SVT: Storbank kan ha bidratt til brudd på USAs sanksjoner

Hvitvaskingsanklagede Swedbank dras onsdag morgen inn i en ny skandale. – Jeg blir opprørt, sier bankens toppsjef til SVT.

Publisert:

Den svenske storbanken kan ha hjulpet den russiske våpenprodusenten Kalashnikov med å bryte USAs sanksjoner som ble iverksatt etter Russlands annektering av Krim-halvøya.

Det kommer frem i en fersk avsløring fra SVT-programmet Uppdrag Gransking.

Kalashnikov skal ha sendt minst 10 millioner svenske kroner i et lån til amerikanske Kalashnikov USA. Disse overføringene har skjedd ved hjelp av den svenske banken, ifølge SVT.

Det amerikanske selskapet overtok rettighetene til produksjon av våpen ved en fabrikk i Florida og har ikke vært omfattet av sanksjoner, i motsetning til russiske Kalashnikov.

Denne løsningen ble godkjent med vilkår om at det ikke ble sendt penger mellom selskapene, noe som altså likevel skal ha skjedd.

Etterforskes i USA

Pengene mellom de to selskapene skal ha gått fra Kalashnikov Group i Russland via Swedbank til de britiske jomfruøyer og videre til Kalashnikov USA gjennom den amerikanske storbanken Bank of America. Totalt skal det være snakk om fire transaksjoner.

– Jeg tenker ikke å gå inn å svare på hva jeg eksakt vet, for jeg kan ikke bekrefte hvem som er våre kunder. Jeg tenker si dette: Jeg blir opprørt. Jeg tar denne informasjonen med meg til våre undersøkelser og så får de se nærmere på det, sier Swedbank-sjef Jens Henriksson til SVT.

Hverken russiske Kalashnikov eller Kalashnikov USA har svart på SVTs spørsmål i forbindelse med saken.

Amerikanske myndigheter skal nå være i gang med etterforskning av saken, ifølge SVT.

Les også

Les også: Swedbank anklages for hvitvasking i Baltikum (februar)

Hvitvaskingsanklaget

Tilbake i februar avslørte SVT at minst 40 milliarder svenske kroner hadde blitt overført mellom kontoer i Swedbank og Danske Bank i Estland.

Dette førte senere til at daværende administrerende direktør Birgitte Bonnesen fikk sparken i mars i år. Kort tid senere trakk også styreleder Lars Idermark seg. Toppledere i den estiske avdelingen har også blitt nødt til å fratre.

Anklagene om hvitvasking etterforskes av både svenske og estiske myndigheter.

Henriksson ble ny konsernsjef i banken tilbake i august, og sa den gang at banken var i en krisesituasjon.

– Swedbank og hvitvasking henger ikke sammen, sa Henriksson den gangen.

Swedbanks største kunde i Baltikum, oligarken Iskander Makhmudov, dras inn i skandalen gjennom sin nærmeste partner som er største eier i russiske Kalashnikov
Publisert: