GE-aksjen faller kraftig etter varsler-rapport: – En større svindel enn Enron

Varsleren Harry Markopolos retter krasse anklager mot General Electric i en ny rapport.

ANKLAGES FOR SVINDEL: General Electric er i hardt vær etter at en varsler har sluppet en kritisk rapport om selskapet.

Foto: Loic Venance AFP
 • David Bach
 • Eivind Bøe
Publisert:,

Regnskapseksperten Markopolos sier ifølge Wall Street Journal blant at kontantene i GE er mye lavere enn det de offentliggjorte tallene viser.

GE-aksjen er ned 13 prosent etter at Markopolos publiserte anklagene.

I rapporten som har tittelen «General Electric, en større svindel enn Enron», sier Markopolos at selskapet angivelig har skjult hvor store problemene i regnskapet er.

– Teamet mitt har brukt de siste syv månedene på å analysere GEs regnskaper og vi mener at de 38 milliardene dollar i svindel vi har kommet over til nå bare er toppen av isfjellet, skriver Markopolos i rapporten.

Rapporten på over 170 sider er ifølge WSJ en blanding av detaljerte finansielle analyser og overveldende anklager.

Les også: (+) Oljemarkedet i 2020 kan fort bli en nedtur

38 milliarder dollar

Markopolos hevder blant annet at GEs forsikringsenhet vil være nødt til å sette av 18,5 milliarder dollar i kontanter, og kritiserer måten selskapet fører regnskap i olje- og gassavdelingen Baker Hughes.

Regnskapsproblemene kan koste så mye som 38 milliarder dollar (343 milliarder kroner). Det skal tilsvare 40 prosent av selskapets markedsverdi, ifølge avisen.

– GE står inne for selskapets finanser. Vi opererer med den høyeste integritet i vår finansielle rapportering, og vi har tydelig og detaljert lagt frem våre finansielle forpliktelser, sier en talskvinne for GE til WSJ.

Selskapet uttaler til avisen at de ikke har blitt kontaktet av Markopolos, og at rapporten er laget for å bidra til at short-selgere kan tjene på svigningene i GE-aksjen.

GE-sjefen: Markedsmanipulasjon

Det samme sier GE-sjef Larry Culp, som hevder at anklagene er falske, og beskylder varsleren for markedsmanipulasjon, skriver CNBC.

– GE vil alltid ta anklager om finansiell uredelighet alvorlig. Men dette er markedsmanipulasjon, enkelt og greit, sier Culp i en uttalelse.

Markopolos sier ifølge Wall Street Journal blant annet at kontantene i GE er mye lavere enn det de offentliggjorte tallene viser.

– Markopolos rapport inneholder feilaktige faktaopplysninger og disse kunne blitt rettet opp hvis han hadde sjekket dem med GE før han publiserte rapporten, sier Culp til CNBC.

– Det at han skrev en 170 siders rapport uten å snakke med selskapets ledelse viser at han ikke er interessert i en nøyaktig finansiell analyse, men kun å generere nedadgående volatilitet i GE-aksjen slik at han og hans skjule hedgefond-partner kan tjene penger, sier Culp ifølge CNBC.

Avlørte Madoff

Markopolos erkjenner overfor WSJ at gruppen hans jobber med et hedgefund som satser på at GEs aksjepris vil falle. Han ønsker ikke å oppgi fondets navn.

Samtidig hevder Markopolos at GE har holdt på med regnskapssvindel siden 1995.

Harry Markopolos er ifølge CNBC en Boston-basert regnskapsekspert, som først ble kjent for offentligheten da han oppdaget uregelmessigheter i investeringsstrategien til Bernard Madoff i 2008.

Madoff ble i 2009 dømt til 150 års fengsel for sin massive svindel, en såkalt «Ponzi-ordning».

Enron var på 90-tallet et av verdens ledende selskap i naturgass, elektrisitet og kommunikasjon, og hadde i 2000 en angivelig omsetning på 101 milliarder dollar. I 2001 ble det avslørt at systematisert svindel, overrapportering og skjuling av gjeld gjennomsyret selskapet.

Her kan du lese mer om

 1. General Electric

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Verdens mest brukte kryptovaluta er ikke bitcoin

 2. Tesla vil hente 18,5 milliarder kroner

 3. Google-eier leverer langt svakere enn ventet

 4. Annonsørinnhold

 5. Rapport: Én aktør kan ha manipulert bitcoin-prisen i 2017

 6. Nervøst på Asia-børser før handelssamtalene