Kongsberg og Raytheon nærmere milliardkontrakt i Australia

Australia har tatt enda et steg nærmere å bestille det norske luftvernsystemet Nasams. For Kongsberg Gruppen betyr det at man kan lande to store forsvarsleveranser til landet innen få år.

Kongsberg Gruppens luftvernmissiler Nasams. Missilsystemet leveres i et samarbeid mellom Kongsberg Defense og amerikanske Raytheon

Foto: Kongsberg Gruppen
  • Marius Lorentzen
Publisert:

Myndighetene i Australia er nå et steg nærmere å formelt bestille luftvernsystemet Nasams av amerikanske Raytheon og norske Kongsberg Gruppen.

Australia valgte i 2017 å gå til en såkalt direkteanskaffelse av Nasams. Det betyr at man dropper et tradisjonelt offentlig innkjøpsanbud og går i direkte forhandlinger med en leverandør.

I en børsmelding skriver Kongsberg Gruppen at Australias forsvarsminister, Christopher Pyne og lederen av delstatsregjeringen i South Australia, Steven Marshall, har annonsert valget av Nasams.

Det betyr at endelig myndighetsgodkjenning er gitt, at finansieringen er på plass og at myndighetene har autorisert anskaffelsesavdelingen i forsvaret om å gå videre i forhandlinger. Dette kalles også at man er gjennom «gate 2» i anskaffelsen.

Det neste store steget blir deretter å signere den endelige kontrakten.

– Dette programmet legger grunnlaget for ytterligere ekspansjon i Australia og regionen. Kongsberg ser betydelige muligheter i Australia og har gjennom 30 år vært en partner og leverandør til det Australske Forsvaret siden leveransene av Penguin-missilet. Vi åpnet et nytt kontor i Canberra i fjor og øker vår tilstedeværelse i landet, sier Eirik Lie, Administrerende direktør Kongsberg Defense & Aerospace.

Hør E24-podden: Politisk betent og en suksesshistorie: Norske våpen selges for milliarder utenlands

Flere kontrakter på gang

Kongsberg Gruppen har også en annen stor mulig kontrakt på gang i Australia, ettersom landet har gitt tydelige signaler på at de kommer til å bestille JSM-missilet til sine nye F35-kampfly.

Når det gjelder luftvernsystemet så refererer Australias forsvarsminister til en artikkel hos Adelaide Now der innkjøpets verdi er satt til rundt 2,5 milliarder australske dollar, eller 15 milliarder kroner med dagens kronekurs. Dette tallet inkluderer både innkjøp og drift, og kontraktsverdien for Kongsberg Gruppen er etter det E24 forstår langt lavere, selv om det trolig er snakk om et milliardbeløp.

Ifølge forsvarsminister Pyne vil en betydelig andel av leveransen utføres fra Australia, og det Canberra-selskapet CEA Technologies skal levere radarer til systemet.

Kyrre Lohne, kommunikasjonsdirektør i Kongsberg Defense & Aerospace, vil hverken spekulere i kontraktsverdi eller når kontrakten kan bli signert på nåværende tidspunkt.

Australia er bare det siste landet i en rekke land som har kjøpt eller vist sin interesse for Nasams. Systemet er allerede solgt til blant andre Norge, USA, Finland, Indonesia, Litauen og Oman.

Norske myndigheter har også gått til Kongsberg Gruppen for leveransen av Norges neste luftvernsystem.

– Nasams er det mest solgte luftvern system i sin klasse de siste 10 år. Dets kontinuerlig evolusjon gir muligheten til å implementere nye kapabiliteter i systemet, sier Kjetil Reiten Myhra, Divisjonsdirektør Kongsberg Defense & Aerospace

Les også

Norsk missilgjennombrudd i Japan

Les også

Kongsberg ekspanderer sin nordiske forsvarsindustriallianse

Les også

Har vunnet sin største simulatorkontrakt noensinne

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Kongsberg Gruppen
  2. Australia

Flere artikler

  1. Kongsberg Gruppen vant luftvernkontrakt i Australia

  2. Qatar kjøper norsk luftvernsystem for 5,6 mrd.

  3. Norsk missilgjennombrudd i Japan

  4. Kongsberg mener de kan lande forsvarsordrer verdt 100 milliarder

  5. Kongsberg Gruppen og Forsvaret med nytt samarbeid