Norwegians start på 2019 ble ikke like tøff som ventet: Men Max-problemer bremser bookinger
Norwegian startet som ventet året i minus. Selskapet tar samtidig ned vekstmålet for 2019 på grunn av Max-flyene fra Boeing som er satt på bakken.
Norwegian omsatte i første kvartal for 7,99 milliarder kroner, en oppgang fra 6,99 milliarder ett år tidligere.
Mens det underliggende driftsresultatet (EBITDAR, før leasingkostnader) bedret seg fra -880,5 til 87,8 millioner kroner, falt resultat før skatt fra -525,1 til -1,98 milliarder kroner.
Det viser Norwegians regnskap for første kvartal som ble sluppet torsdag morgen. Første kvartal er tradisjonelt sett flyselskapenes dårligste tid på året økonomisk sett, og i år fikk man i tillegg den effekten at påsken ikke kom med fordi den var i april måned.
Det var i forkant ventet at omsetningen ville stige til 8,1 milliarder, at brutto driftsresultat skulle ende på -57 millioner og at resultat før skatt skulle ende på -2,2 milliarder, ifølge konsensustall fra InFront.
Resultatet ble tatt godt imot da Oslo Børs åpnet. Aksjen steg over fem prosent rett etter åpning, og er ved 10-tiden opp 4,28 prosent til 40,16 kroner.
E24 BØRS: Følg aksjen her!
– Vi ser en positiv utvikling på flere områder dette kvartalet, til tross for 737 MAX-problemene. Vi har iverksatt en rekke tiltak for å forbedre lønnsomheten ved å redusere kostnader og øke omsetningen, sier Norwegian-sjef Bjørn Kjos i en uttalelse.
Han trekker frem at selskapet har tatt en rekke grep i det siste, fra å endre på basestruktur og nettverk, igangsette et kostnadsprogram, selge fly og utsette nye leveranser.
Onsdag kveld, bare timer før kvartalsrapporten ble sluppet kom Norwegian med denne nyheten: Utsetter flyleveranser for 28,1 milliarder.
Børskommentar: Bjørn Kjos har 699 millioner grunner til å få Norwegian-kursen opp
Når ikke kostnadsmål
Norwegian gjør nå endringer i prognosene sine for 2019. Selskapet oppjusterer sin opprinnelige prognose for enhetskostnad i 2019 (målt per tilgjengelige setekilometer) fra 0,4075-0,4125 kroner til 0,42 kroner.
Trekker man ut drivstoffkostnader regner selskapet nå med en enhetskostnad på 0,30 kroner, mot et anslag på 0,295-0,30 tidligere.
– Den oppdaterte guidingen inkluderer negative effekter fra at 737 Max8-flyene står på bakken på opp til 500 millioner kroner, skriver selskapet.
Hvor mye av dette Norwegian eventuelt kan få refundert av Boeing er ikke klart. Norwegian skriver at de fortsatt vurderer de finansielle konsekvensene av Max-problemene og at alle leveranser av nye fly av denne typen er satt på hold.
I tillegg til Max-problemene bidrar også økte drivstoffpriser til at kostnadsprognosene er økt. Selskapet regner nå med en drivstoffkostnad på 655 dollar per tonn (mot 613 tidligere) og en dollarkurs på 8,27 (mot 8,18 tidligere).
Selv om Norwegian ikke tror de skal klare å nå de forrige kostnadsmålene, innebærer de oppdaterte prognosene fortsatt et kostnadskutt mot 2018.
I fjor hadde selskapet en enhetskostnad på 0,43 (mot målet på 0,42 for i år), eller 0,31 fratrukket drivstoff (mot årets mål på 0,30). I første kvartal reduserte Norwegians enhetskostnadene sine med henholdsvis fem og åtte prosent mot samme periode i fjor.
Flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs i WinAir sier at Norwegian-resultatet var som ventet, men at første kvartal alltid er utfordrende for selskapet. Analytikeren påpeker at det er viktig at Norwegian sikrer inntektssiden når de nå oppjusterer kostnadsmålet sitt:
Hvorfor er første kvartal så vanskelig for flyselskapene?
– Det legger press på at enhetsinntektene ikke går i negativ retning. Det langsiktige målet på 20 prosent ancillary-andel (inntekter fra ombordsalg og ekstratjenester utover billettene, journ.anm.) synes jeg noe lavt. Her kan Norwegian ta inn mer ved f.eks. å begynne å ta seg betalt for kabinbagasje, for de laveste prisene til å begynne med, sier Elnæs.
Max-problemer rammer billettbestillinger
I rapporten kommer det også frem at problemene med Boeings Max-fly får konsekvenser for Norwegian. Selskapet har så langt mottatt 18 slike fly fra den amerikanske produsenten og flytypen ble i mars satt på bakken verden over etter flyulykkene i Etiopia og Indonesia.
- Norwegian skriver at etterspørselen etter reiser med selskapet har vært «tilfredsstillende» på vei inn i andre kvartal, men skriver også at det er «en viss nedgang» i billettbestillingene som følge av at Max-flyene står på bakken.
- I tillegg skriver Norwegian at de nå ser for seg en kapasitetsvekst (målt i antall tilgjengelige setekilometer) på mellom 5 og 10 prosent i år, noe som er en nedjustering fra målet som ble presentert i februar på 8 til 10 prosent.
– Selskapet planlegger å begrense avvik i rutetrafikken i månedene fremover gjennom å sette inn innleide fly, skriver Norwegian om hvordan de skal håndtere den hektiske sommersesongen uten Max-flyene.
Norwegian-sjef Bjørn Kjos har tidligere i år sagt at han vil sende regningen for merkostnader knyttet til Max-problemene rett til Boeing, men det er ikke klart hva den regningen blir eller når flyene kan fly igjen.
– Vi har hatt produktive møter med Boeing hvor vi har diskutert hvordan vi skal manøvrere oss gjennom problemene som Max-situasjonen påfører Norwegian, sier Kjos.
Til tross for utfordringene med Max-flyene sier Norwegian-sjefen at utviklingen på bookinger ser «lovende ut» de kommende månedene.