Eksperter ser kronesvekkelse etter nyttårsrally

Valutastrateger har tro på kronen, men ser risiko for korreksjon etter januar-rally. 

RISIKO: Makrostrateg Joachim Bernhardsen i Nordea Markets ser risiko for en korreksjon i kronen etter den markante styrkingen i januar.

Foto: Kjetil Malkenes Hovland
  • Asgeir Aga Nilsen
Publisert: Publisert:

Den norske kronen har startet nyåret på den sterke siden.

Etter at kronen var innom 8,83 mot euroen før helgen, det billigste den felleseuropeiske valutaen har vært siden sommeren 2015, er kursen tirsdag på 8,88.

Den norske valutaen har styrket seg med over nærmere fire prosent mot dollaren siden årsskiftet. Mindre koster også pundet, der kursen har gått fra 10,65 til 10,29.

– Ofte ser vi at det går veldig fort når kronen svekkes, men det det tar litt lenger tid og går litt i rykk og napp når den styrkes, sier makrostrateg Joachim Bernhardsen i Nordea Market til E24.

Ser risiko for korreksjon

Bernhardsen har tro på at kronen kan gå til 8,50 mot euro før utgangen av året, men ser risiko for kronesvekkelse på kortere sikt etter den siste markerte bevegelsen.

Les også

Disse traff best og dårligst på spådommene om norsk økonomi

– Jeg tror vi får en korreksjon i kronen i løpet av en uke eller to, sier han.

Kronen er i internasjonal sammenheng en liten valuta uten de store handelsvolumene, noe som gjør at den anses som mer risikabel. Rente- og valutastrateg Nils Kristian Knudsen i Handelsbanken sier oljeprisen støtter kronekursen, men mener viljen til å ta risiko er vel så viktig.

– Kanskje vel så viktig er lavere volatilitet, altså lavere svingninger, i valutamarkedet. Det er gjerne et klima der kronen kan prestere litt bedre, sier han.

Handelsbanken-strategen legger imidlertid til grunn en svekkelse i kronen på kort sikt.

– Det er naturlig å spørre seg om dette skal fortsette. Det kan det selvfølgelig gjøre. Men kronestyrking på disse driverne har sine begrensninger, slik at vi legger til grunn en euro på 9 kroner i slutten av første kvartal.

saken fortsetter under

BILLIGSTE EURO SIDEN JULI 2015: Den norske kronen var fredag kveld innom 8,83 mot euro for første gang siden sommeren 2015, før den har trukket litt opp igjen.

Foto: Infront

Kroneoptimist

Målt ved Norges Banks I44-indeks, en valutakursindeks av kronen mot valutaene for Norges viktigste handelspartnere, er den norske valutaen tett på det sterkeste nivået på halvannet år.

Kronen har hentet inn noe av det store fallet som ble utløst av oljenedturen fra høsten 2014 og den påfølgende svekkelsen i norsk økonomi. Gjennom store deler av 2016 var trenden sterkere kronekurs, en bevegelse som har fortsatt inn i 2017.

– Vi er kommet inn i et nytt år og det ser ut som utlendingene har fått litt appetitt på kronen igjen og kjøper, sier Nordea-strategen.

Les også

Disse valutaene trues av Trump

– Jeg er kroneoptimist. Valutamarkedet har fortsatt til gode å ta fullt inn over seg alle nyhetene fra norsk økonomi. Det er ikke fullt ut priset inn at Norges Bank er ferdig med å kutte renten. Opec-avtalen begrenser nedsiden i oljeprisen. Det er ikke helt priset inn enda, sier han.

Det er tillegg generelt god stemning i markedene, med investorer som er villig til å ta risiko. Det kommer til syne i aksjemarkedene, som har steget til rekordnivåer både her hjemme og i USA.

– Vi ser et veldig godt sentiment i markedet. Det er bra for kronen som er en litt spekulativ valuta. Et bra risikosentiment pleier å bety sterkere krone. Det er absolutt mer å gå på for kronen, men det går ikke i en lineær bevegelse, sier Bernhardsen.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Valuta
  2. Kronekurs

Flere artikler

  1. – Et uvanlig år for kronekursen

  2. Tror kronen vil være svak tross rentehopp

  3. – Burde se at kronen styrker seg denne uken

  4. Annonsørinnhold

  5. Sterkeste krone på to måneder

  6. Valutastrateg tror kronen kan nå 10-tallet mot euro