Arcus sliter med svak krone: Kan gi dyrere alkohol

Sprit- og vinleverandøren Arcus kan bli nødt til å øke prisene på alkohol etter at kronen har svekket seg til stadig nye bunnivåer de siste ukene, ifølge en børsmelding.

Illustrasjonsbilde: Tønner med Braastad-konjakk.
Publisert:

Arcus leverer blant annet sprit og vin til Vinmonopolet og norske taxfreebutikker. I likhet med andre importører av varer fra utlandet opplever de at den rekordsvake kronen gjør importen av varer dyrere.

Det betyr også at prisene på alkoholproduktene deres vil kunne øke, skriver det børsnoterte selskapet i en oppdatering til markedet.

«Valuta fortsetter å være en utfordring. Den siste uken har den norske kronen svekket seg til et historisk lavt nivå, og vi jobber med pristiltak», skriver Arcus i meldingen.

Selskapet sier ikke noe i meldingen om hvor mye prisene kan øke, og hvilke varer det gjelder for. Arcus ønsker heller ikke å utdype dette overfor E24.

Kronen har fått en solid smell etter coronafrykt og oljeprisfall, og ligger på usedvanlig svake nivåer. Onsdag kostet en euro 11,65 kroner, fra 9,83 kroner ved nyttår. En dollar var oppe i 10,61 kroner, fra 8,76 kroner ved nyttår.

Arcus fortsetter med sin virksomhet som før, og planlegger ingen permitteringer nå.

Les også

Coronanedturen vil ingen ende ta: Ny bunn mot euro

Drastisk mindre til barer

Selskapet opplyser at etterspørselen fra vinmonopolene i Norden og danske dagligvarebutikker har vært høyere enn normalt den siste tiden. Disse markedene står for 90 prosent av salget for Arcus.

Derimot har salget naturlig nok til barer og restauranter falt kraftig, siden mange av disse nå er stengt på grunn av faren for coronasmitte. Også salget til taxfree har dalt, fordi flytrafikken nærmest står stille.

Selskapet opplyser at leveransene av vin og råmaterialer for det meste går etter planen, også fra kriseutsatte land som Italia og Spania, som er blant de hardest rammede av coronaviruset i Europa.

– Enn så lenge mottar vi varer, sier kommunikasjonsdirektør Per Bjørkum i Arcus til E24.

– Vil dette vare?

–Alle er enige om at situasjonen er veldig, veldig usikker, så det spørsmålet er det umulig å gi et fornuftig svar på, sier han.

Leverer håndsprit til helsesektoren

Arcus har også begynt å levere håndsprit til nødetater og helsevesenet.

– Vi vet at det er stor mangel på desinfeksjonsmiddel. Vi fikk forespørsler fra helsesektoren og nødetater, og tenkte at dette har vi både utstyr, varer og kompetanse for å kunne levere. På fredag distribuerte vi 150 liter, og siden har etterspørselen økt. I går produserte vi 4.200 liter. I første runde venter vi å levere 15.000–20.000 liter, sier Bjørkum.

– Vi har ingen ambisjon om å tjene penger på dette. De første leveransene ble gjort uten avtalt pris, fordi det hastet. Jeg snakker på vegne av mange i Arcus når jeg sier at vi er glade for å kunne hjelpe til, sier Bjørkum.

Publisert:
Gå til e24.no