Miljøvernere jubler etter Oljefond-beskjed: – Fornuften har seiret

Miljøvernere jubler over at Oljefondet vil ut av oljeaksjer, og mener økt fornybarsatsing er neste steg.

MILJØVERNERE JUBLER: Flere miljøvernere og aktivister jubler over at Oljefondet vil ut av olje- og gassaksjer, selv om det er rene finansielle årsaker som ligger bak, og ikke klimahensyn. Her fisker en mann nær en oljeplattform i Rio de Janeiro.

Foto: Pilar Olivares Reuters
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert: Publisert:

– Fornuften har seiret mot olje- og gassinteressene, sier Sony Kapoor til E24.

Han er leder for den Brussel-baserte tenketanken Re-Define, og har i en rekke utspill og rapporter tatt til orde for at det norske Oljefondet skal flytte pengene sine ut fra olje, gass og kull og inn i fornybar energi.

Slik omstilling er nødvendig både av hensyn til å omstille verdens energibransje og nå klimamålene fra Paris, men også for at Norge som nasjon ikke skal være for tungt inne i olje og gass, ifølge Kapoor.

Når verdens største statsfond bestemmer seg for noe, gir det et kraftig signal til verden, og Kapoor er fornøyd med at Oljefondet nå har bedt om å få selge olje- og gassaksjene sine.

Les mer: Vil gjøre Norges oljeformue mindre sårbar: Oljefondet vil ut av olje

– Den norske økonomien vil bli mindre sårbar som resultat av dette. Og det vil sende et signal til andre fond som er bygget opp på olje- og gassinntekter om at det er riktig å selge seg ut av olje- og gassaksjer, sier han.

Les også

– Oljefondet kan bli akterutseilt

Støtter avgjørelsen

En rekke norske organisasjoner sier torsdag at de støtter Oljefondets råd, inkludert Kirkens Nødhjelp som mener Norges Bank ligger et hakk foran Finansdepartementet.

– Vi håper dette blir et punktum for investering i olje og gass, også fordi det er moralsk riktig og ikke bare økonomisk, sier Lisa Sivertsen, leder for politisk avdeling i Kirkens Nødhjelp.

Selv om Norges Bank understreker at det ikke er klimahensyn som ligger bak, mener Kirkens Nødhjelp at avgjørelsen er bra for klimaet.

– Det norske oljefondet eksisterer fordi vi har tjent oss rike på olje, men det er hele verden som tar støyten i form av stadig mer klimaendringer. Nå er neste skritt at Oljefondet åpner for å investere mer i fornybar energi og utviklingsland, sier Sivertsen.

Les mer: Disse selskapene vil Oljefondet selge seg ut av

Les også

Oljefondet trapper opp aksjekjøpene: – Bør satse på fornybart

Støtter olje-exit

Da det nylig ble åpnet for at Oljefondet skulle få øke aksjeandelen til 70 prosent, kom lobbygruppen Institute for Energy Economics and Financial Analysis med en rapport som tok til orde for at mye av dette burde settes inn i fornybar energi.

Les mer: Oljefondet trapper opp aksjekjøpene: – Bør satse på fornybart

Lobbygruppen er fornøyd med at Norges Bank nå gir råd til Finansdepartementet om at Oljefondet bør gå ut av oljeaksjer.

– Anbefalingen om at det norske fondet fjerner olje- og gassaksjer fra referanseindeksene sine avspeiler den langsiktige negative utviklingen i disse aksjene, sier finansdirektør Tom Sanzillo i IEEFA i en melding.

– Bankens beslutning tar risikoen ved disse i økende grad spekulative investeringene inn i forvaltningen av fondet, sier han.

Les også

Vil skifte navn på Oljefondet: – Kall det «Fremtidsfondet»

Svensk fond solgte oljeaksjer

I august skrev Re-Define en rapport for ni norske organisasjoner, inkludert Redd Barna, Kirkens Nødhjelp, Amnesty og Framtiden i våre hender, og advarte mot at Oljefondet var i ferd med å bli akterutseilt av andre fond.

Les mer: Mener Oljefondet kan bli akterutseilt

Sony Kapoors rapport pekte særlig på det svenske AP7-fondet, som nylig solgte seg ut av en rekke oljeselskaper som fondet mente bryter med Parisavtalen om klima, blant andre Exxon.

Les mer: Svensk pensjonsfond tar klimagrep: Selger Exxon-aksjene

«Det er krystallklart hvorfor Norges Bank Investment Management bør bli en forkjemper for bærekraftige investeringer», skrev Kapoor i rapporten.

«Det er overveldende argumenter, når det gjelder etikk, diversifisering, risikohåndtering og profittmaksimering, for bærekraftige investeringer», skrev han.

Kjemper for fornybart

Kapoor har lenge kjempet for at Oljefondet også skal få lov til å øke sine investeringer kraftig i fornybar energi som sol og vind, noe fondet ikke har tatt til orde for i denne omgang.

Stortinget sa i sommer nei til å åpne for at Oljefondet skulle få gjøre direkte investeringer i infrastruktur som kraftlinjer, motorveier og fornybare energiprosjekter.

– Vi vet i hvilke bransjer solen går ned og i hvilke bransjer solen går opp, sier Kapoor.

Les også

Fersk rapport fra klimalobbyen: Vil avvikle norsk oljebransje

– Den norske oljebransjen vil nok nekte for å være en solnedgangsindustri, og insistere på at aktiviteten vil vedvare i mange tiår?

– Hvis lønnen din avhenger av at du sier noe, så vil du som regel si det. Det er ikke nødvendigvis slik at det som er bra for Statoil, er bra for Norge, sier Kapoor.

Les mer: Fersk rapport fra klimalobbyen: Vil avvikle norsk oljebransje

Vil tidoble miljømandat

Oljefondet har en portefølje for miljørelaterte investeringer som var på rundt 64 milliarder kroner ved utgangen av 2016, men Kapoor mener dette er altfor lite.

– Dette mandatet burde minst tidobles, sier Kapoor.

Avkastningen fra fondets miljørelaterte investeringer var i fjor på 12,4 prosent, høyere enn den samlede avkastningen i fondet som var på 6,9 prosent. Tidligere år har avkastningen på miljørelaterte investeringer derimot vært lavere enn fondet for øvrig.

Les mer: Slik kan Oljefondet tjene på sol og vind

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Oljefondet
 2. Olje og gass
 3. Aksjer
 4. Klima
 5. Fornybar energi
 6. Oljebransjen
 7. Teknologi

Flere artikler

 1. Zero om fornybar energi i Oljefondet: – Bør bruke minst fem prosent

 2. – Godt å se at regjeringen følger med, om enn litt sent

 3. Regjeringen har bestemt seg: Oljefondet bør selge oljeaksjer

 4. Oljefondet vil ut av olje

 5. Irland blir første land som dropper investeringer i olje og gass