Årsverste for Oslo Børs etter dystre signaler i verdensøkonomien

Negative veksttall fra Tyskland og resesjonstegn i Storbritannia og USA har surnet stemningen i aksjemarkedene.

MØRKE SKYER: Oslo Børs falt etter dystre signaler fra flere av verdens største økonomier.
  • Ine Brunborg
  • Steinar Rostad Breivik
  • Sindre Hopland
Publisert:

Hovedindeksen på Oslo Børs noterte seg for årets hittil største nedgang da den falt 2,39 prosent onsdag.

Nedgangen kommer etter at en rekke dystre signaler fra store økonomier. I Tyskland viser ferske BNP-tall at landets økonomi krympet med 0,1 prosent i andre kvartal.

Det skjer samme dag som den britiske og amerikanske rentekurven har invertert, noe som innebærer at renten på langvarige statsobligasjoner faller under renten på de kortvarige.

Les også: (+) Bloomberg-kommentar: Hvordan investere og tjene penger gjennom den neste resesjonen

Fenomenet har varslet hver eneste resesjon de siste 50 årene.

– Vi kjenner historikken at når renten på langvarige statsobligasjoner faller under renten på de kortvarige, har det blitt nullavkastning på børs de neste fire årene. Som investor kan man like godt selge i dag, som å vente, om man tror avkastningen vil være null de neste årene, sier aksjestrateg i Sparebank 1 Markets, Peter Hermanrud.

– Dette bare føyer seg inn i rekke av andre resesjonssignaler, sier han.

I Europa for øvrig er situasjonen omtrent den samme som i Oslo, med tyske DAX ned 2 prosent og CAC40 i Paris ned 2,1 prosent.

Wall Street åpnet også med et bratt fall, og i 16.30-tiden er de toneangivende indeksene Dow Jones og S&P 500 ned henholdsvis 1,5 og 1,6 prosent.

Tollutsettelse

Utviklingen på Oslo Børs kommer etter en solid oppgang på Wall Street kvelden før. Også de asiatiske børsene steg i morgentimene, men ikke like mye.

Les på E24+

Børskommentar: Et Tyskland på vei inn i resesjon er ikke godt nytt for aksjer

USA kunngjorde tirsdag at de utsetter ny toll på enkelte kinesiske varer til 15. desember, noe som da bidro til en snuoperasjon i Oslo og på Wall Street.

Analysesjef i Nordnet, Roger Berntsen, mener det er tollutsettelsen som fører til fallet på Oslo Børs og i Europa for øvrig.

Les også: (+) En ny resesjon kan bli vanskeligere å takle

– Tollretretten vi så i går handler om å beskytte enkeltselskaper i USA, som Apple, ikke det brede markedet. Dermed gjør fallet i dag at vi er tilbake til utgangspunktet etter oppgangen i går, og vitner nok en gang om at handelskrigen er det som preger aksjemarkedene, sier han og legger til:

– Vi er i korreksjonsmodus.

Berntsen sier han er spent på rentemøtet i Norges Bank i morgen.

– Jeg tror Norges Bank vil måtte endre retorikk i større grad som følge av det som har skjedd i handelskrigen de siste ukene, sier Berntsen.

Les også

Resesjonstegn i USA og Storbritannia

Kjempene faller

Samtidig har også oljeprisen vendt nedover, der nordsjøoljen nå omsettes for 59,54 dollar i spotmarkedet, ned 2,2 prosent for dagen.

Equinor tynget med et fall på 2,95 prosent, Yara falt 3,8 prosent, Norsk Hydro gikk ned 3,21 prosent, DNB falt 3,34 prosent og Aker BP falt 4,1 prosent.

Flere selskaper leverte resultater før åpningstid. Blant dem er Bank Norwegian, notert som Norwegian Finans, som falt 4,76 prosent. Også Hexagon Composites leverte tall, og investorene svarte med å sende aksjen ned 15,27 prosent.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Oslo Børs

Flere artikler

  1. Blytungt børsfall i USA

  2. Urolig åpning på Oslo Børs

  3. Asia-børser faller etter rentealarm i USA

  4. – Resesjonen ligger i hendene til Trump og Johnson

  5. 3 punkter som forklarer børsfrykten: Hva er en resesjon?