Kvartalsrapporter

Dyreste nordiske aksjer på 20 år: – Markedet er sårbart

Børsselskapene skal i ilden med sine kvartalsrapporter de neste ukene. Aksjestrateg Paul Harper er bekymret for høy prising av markedet.

Aksjestrateg Paul Harper i DNB Markets
 • Asgeir Aga Nilsen
Publisert: Publisert:

Før resultatsesongen sparkes i gang for alvor neste uke ligger Oslo Børs nær rekordnivåer, som andre børser i Norden.

På Oslo Børs har allerede Gjensidige levert sin finansielle fasit og de neste ukene kommer resultatene fra store selskaper som Telenor, DNB og Equinor.

Les på E24+

Slik investerer «Dr. Doom»

Dyreste nordiske aksjer på 20 år

Etter den kraftige oppgangen gjennom 2019 har prisingen av det nordiske aksjemarkedet nådd det høyeste nivået på rundt 20 år, ifølge DNB Markets.

Det gjør at «markedet er sårbart for negative nyheter», mener aksjestrateg Paul Harper, som viser til at Oslo Børs falt tungt på frykt for coronaviruset tidligere i uken.

– Når markedet er høyt priset tåler det ikke særlige negative justeringer. Når markedet er priset lavt kan man absorbere mer negative nyheter uten at det slår ut på indeksene, sier han.

Les også

Norske privatinvestorer har tjent 145 millioner på Tesla-aksjen i år

Det er flere mål man kan se på for å få en pekepinn på om aksjer er dyre eller billige.

En av dem som er mest brukt er forholdstallet mellom aksjepris og hva analytikerne tror selskapene vil tjene de neste tolv månedene (se faktaboks).

I det nordiske aksjemarkedet har forholdstallet steget til 18,2 i januar, hvilket er det høyeste siden tidlig 2000-tall, ifølge Harper.

– Det er det høyeste nivået siden tek-boblen, sier han.

Ifølge DNB-strategen var hele børsoppgangen i fjor drevet av at investorene betalte mer for hver krone selskapene tjente, altså dyrere aksjer.

Både i regionene Norge, Norden, Europa og USA var inntjeningsveksten null i 2019, ifølge DNB Markets. Børsene steg likevel til nye rekorder.

DNB Markets har en anbefaling om å la aksjer være litt mindre del av porteføljen enn normalt, en såkalt moderat undervekt.

– Vi er bekymret for at markedet har priset inn for mye gode nyheter. Det er normalt at det kommer negative nyheter, og da tror vi ikke markedet er like robust til å tåle det, sier Harper.

Les også

Oslo Børs har vanligvis slått globale aksjer: – Jeg tror ikke det vil fortsette

Høye forventninger

Aksjeanalytikerne har imidlertid tro på at fortjenesten til børsselskapene skal stige kraftig i 2020. På Oslo Børs er prognosen for inntjeningsvekst på over 30 prosent.

– Slik jeg tolker det har markedet et forholdsvis optimistisk syn på at estimatene skal opp. Man priser inn en kombinasjon av høyere fremtidig inntjening og at rentene skal holde seg lave i lang tid fremover, sier Harper.

Han peker på at analytikernes prognoser vanligvis blir nedjustert gjennom året.

– Når startpunktet er såpass sterkt er det kanskje større risiko for enn normalt for nedjusteringer av estimatene. I fjor ble de justert ned til null.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Kvartalsrapporter
 2. Oslo Børs
 3. Aksjer
 4. DNB Markets
 5. Resultatrushet

Flere artikler

 1. Analytikere venter kraftig resultatvekst på Oslo Børs: – Ferdig med krisen for lenge siden

 2. Resultatsesongen sparkes i gang: Venter oljesmell og kjøpefest

 3. Euronext Growth i fritt fall – syv aksjer falt over ti prosent

 4. Oslo Børs legger coronakrisen bak seg: – 2021 kan bli virkelig bra

 5. Olje- og viruskrise rammer børsselskaper: Analytikerne spår resultatsmell