Oljetopp: – Kommer ikke gjennom døren med kostnader over 50 dollar

Oljegigant varsler høyere investeringer i årene som kommer. Dette kommer først og fremst skiferoljen i USA til gode.

POPULÆRT: Permian-området i Texas og New Mexico er et av satsingsområdene for de amerikanske oljeselskapene.

Foto: Staff Reuters
  • Anders Park Framstad
Publisert: Publisert:

Etter år med moderat utvikling i oljemarkedet, der fallende og lave priser har ført til at oljeselskapene i større grad har fokusert på kostnadskontroll enn nye prosjekter, varsler nå flere av de internasjonale gigantene høyere lete- og produksjonsinvesteringer.

Listen har imidlertid blitt lagt høyere. Prosjekter som ville blitt igangsatt før 2014, er nå helt utenfor vurdering.

– Du kommer ikke engang gjennom døren med mindre leveransekostnadene dine er under 50 dollar per fat, og du kommer ikke egentlig til bordet der pengene deles ut med mindre du er på 40 dollar eller under, sier konsernsjef Ryan Lance i Conoco Phillips til Financial Times.

Han legger til at dette inkluderer alle kostnader, deriblant kjøp av borerettigheter, investeringer i infrastruktur og selskapenes administrasjonskostnader.

Øker med milliarden per år

Conoco Phillips, som er det mest oppstrømsfokuserte av de amerikanske storselskapene, skal nå fokusere på «avkastning foran vekst».

– Hele lete- og produksjonssektoren har egentlig gjort det svakt gjennom nedgangssyklusen i råvarer. Vi ønsker virkelig å være en aksje som gjør det bra gjennom syklusene, sier Lance.

Planen er å øke investeringsbudsjettene til et snitt på 5,5 milliarder dollar i årene 2018 til 2020, opp fra 4,5 milliarder i år.

Målet er at dette skal medføre en produksjonsvekst på tre til seks prosent per år over de neste tre årene, ikke inkludert effekten fra salg av eiendeler.

Conoco Phillips vil først og fremst investere i skiferenergi i Nord-Amerika. Argumentasjonen for dette er at denne typen virksomhet sannsynligvis vil være best i stand til å reagere hurtig på volatilitet i markedet.

Eagle Ford og Permian er de to hovedsatsingsområdene.

– Du må ha en stor del av investeringsprogrammet fleksibelt innenfor et år eller to, for å kunne håndtere volatiliteten i oljeprisene, sier Lance.

Lavere så langt i år

Conoco Phillips er dermed i takt med flere av de andre amerikanske selskapene.

Les også

IEA: Historisk boom i USA gir lavere oljepriser enn tidligere anslått

Exxon Mobil varslet i forrige måned at deres investeringsbudsjett for 2018 skal økes til rundt 25 milliarder dollar, en oppgang fra budsjetterte 22 milliarder i år. Exxon jakter ikke minst muligheter i Permian-bassenget, der det skal ha 30 rigger i aksjon ved utgangen av neste år.

– Vi kommer til å sette tæring etter næring, vi kommer til å håndtere driftsinvesteringene skikkelig og vi kommer til å opprettholde vår finansielle fleksibilitet, sa konserndirektør Jeff Woodbury da planen ble lagt frem, ifølge Platts.

Exxon har så langt investert rundt 14,1 milliarder dollar gjennom årets ni første måneder. Dette var en reduksjon på omtrent 400 millioner dollar fra tilsvarende periode i 2016.

Konkurrenten Chevron har også redusert noe i år. De venter et investeringsnivå på under 19 milliarder dollar, mot tidligere varslede 19,8 milliarder og ned fra 22,4 milliarder gjennom fjoråret.

Ser lysning i Norge

Senere denne uken kommer det for øvrig oljeinvesteringstelling for norsk sokkel, som tar for seg de hjemlige oljeselskapenes anslag for både i år og neste år.

Her venter Nordea Markets at man kan se lysning inn i 2018.

«Fallet i oljeinvesteringene er i ferd med å flate ut, og vi tror vi kan gå inn i en periode med vekst i investeringene igjen. Det virker optimistisk gitt tredjekvartalsrapporten, som fortsatt indikerte et betydelig fall i investeringene neste år. Men det er en god del større prosjekter som ikke var med i tellingen enda. Flere av disse vil trolig være med nå, og dermed indikere at utsiktene er lysere enn på lenge for norsk oljenæring», skriver meglerhuset i sin morgenrapport mandag.

Norges Banks anslag for oljeinvesteringene er en vekst på 1,3 prosent neste år.

Les også

Frykter oljekollaps i Venezuela

Les også

Oljefondets oljekutt vekker internasjonal oppsikt: «Et skudd som høres verden rundt»

Les også

Oljefondet vil ut av olje

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Olje og gass

Flere artikler

  1. Exxon vil tredoble Permian Basin-produksjon: Jubler over USA-skattekutt

  2. Betalt innhold

    Conoco Phillips får ny sjef i Norge

  3. Så mye kan oljeinvesteringene stige neste år

  4. Annonsørinnhold

  5. Fersk rapport: Venter kraftig oljevekst i 2019

  6. Venter oljeinvesteringer på 174 milliarder kroner i 2020