Sparebanken ga grønt lys til bitcoinveksling: – Kryptovaluta er ikke et blaff
Norske banker blir stadig mer åpne for kryptoselskaper. Våren 2019 har man både sett den første banken som tillater kryptovekslere som bedriftskunder og DNB har fått sitt eget kryptoregelverk.
– Det var ingen stor strategisk beslutning hos oss, sier teknologidirektør i Sparebanken Sogn og Fjordane, Reiel Haugland om å la bitcoinveksleren Sturle Sundes selskap Bitmynt få bedriftskonto i banken.
Banken som først nektet Sunde konto, sier de brukte en del tid på beslutningen, men at man til slutt fikk bekreftelsen fra Finanstilsynet som gjorde at ledelsen følte seg trygge på å slippe bitcoinveksleren inn i varmen.
– Vi fikk bekreftet at det ikke er oss som bank som må kontrollere Bitmynt sine kunder. Den plikten ligger hos Bitmynt som igjen føres tilsyn med av Finanstilsynet., sier Haugland.
Han forklarer at det aldri var et poeng for Sparebanken å være første bank ute med å godkjenne en slik type kunde. I februar gikk også Sunde til sak mot Sparebanken etter at de nektet ham bedriftskonto.
Bloomberg-kommentar: Derfor bør du ignorere den siste oppturen for bitcoin
DNB med kryptoregelverk
Andre norske banker har også gitt Sunde nei til å starte bedriftskonto, men har gradvis satt døra på gløtt for den framvoksende bransjen.
DNB har i vår lansert et nytt kryptoregelverk. Kommunikasjonsrådgiver Vidar Dalsbø vil ikke gå i detalj på bankens interne regelverk, men sier at det skiller mellom ulike kryptoselskaper.
– Bedrifter som for eksempel utvinner kryptovaluta og kjøper inn maskinvare, det er ikke problematisk for oss i motsetning handel med kryptovaluta, sier Dalsbø.
Han forklarer at det nye regelverket gjør at de vurderer alle kunder individuelt, og at det ikke er noe «kategorisk nei» til noen.
– Vi har ikke dørene vid åpne, og er fremdeles restriktive, sier Dalsbø som legger til at det hjelper å være registrert i Finanstilsynets konsesjonsregister, om man er veksler av for eksempel bitcoin.
Får bedriftskonto for bitcoin-handel etter nesten seks år kamp mot bankene
– Ikke et blaff
Det skapte oppsikt da Sunde etter nesten seks års kamp fikk lov til å åpne konto i Sparebanken Sogn og Fjordane i midten av mai.
Teknologidirektøren sier de fikk mange henvendelser etter at nyheten ble kjent.
– Vi fikk spørsmål fra en del banker og fra andre bransjer. De var nysgjerrige på prosessen vår, og retningslinjene fra Finanstilsynet, sier teknologidirektør Haugland.
– Tror du det at Sparebanken Sogn og Fjordane er en mindre bank, gjorde det lettere å ta en slik beslutning?
– Det er nok en fordel å være liten og mer smidig, men om det gjelder akkurat her i dette tilfellet vet jeg ikke.
Ifølge Haugland har ikke banken flere kunder enn Sturle Sunde som driver med bitcoinveksling eller lignende aktiviteter. At Sunde også hadde vært kunde i banken i en årrekke hjalp også prosessen.
Samtidig er teknologidirektøren klar på at banken antakeligvis må være forberedt på å ta flere beslutninger knyttet til kryptovalutakunder.
– Vi er bare i begynnelsen av noe som er kommet for å bli. Kryptovaluta er ikke et blaff.
E24 snakket med Danske Bank som fremdeles ikke ønsker å ha kunder som driver med kryptovalutahandel. Nordea er på ganske lik linje, og sier de er restriktive og stiller ekstra spørsmål før de eventuelt oppretter slike kundeforhold.
Også Nordea vektlegger at selskapet er registrert i Finanstilsynets konsesjonsregister.
Sturle Sunde og Bitmynt har saksøkt Nordea for å få lov til å opprette konto i banken. Han tapte første runde i tingretten, og saken skal opp for lagmannsretten seinere i år.