Nytt dramatisk fall på Oslo Børs: Disse aksjene har falt mest i år

Så godt som alle aksjene på Oslo Børs’ hovedliste har falt i år, etter coronasmell og oljeprisfall. Aller mest har Borr Drilling falt, fulgt av Norwegian og Aker Solutions.

HAR FALT: Disse aksjene er mest ned på Børsens hovedliste i år. Borr Drilling ved eier Tor Olav Trøim (t.v.), Norwegian Air Shuttle ved konsernsjef Jacob Schram og Aker Solutions ved eier Kjell Inge Røkke.
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Tross krisepakker fra sentralbanker og regjeringer i en rekke land fortsetter usikkerheten å herje verdens børser, og Oslo Børs er intet unntak.

Mandag deiset hovedindeksen ned mer enn fem prosent, til tross for at Erna Solberg søndag la frem nye krisetiltak på 100 milliarder kroner som skal hjelpe norske bedrifter, og at USAs sentralbank søndag klinket til med en av de kraftigste pengepolitiske krisepakkene på lenge.

Nå er Oslo Børs ned rundt 31 prosent siden nyttår. Investeringsøkonom Mads Johannesen i nettmegleren Nordnet sier at det ofte tar tid for Børsen å stige, men at fallene ofte kommer brått.

– Du tar trappene oppover og så heisen rett ned, sier Johannesen til E24.

Han sitter på hjemmekontor og følger med på nedturen på Børsen.

– Det er dramatisk nå. Vi ser det på kundesenteret vårt, det er enorm pågang. I går var det 600 i kø, på en søndag. Det er mange kunder som er i villrede, naturlig nok, sier han.

Les også

Oslo Børs i fritt fall

Disse har falt mest

Det er for tiden 66 aksjer på hovedlisten (OSEBX), og av disse er det per mandag ettermiddag kun Data Respons og Fjordkraft som er i pluss for året.

Aller verst har nedturen gått ut over Tor Olav Trøims riggselskap Borr Drilling, som har falt 96 prosent siden nyttår, fra 75 kroner til like under tre kroner mandag.

Investeringsøkonom Mads Johannesen i Nordnet.

Dette er de ti aksjene som har gjort det verst på hovedlisten i år, etter børsdagen mandag:

 • Borr Drilling: ned 96 prosent til 2,97 kroner
 • Norwegian: ned 81 prosent til 7,09 kroner
 • Aker Solutions: ned 79 prosent til 5,23 kroner
 • PGS: ned 76 prosent til 4,00 kroner
 • BW Offshore: ned 75 prosent til 16,65 kroner
 • Gaming Innovation Group: ned 72 prosent til 2,27 kroner
 • Idex: ned 72 prosent til 0,36 kroner
 • DNO: ned 70 prosent til 3,42 kroner
 • Axactor: ned 67 prosent til 6,77 kroner
 • Nordic Nanovector: ned 66 prosent til 10,71 kroner

Blant de største selskapene på Børsen har Equinor falt 42 prosent i år, og markedsverdien er nede i 341 milliarder kroner. Telenor har falt 16 prosent, mens DNB har falt 36 prosent.

Les også

Kjempefondet om krisepakken fra USAs sentralbank: – Så nært man kommer «hva som trengs»

– Virker ikke å være noen bunn

Det er coronaviruset har senket markedene, etter at ulike stater har tatt drastiske grep for å bekjempe det. Dette står i motsetning til finanskrisen i 2008, da det var problemer blant bankene som skapte utfordringer, påpeker Johannesen i Nordnet.

– Du får ikke produsert noe, og du får ikke kjøpt noe, og det er unntakstilstand i bortimot alle europeiske land og i USA, etter at Asia fikk det først. Man ser hvor sårbar globaliseringen har gjort oss for slike hendelser, sier han.

Han utelukker ikke at Børsen kan falle enda mer enn den har gjort så langt.

– Hvis vi skal ned på samme nivå som etter finanskrisen, skal vi ned rundt 60 prosent på Oslo Børs. Da har vi vasket bort 11-12 års oppgang på hovedindeksen. Og det kan fort skje nå. Det virker ikke å være noen bunn, det virker ikke å være så mange kjøpere i markedet, sier Johannesen.

– I tillegg får Oslo Børs en smell fordi den er ekstra utsatt for oljeprisfallet i kjølvant uenigheten mellom Opec og Russland om nye kutt, legger han til.

Les også

Tidenes svakeste krone: – Det finnes ikke noen bunn

– Ganske ekstremt

Borr Drilling har falt mest på hovedlisten i år, og ifølge investeringsøkonomen sliter selskapet med mye av det samme som andre i riggbransjen, høy gjeld og et overskudd av rigger på et tidspunkt hvor oljebransjen strammer inn etter oljeprisfall.

– Det er ganske ekstremt. Riggbransjen var svakt stilt allerede før coronakrisen, med overkapasitet og høy gjeldsgrad. Også Transocean og Seadrill har falt kraftig. Når oljeprisen er nede på like over 30 dollar blir det ikke særlig mye investeringer i oljebransjen. Når prøver oljeselskapene å redusere kostnader, og da blir det enda mindre fokus på ny boring, sier Johannesen.

Norwegians børsverdi er redusert til 1,16 milliarder kroner.

– De lider av litt av det samme som riggbransjen, relativt svak inntjening og ekstremt høy operasjonell giring. Lånene de får fra Boeing er ganske gunstige, så det er ikke den gjelden som har vært problemet før krisen. Det er arbeidskapitalen som har vært dyr, så de har måttet refinansiere lån til høy kostnad. Den store gjeldsposten til flyene har hatt relativt hyggelige betingelser, sier han.

– Det er ekstremt vanskelig når folk avbestiller reiser i mengder, sannsynligvis ut året. Da stopper kontantstrømmen til Norwegian, og de går tom for penger. De har et desperat behov for hjelp fra myndighetene, sier Johannesen.

Les også

Finnair-sjefen: – Desidert den største krisen i luftfartens historie

Venter restruktureringer

Selskapet som har falt tredje mest på hovedlisten i år er oljeserviceselskapet Aker Solutions, hvor Kjell Inge Røkkes Aker er blant eierne. Selskapets markedsverdi er redusert til 1,42 milliarder kroner mandag.

– Oljeserviceselskapene ble først rammet av bærekraftsbølgen i fjor, og nå permitterer de folk etter oljeprisnedturen. Det er de sykliske selskapene som faller på Børsen. I dag faller også bankene, fordi man venter lavere rente, sier Johannesen.

– Det er ventet veldig lite vekst i 2020, og vi har fått et ekstremt oljeprisfall. Det ligger i kortene at det blir store restruktureringer i mange bransjer. Det priser markedet inn for flere enkeltselskaper og sektorer. Og det har også Solberg og Sanner sagt, at det kommer til å bli konkurser, legger han til.

Ved børsslutt mandag var bare to av aksjene på hovedlisten i pluss så langt i år, Data Respons og Fjordkraft.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Coronaviruset
 2. Borr Drilling
 3. Oslo Børs
 4. Tor Olav Trøim
 5. Finanskrise
 6. Mads Johannesen

Flere artikler

 1. Borr og Norwegian er hovedlistens svakeste: Flere «grønne» aksjer på vinnerlisten

 2. Børsuroen: Småinvestorer dumper aksjer for 192 millioner

 3. Nordnet: Private investorer solgte unna Nel og Tesla i mars

 4. Småinvestorer kjøpte aksjer for over en halv milliard under børsraset: – Ekstremt

 5. Betalt innhold

  Veddemålene mot Trøims riggsatsing tårner seg opp