Oljeprisen og Tokyo-børsen faller etter nye virusdødsfall

Markedet fortsetter å tynges av Kina-viruset. Pilene peker ned i alle åpne markeder på morgenkvisten.

 • Martin Hagh Høgseth
Publisert: Publisert:

Totalt har 80 personer omkommet, og over 2.700 mennesker i Kina er nå smittet av det mye omtalte coronaviruset, ifølge kinesiske myndigheter.

Samtidig fortsetter viruset å spre seg til andre land og kontinenter. Så langt er det hovedsakelig mennesker som har vært i Hubei-provinsen og senere reist ut som har blitt smittet utenfor Kina.

Sykdomsutviklingen fortsetter å prege markedene også mandag morgen.

Forrige uke falt oljeprisen over fem dollar, uten at det virker som at bunnen er nådd.

Ved 06-tiden mandag morgen koster et fat Nordsjøolje 59,34 dollar, ned 2,18 prosent fra fredag. Dette er første gang siden inngangen til november at oljeprisen bikker under 60 dollar fatet.

Den amerikanske lettoljen (WTI) er samtidig ned 2,45 prosent til 52,91 dollar fatet.

Mange eksperter mener risikoen for at oljeetterspørselen faller på bakgrunn av virusutbruddet er det som driver oljeprisen nedover.

Les også

Passasjerfall og stengte butikker i Kina etter virusutbrudd

Tung nedgang i Tokyo

Saudi-Arabias energiminister Prins Abdulaziz bin Salman Al-Saud sa mandag morgen (lokal tid) at han følger utviklingen i Kina nøye, ifølge Reuters.

Ministeren mener oljemarkedet nå «primært drives av psykologiske faktorer og ekstremt negative forventningen fra noen deltagere i markedet», selv om viruset har «veldig liten påvirkning på global etterspørsel».

Nedgang er det også på Tokyo-børsen i Japan på morgenkvisten. Dette er den eneste av de større børsene i Asia som holder åpent mandag, som følge av feiringen av blant annet kinesisk nyttår.

Nikkei 225-indeksen i Tokyo er ved 06-tiden ned 1,85 prosent, samtidig som den bredt sammensatte Topix-indeksen faller 1,46 prosent.

– Usikkerheten fortsetter å tynge markedet med økt bekymring rundt dødeligheten og smittsomheten til coronaviruset, som fortsetter å spre seg, skriver seniorøkonom Liz Kendall i ANZ Research i et notat mandag, ifølge CNBC.

Les også

Mener Oslo Børs er mer virusutsatt enn andre børser

Strateg: Tror på kontanter

Mens flere av børsene i Asia holder åpent allerede fra tirsdag, er de kinesiske børsene etter planen stengt til og med torsdag. I løpet av natten har kinesiske myndigheter varslet at høytiden rundt nyttårsfeiringen blir utvidet til søndag. Hvorvidt dette vil berøre åpningstidene på børsene fredag er foreløpig uklart.

Likevel er det handel i terminkontraktene på de kinesiske børsene. Disse handles mandag morgen ned over fem prosent, ifølge Bloomberg.

– Jeg begynner å tro at kontanter er det rette stedet å være de neste ukene, skriver sjefstrateg for Asia i Axitrader, Stephen Innes, i et notat mandag.

Han skriver videre at ethvert økonomisk sjokk i Kinas enorme industri- og forbruksmotorer vil «spre seg raskt videre til andre land gjennom økt handel og økonomiske koblinger knyttet til globalisering», ifølge Bloomberg.

I forkant av børsåpning i USA senere mandag er handelen i terminkontrakter allerede i gang. denne peker mot markante fall fra start når Wall Street åpner.

Dow Jones-futures handles ned rundt 300 poeng på morgenkvisten, noe som indikerer et fall på rundt en prosent fra start. Også S&P 500 og Nasdaq ligger i skrivende stund an til å åpne dagen rundt samme nivå.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Coronaviruset
 2. Tokyo-børsen
 3. Amerikansk lettolje (WTI)
 4. Oljeprisen
 5. Nordsjøolje
 6. S&P 500
 7. Nikkei

Flere artikler

 1. Bred oppgang på Asia-børsene onsdag

 2. Kraftige fall på Asia-børsene

 3. En euro koster ti kroner for første gang siden desember

 4. Kraftig børsfall i Hongkong etter nyttårsfeiring

 5. – Frykt vil være en markedsdriver