Tidenes verste børsras i Australia

De asiatiske børsene følger mandag morgen førhandelen på Wall Street ned i rødt terreng. Sydney-børsen stupte nær ti prosent.

Publisert:

Mandag morgen er det bred nedgang på de asiatiske børsene, og Sydney-børsen leder nedgangen.

Natt til mandag valgte den amerikanske sentralbanken å kutte renten til null prosent. Til tross for rentekuttet peker pilene fortsatt nedover i førhandelen på Wall Street.

Slik ser det ut på Asia-børsene mandag morgen:

  • Nikkei 225 i Tokyo ned 2,51 prosent
  • Hang Seng i Hongkong er ned 3,45 prosent
  • Kospi i Seoul faller 1,71 prosent
  • Shanghai Composite er ned 2,04 prosent
  • ASX 200 i Sydney endte ned 9,7 prosent

Verste dag i historien på Sydney-børsen

Mandag stupte ASX 200-indeksen i Sydney 9,7 prosent. Det er det verste endagsfallet i historien.

Det andre verste fallet var i 2008, da den amerikanske investeringsbanken Lehman Brothers kollapset.

Indeksen ble tynget av finanssektoren etter det amerikanske rentekuttet, ettersom denne sektoren tjener på høyere renter. Med trusselen om flere rentekutt i nær fremtid, falt sektoren 11,1 prosent.

Fredag hentet indeksen seg noe inn igjen etter fallet, og hadde en oppgang på 4,42 prosent.

Bank of Japan holder renten uendret

Det etter at den japanske sentralbanken Bank of Japan valgte å avholde sitt rentemøte allerede mandag klokken 04:00 norsk tid. På møtet besluttet sentralbanken å tilføre mer stimulans ved flere aktive kjøp av statsobligasjoner, innføring av et nytt låneprogram, og kjøp av børshandlede fond og eiendomsfond. Samtidig holdes innskuddsrenten uendret på minus 0,10 prosent, og målet for den tiårige statsobligasjonen er fortsatt på «nær null prosent».

Etter meldingen steg den japanske valutaen yen rundt ett prosent mot amerikanske dollar. I skrivende stund er valutaen opp 0,83 prosent mot amerikanske dollar. En dollar koster nå 107,1 yen. Jo færre yen per dollar, jo sterkere er den japanske valutaen.

Hongkongs sentralbank kutter også renten

Mandag morgen har også Hongkong Monetary Authority (HKMA), som fungerer som sentralbank i Hongkong, kutter basisraten sin med 64 poeng til 0,86 prosent med umiddelbar effekt.

Banken kutter renten til et nesten rekordlavt nivå etter nyheten om at USAs sentralbank kutter styringsrenten med et helt prosentpoeng, til mellom 0 og 0,25 prosent, for beskytte amerikansk økonomi.

Dette er andre gang på en måned at HKMA kutter lånekostnadene for sine kunder.

Byen sliter med resesjon etter ni måneder med protester mot myndighetene og nå koronaepidemien, der utelivs-, handels- og turistsektoren lider mest. Lavkonjunktur og arbeidsledighet er på sitt verste på ni år.

Pilene peker mot nedgang på Wall Street

Da handelen i terminkontrakter åpnet var det ingen tvil om at pilene også denne søndagen pekte nedover. Få minutter senere raste S&P 500-futures de maksimale fem prosentene.

Også futures-indeksene for Dow Jones og Nasdaq peker rett ned ved halv tolvtiden søndag kveld.

Den utviklingen kommer etter at de toneangivende indeksene på Wall Street steg rundt 10 prosent fredag kveld.

Den gang opplevde indeksene en kraftig oppgang de siste 45 minuttene, mens president Donald Trump hadde en lengre pressekonferanse om coronaviruset.

Federal Reserve har tatt kraftige grep flere ganger de siste ukene. I løpet av bare tolv dager har sentralbanken kuttet renten med hele 150 basispunkter i forbindelse med to ikke-annonserte rentekutt.

Kraftig oljeprisfall

Oljeprisen faller i skrivende stund 5,4 prosent til 32,8 dollar fatet. I tillegg til utviklingen i den øvrige finansielle verden, preges oljeprisen av konflikten mellom Russland og Saudi-Arabia.

De to landene klarte ikke å komme til enighet om nye produksjonskutt for halvannen uke siden, noe som resulterte i en kraftig oljepriskrig.

Publisert: