer virkestoffer (metformin API) til diabetesbehandling for ledende globale farmasøytiske selskap fra fabrikken i Kragerø.

Selskapet kastet seg imidlertid på energitrading i 2018 da de med storaksjonær Øystein Stray Spetalen i spissen hyret inn tidligere oljeanalytiker Torbjørn Kjus og Kenneth Tveter fra DNB Markets. Planen var blant annet å spekulere i kontraktene som spekulerte i markedsreaksjoner knyttet til IMO2020-kravene.

Kjus ble ikke værende i Vistin i mer enn et snaut år og han er i dag sjeføkonom og IR-ansvarlig i Aker. Kjus har likevel beholdt aksjer i Vistin Pharma og hvis utviklingen fortsetter kan han dermed le hele veien til banken sammen med de andre Vistin-aksjonærene.

Les på E24+

(+) Et merkverdig drama har gjort Vistin Pharma til et helt unikt veddemål

Torbjørn Kjus. Arkivbilde

Øijord, Thomas Winje / Scanpix

Marginhopp fra legemiddelvirksomheten

Vistin Pharma kan ellers melde om en inntektsvekst innenfor legemiddeldivisjonen på 31 prosent, fra 51,7 til 67,9 millioner kroner målt mot samme periode i fjor.

Salget økte med 14 prosent, mens en endret produktmiks og den svekkede norske kronen bidro med resten av løftet.

Vistin Pharma peker på at 12 prosent av verdens helseutgifter går til behandling av diabetes. Siden sykdommen er et økende fenomen ser også selskapet lyst på sine fremtidsutsikter.

Brutto driftsresultat økte fra 4,9 til 11,8 millioner kroner. Den urealiserte gevinsten på oljekontraktene bidro til at resultat etter skatt gikk fra −3,2 til 59,6 millioner.

Vistin Pharma avsluttet kvartalet med 305,2 millioner kroner på bok og null rentebærende gjeld.

Kvartalsrapport fra Vistin Pharma

Her kan du lese mer om

 1. Vistins energisatsing
 2. Vistin Pharma
 3. Øystein Stray Spetalen
 4. Torbjørn Kjus
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Spetalen-selskap endret oljeveddemål: Fikk saftig corona-smell

 2. Vistin Pharmas kontroversielle oljeveddemål går enda litt dårligere enn før

 3. Spetalen-selskap tar oljetap på 46,5 millioner

 4. Annonsørinnhold

 5. Spetalen-selskap tapte 184 mill. på oljeveddemål

 6. Betalt innhold

  Saga Tankers tidoblet inntektene