Nels gjennombrudd

Nel-sjefen om Nikolas notering: – Ser på dette som positivt

Nel-sjef Jon André Løkke ser positivt på børsnoteringen av selskapets storkunde, lastebilprodusenten Nikola. – Det viktige er at Nikola nå får finansiering, sier Løkke til E24.

NIKOLA NOTERES: Nel-sjef Jon André Løkke er positiv til børsnoteringen av amerikanske Nikola, som er storkunde av Nel.

Kjetil Malkenes Hovland, E24
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Tirsdag meldte den amerikanske produsenten av hydrogenlastebiler at den vil børsnotere seg gjennom en sammenslåing med det børsnoterte spesialforetaket VectoIQ.

– Dette er rett og slett bare en måte å komme seg på børs på, de har brukt et verktøy, et «special purpose vehicle» (spesialforetak, journ.anm.) for å få det til, sier Nel-sjef Jon André Løkke.

Nikola er Nels viktigste kunde, og har bestilt 448 elektrolysører og fyllestasjoner som skal brukes til å sikre drivstoff til Nikolas kunder i USA.

Les også

Nikola slår seg sammen med VectoIQ – ventes å bli børsnotert

Løkke er positiv til noteringen på Nasdaq-børsen, som også sikrer Nikola penger til å satse videre. Selskapet verdsettes til 3,3 milliarder dollar.

– Vi ser på dette som positivt. Nikola har sikret seg finansiering med en rettet emisjon på 500 millioner dollar, hvor blant annet Fidelity er inne som investor. Det må man kunne si er solid, og i tillegg gjør dette våre aksjer i Nikola likvide, sier Løkke.

– Vil dere selge disse aksjene?

– Ikke nødvendigvis, men dette vil jo gi aksjene våre en verdi som kan realiseres hvis vi ønsker det, uten at det er vår plan. Vi har allerede styrket vår finansiering, sier Løkke.

– Det viktige er at Nikola nå får finansiering, for de skal ha utstyr, og da må de ha kapasitet til å kunne betale for det, legger han til.

Les også

Nel fikk tilbud om «symbolsk» eierskap i lastebilmaker Nikola: – Skal vurdere det seriøst

Nikola-aksjene tredoblet i verdi

I 2018 fikk Nel tilbud om å investere fem millioner dollar i Nikola, noe Løkke mente først og fremst var symbolsk og fordi Nikola ønsket at de skulle ha «hånden på kokeplaten begge to».

Nel slo til på tilbudet, og det har ifølge Løkke betalt seg nå.

– Verdien av dette er vel omtrent tredoblet, sier han.

Den siste tiden har det vært enorm handel i Nel-aksjen, som har vært en «grønn favoritt» på Oslo Børs. Nel-aksjen har vært den mest handlede aksjen flere handledager i det siste, en plass som vanligvis tilhører oljekjempen Equinor.

Tirsdag er det nok en gang store bevegelser i Nel-aksjen, som er opp 13,36 prosent til 11,54 kroner. Løkke vil ikke kommentere svingningene i Nel-kursen de siste ukene.

– Jeg har som prinsipp at jeg aldri diskuterer eller kommenterer aksjen. Vi forsøker å bygge selskapet, så får andre kommentere bevegelsene i aksjen, sier han.

Les også

– Ganske spesielt for Norges største selskap

Utrullingen i USA fortsetter

Det var sommeren 2018 at Nel fikk en gyllen kontrakt med Nikola på hundrevis av elektrolysører – utstyr som bruker strøm til å separere hydrogen fra vann – og tilhørende fyllestasjoner som skal ligge langs Nikolas lastebilruter i USA.

– Vi må kanskje unne oss et lite wienerbrød, sa Løkke til E24 etter å ha meldt om kontrakten i juni 2018.

De to selskapene jobber fortsatt med en del av detaljene rundt stasjonene.

– Vi har en rammeavtale på 448 elektrolysører, og så jobber vi med Nikola om økonomiske og tekniske detaljer rundt utrullingen. Kapasiteten vil påvirke kostnadene, men også ytelsen. Dette er krevende arbeid som gjøres av flinke teknikere som jobber med designet på fyllestasjonene, sier Løkke.

– Hvor raskt utrullingen av fyllestasjonene vil gå, det avhenger av Nikolas planer for utrullingen, og hvilke kunder og ruter de prioriterer, legger han til.

– Vil noteringen kunne øke tempoet i utrullingen?

– Det har vi ikke diskutert. Jeg tror ikke finansieringen har så mye med takten i utrullingen å gjøre. Men det at de nå blir notert og får enklere tilgang på kapital er positivt, og vil være viktig for selskapet videre, sier Løkke.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Nels gjennombrudd
 2. Nel
 3. Emisjon
 4. Fidelity
 5. Nikola Motor Company
 6. Hydrogen
 7. Drivstoff

Flere artikler

 1. Nels storkunde skal ha utstyr for 89 milliarder: – Tror fremtidig business kan tilfalle oss

 2. – Bra at Nikola får flere bein å stå på

 3. Nel-sjefen: Nikolas forpliktelser til Nel er uendret

 4. Oljefondet har kjøpt seg opp: Eier Nikola-aksjer for over to milliarder

 5. Nikola-grunnleggerens avgang gir kraftig aksjefall i Nel: – Klart man er nervøs for hva som skjer videre