Kraftig resultathopp for Lundin

Oljeselskapet nesten dobler inntektene i tredje kvartal og leverer et solid resultatløft. Nok en gang oppjusterer Lundin Petroleum produksjonsprognosene sine for 2017.

TALLSLIPP: Lundin leverer rekordresultat for tredje kvartal. Her Edvard Grieg-plattformen til Lundin Norway i Nordsjøen. Feltet startet produksjon like før jul i 2015.
  • Asgeir Aga Nilsen
  • Marius Lorentzen
Publisert:

Oljeselskapet Lundin Petroleum, som etter skilsmissen tidligere i år nå består av den norske virksomheten i Lundin Norway, slapp onsdag resultatene for tredje kvartal.

Selskapets hovedvirksomhet er i dag driften av Edvard Grieg-feltet i Nordsjøen, samt omfattende leteaktivitet og prosjektering av kommende utbygginger. Selskapet står bak oppdagelsen av det gigantiske Johan Sverdrup-feltet.

I kvartalet økte det svenske oljeselskapet omsetningen til 517 millioner dollar fra 269 millioner i tilsvarende kvartal i fjor. I samme periode steg brutto driftsresultat (EBITDA) fra 215,3 til 382,4 millioner dollar, noe som selskapet skriver er ny rekord.

Resultat etter skatt økte fra 169,8 til 227,0 millioner dollar.

Resultathoppet skyldes høy produksjon, lave kostnader og en økt oljepris, skriver selskapet i kvartalsrapporten.

Analytikerne hadde i forkant ventet en inntekt på 441 millioner dollar, et brutto driftsresultat på 383 millioner og et resultat etter skatt på 251 millioner.

Les også

E24 lanserer ny nyhetstjeneste: – Det beste som har skjedd norsk mediebransje på mange år

Skrur opp forventningene

Lundin skrur nå også opp produksjonsprognosen sin for 2017 for tredje kvartal på rad. Ved forrige rapport ble prognosen oppjustert fra 70.000-80.000 per fat dag til 75.000-85.000 fat per dag i snitt. Nå skriver selskapet at helårsproduksjonen er «ventet på eller over det øvre sjiktet i guidingen på 80.000-85.000 fat per dag».

I tillegg regner selskapet nå med å ha en samlet kontantkostnad på driften på under det tidligere anslaget på 4,60 dollar per fat produsert.

Konsernsjef Alex Schneiter i Lundin Petroleum

– Lundin Petroleum har levert nok et sterkt kvartal med rekord i kontantstrøm fra drift og EBITDA, drevet av sterke produksjonsresultater fra våre kjernefelt, sier konsernsjef Alex Schneiter i en uttalelse.

I forkant av kvartalsrapporten slapp Lundin Petroleum den 18. oktober et resultatvarsel, der selskapet informerte om nedskrivninger på 33 millioner dollar og en netto valutagevinst på 185 millioner i kvartalet. Nedskrivningene kommer blant annet fra Brynhild-feltet, der 17 millioner ble skrevet ned. En styrking av kronen og euroen mot dollar forklarer valutagevinsten.

DNB Markets-analytiker Helde André Martinsen oppsummerer Lundins rapport som et «sterkt kvartal, uten svake punkter» i en melding til sine kunder onsdag.

Han peker på at selskapets brutto driftsresultat før letekostnader (EBITDAX) på 382 millioner dollar var åtte prosent mer enn konsensusforventningen blant analytikerne og på linje med det DNB hadde ventet.

Martinsen skriver at han forventer en positiv kursreaksjon når Stockholm-børsen åpner.

Les også

Lundin tar nye grep for å gjøre oljefunn lønnsomme: Inngår subsea-allianse med TechnipFMC

Erkjenner leteskuffelse

Tredje kvartal har imidlertid ikke bare vært preget av gode nyheter for Lundin Petroleum.

For det første sliter selskapet fortsatt med noen problemer med kraftforsyningen på Edvard Grieg-feltet, noe som har rammet Aker BPs Ivar Aasen-felt som får strøm fra Grieg.

Dette ble igjen et tema under Aker BPs kvartalspresentasjon mandag denne uken, og E24 spurte ledelsen om problemene nå er løst eller fortsatt pågår:

– Vi jobber med Lundin for å løse dette og samarbeidet er veldig godt. Vi er trygge på at vi vil løse utfordringene innen kort tid og i mellomtiden har vi gjort noen kompenserende tiltak, sa konsernsjef i Aker BP, Karl Johnny Hersvik, og viste til at det er satt inn ekstra dieselgeneratorkapasitet.

I tillegg til strømproblemene har ikke årets letekampanjen gitt like bra resultater som man hadde kunne håpe på.

– Vi er fortsatt optimistiske over det betydelige letepotensialet i det sørlige Barentshavet, til tross for skuffende resultater den siste tiden. Dette er et frontier-område hvor det trengs mer leting for å forstå og låse opp det fulle potensialet, sier Lundin Petroleum-sjef Alex Schneiter.

Av Lundin Norways egen boring ble det skuffende resultater på avgrensningen i Gohta-funnet og Børselv-prospektet.

I tillegg fant ikke Statoil olje da Korpfjell-prospektet i Barentshavet ble boret i sommer. Dette var et prospekt som både Lundin og Statoil mente kunne inneholde enorme mengder olje, hvis det var ressurser der. Prospektet er den største strukturen på norsk sokkel som ikke tidligere er boret i.

På den positive siden gjorde Lundin Norway et betydelig funn i Filicudi-prospektet, som ligger like ved Alta-funnet deres i Barentshavet, der de også fikk gode resultater fra avgrensningsbrønnen i sommer.

Lundin Norway er for tiden i gang med å bore Hufsa-prospektet i Barentshavet og skal til slutt bore Hurri-prospektet før årets letesesong er over.

– Vi vil snart annonsere vår borekampanje for 2018, hvor vi sikter oss inn på flere prospekter i det sørlige Barentshavet, Utsirahøyden og Mandalhøyden, sier Schneiter.

Les også

Statoil-topp: Barentshavet-kampanje har betalt for seg

Les også

Aker BP har kjøpt og kjøpt, men nå må de faktisk selge

Les også

Satser tungt for å unngå permitteringer

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Lundin Petroleum

Flere artikler

  1. Svakere bunnlinje for Lundin

  2. Resultatløft for Lundin Petroleum: Nå vil oljeselskapet betale utbytte

  3. Dobbel dose i nord og ekspress i sør

  4. Lundin Petroleum investerer 550 mill. i norsk vannkraft

  5. Lundin øker utbyttet kraftig