Venstre vil stanse oljefondets aksjeforvaltning

Venstre foreslår at oljefondet satser på passiv forvaltning av formuen fremfor såkalt aksjeplukking. Andre partier vurderer nå saken. 

IKKE LØNNSOMT: Finanspolitisk talsmann i Venstre, Terje Breivik (t.v), mener resultatet av aksjeplukking ikke veier opp for kostnader og risiko.

Foto: Helge Mikalsen VG
 • NTB
Publisert:

Aksjeplukking er ifølge Dagens Næringsliv at oljefondets forvaltere «vedder» på hvilke aksjer de tror kan gjøre det bedre enn markedet for øvrig.

– Erfaringene viser at man kan stille spørsmål ved om resultatet av aksjeplukkingen veier opp for kostnadene og risikoen, sier finanspolitisk talsmann Terje Breivik i Venstre.

Ifølge avisen har den aktive aksjeforvaltningen i oljefondet vært kostbar på grunn av høye forvalterhonorarer, men har gitt dårlige resultater. Oljefondet har avvist dette.

Finansprofessor Karin Thorburn ved Norges Handelshøyskole (NHH) sier det ikke er noen grunn til å tro at oljefondet er bedre enn andre forvaltere.

– I gjennomsnitt er det ikke mulig å få ekstraavkastning på aksjeplukking, og etter kostnader blir avkastningen derfor typisk lavere enn indeks, sier hun.

Finansprofessor Bernt Arne Ødegaard ved Universitetet i Stavanger er uenig og sier det er negativt for fondet om det blir mer passivt.

Regjeringen har foreslått å øke aksjeandelen i oljefondet til 70 prosent, men har ikke det påkrevde stortingsflertallet bak seg.

Les også

Rapport: Norge bidrar med 470.000 jobber i USA

Venstre vil være med på å øke aksjeandelen, men da må fondet kvitte seg med den aktive aksjeforvaltningen.

KrF avviser ikke en økning i aksjeandelen, men ønsker mer informasjon før de gjør seg opp en mening om aktiv forvaltning, mens Arbeiderpartiet opplyser at de er åpen for diskusjonen.

Statssekretær Tore Vamraak (H) i finansdepartementet opplyser at diskusjonen om den aktive forvaltningen av oljefondet først vil bli vurdert neste år.

Les også

Oljefondet kan få kjøpe infrastruktur: – Sjansene bør være store

Les også

Økt økonomisk ulikhet i Norge

Les også

Uten valutagevinst «bryter» Erna og Siv allerede sin nye handlingsregel

Her kan du lese mer om

 1. Aksjer
 2. Oljefondet
 3. Venstre (V)
 4. Kristelig Folkeparti (KrF)
 5. Norge

Flere artikler

 1. Aksjeplukking fungerer ikke for Oljefondet. Da var dette et merkelig valg som ny sjef

 2. Oljefondet taper milliarder på aktiv forvaltning

 3. Verdens største pensjonsfond tror kunstig intelligens kan erstatte forvaltere

 4. Annonsørinnhold

 5. Venstre vil ha mer fleksibel regel for oljefondet

 6. Betalt innhold

  Den store indeksfrykten er ubegrunnet