Innsidehandel-saken: Økokrim anker ikke frifinnelsen av Hexagon-sjef Ola Rollén

Lagmannsrettens frifinnelse av i forrige uke er dermed rettskraftig.

Bilde fra ankesaken mot Hexagons direktør Ola Rollén i Borgarting lagmannsrett. Statsadvokat Bård Thorsen og førstestatsadvokat Marianne Steensen Bender, som representerte Økokrim.

Foto: Ole Berg-rusten NTB scanpix
Publisert:,

Økokrim anker ikke frifinnelsen av Ola Rollén, som var tiltalt for innsidehandel. Lagmannsrettens frifinnelse i forrige uke er dermed rettskraftig.

Det fremkommer av en melding fra Økokrim.

– Påtalemyndigheten har gjort en grundig vurdering av dommen og har kommet til at den ikke vil bli anket, sier førstestatsadvokat Marianne Bender i meldingen.

Den svenske næringslivslederen, som er sjef i det svenske teknologiselskapet Hexagon, ble også frifunnet i Oslo tingrett.

– Frifinnelsen i to rettsinstanser bekrefter at Økokrims tiltale mot Rollén var grunnløs og aldri skulle ha vært tatt ut. For Rollén har denne saken vært en stor personlig belastning, uttalte Rolléns advokater, Christian Hjort og Knut Bergo, i en uttalelse onsdag forrige uke.

Les også

Ola Rollén frifunnet igjen i lagmannsretten – nok et nederlag for Økokrim

Finanstilsynet anmeldte

Økokrim startet etterforskning på bakgrunn av en anmeldelse fra Finanstilsynet.

Økokrim mente Rollén hadde innsideinformasjon da han i oktober 2015, på vegne av investeringsselskapet Greenbridge, kjøpte aksjer i det børsnoterte selskapet Next Biometrics Group AS.

Et par dager etter Rolléns aksjekjøp senere sendte Next ut børsmelding om en rettet emisjon, som bidro til å sende selskapets aksjekurs opp over åtte prosent på Oslo Børs.

Selskapet satt på en aksjebeholding på 284.341 aksjer da nyheten ble kjent.

Rolléns advokater hevdet på sin side at svensken ikke hadde innsideinformasjon, og dessuten at han ikke var skyldig i ulovlig innsidehandel uansett.

Næringslivslederens advokat påpekte dessuten at Rollén hadde gjennomført hele aksjekjøpet før emisjonen ble vedtatt.

Økokrim brukte e-poster som bevis

Påtalemyndigheten har lagt frem bevis de mente dokumenterte informasjonsutveksling mellom Rollén og Next Biometrics i forkant av kjøpet.

Les også

Rollén om tiltalen: – Det eksisterer en misforståelse

Økokrim varslet at et av bevisene var et foto av en tavle i et møterom, angivelig tatt i forbindelsen med et møte Rollén var med i, hvor det i kulepunkter ifølge Økokrim står skrevet det Økokrim mener er avtalt mengde og pris for Rolléns aksjekjøp.

Det ble også fremlagt lydopptak.

– Om det var dere som solgte Next-aksjer til tiltalte for 45 kroner, og kursen nær doblet seg de neste dagene – hadde det ikke vært interessant å vite det Rollén visste, spurte Bender retorisk i sitt åpningsinnlegg.