Evry: Står klar til å starte opp gjeldsregister, må vente på bankene

Bankene får frist til sommeren med å levere data til de nye gjeldsregistrene. Evry har fått konsesjon til å drifte et slikt gjeldsregister-selskap , og har stått klar til å motta lånedata siden starten av november.

GJELDSREGISTER: De nye registrene skal gi en bedre kredittsjekk av lånekundene. Illustrasjonsfoto.

Foto: Jon Olav Nesvold NTB scanpix
  • Asgeir Aga Nilsen
Publisert:

Et register over forbruksgjeld skal bli et viktig verktøy for å hindre at gjeldstyngede personer tar på seg lån de ikke vil klare å betale tilbake.

Men det kan fortsatt ta en stund før det nye gjeldsregisteret er i drift. Regjeringen har nemlig gitt bankene frist til 1. juli med å levere opplysninger registrene trenger.

Det fikk Luksusfellen-profil og Dine Penger-ekspert Hallgeir Kvadsheim til å reagere på det han mener er for lange tidsfrister for bankene.

Ifølge forbrukerminister Linda Hofstad Helleland er årsaken blant annet at noen av de mindre bankene trenger mer tid.

Les også

Forbrukerrådet vil holde forbruksbankene økonomisk ansvarlig ved dårlig rådgivning

– Vi er klare

De første konsesjonene til å drifte gjeldsregister ble i sommer gitt til Evry og Finans Norge, som har etablert selskapene Gjeldsregisteret og Norsk Gjeldsinformasjon.

Hos Gjeldsregisteret har man vært klar til å motta data fra bankene siden starten av november, forteller daglig leder Egil Årrestad.

– Vi ville vært komfortable med en klart kortere frist for bankene, for eksempel første april. Så registrerer vi at det har blitt første juli, sier han til E24.

– Det har vært et spørsmål om hvilken frist myndighetene ville sette, og at man fra bankenes side har avventet den istedenfor å påbegynne når man kanskje kunne. Poenget vårt er at vi er oppe og går, er klare, og kan begynne å levere tjenester første februar, avhengig av at vi får tilstrekkelig antall banker oppe og går til at det har en verdi for brukerne, sier Årrestad.

Les også: (+) Disse står bak Norges nye bankbølge

Les også

Vil ha innstramminger for forbrukslånsbankene: – Disse bankene gir blaffen i retningslinjer

Skal gi bedre kredittsjekk

Loven som åpner for at private aktører kan etablere gjeldsregistre, trådte i kraft i november i fjor.

Bakgrunnen er den eksplosive veksten i usikret kreditt de siste årene. Markedet har passert 110 milliarder kroner etter en vekst på 10,5 prosent det siste året frem til september, ifølge Finanstilsynet.

Det har bekymret finansielle tilsynsmyndigheter, og skjerpede krav til forbruksbankene er blitt innført.

Les mer: Finanstilsynet vil forby forbrukslån over fem år

Med et register skal bankene kunne sjekke hvor mye forbruksgjeld en lånesøker har fra før, noe som skal hindre at gjeldstyngede personer tar opp lån de ikke vil klare å betale tilbake.

PODCAST: Dette må du vite om gjeldsregisteret

Trenger gjeldsdata

Årrestad sier Gjeldsregisteret har samarbeidet med Norsk Gjeldsinformasjon for å få på plass en teknisk standard for bankenes avlevering av gjeldsinformasjon. Denne ble vedtatt og godkjent i september i år, ifølge Gjeldsregisteret-sjefen.

Selskapet trenger nå i første omgang data fra fem til ti banker for å kunne sette tjenesten i drift. Etter hvert skal mer enn 200 finansforetak gi gjeldsinformasjon, ifølge Evry.

– Vi er usikre på om vi får det innen begynnelsen av februar, fordi man trenger en to-tre ukers tid per bank på å teste og sikre at ting fungerer som de skal. Det avhenger av at det da blir fullt trykk i januar fra det antallet banker. Uansett går vi på luften når tilstrekkelig antall banker er på plass, sier Årrestad.

Les også

Fortsatt høy vekst i forbrukslån

Les også

Slår alarm: Kortene du ikke bruker, kan bli regnet som gjeld

Les også

Namsfogd merker trykket etter forbrukslånsvekst

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Evry
  2. Forbrukslån

Flere artikler

  1. Regjeringen åpner for oversikt over flere typer gjeld i nytt register

  2. – Problematisk

  3. Ropstad vil piske banker som ignorerer gjeldsregistrene

  4. Vedgår «stor mangel» i nytt gjeldsregister – uker før innføringen

  5. Ny sjokkfasit om forbrukslån: Fant 53 «skjulte» milliarder