Maktkampen i NTS

Avtroppende styremedlem: Oppkjøp mot Salmars vilje kan utløse budplikt på NRS

NRS sitt planlagte oppkjøp av Salmonor kan tvinge frem et lukrativt milliardbud fra Salmar til småaksjonærene. – En del av det totale bildet, bekrefter avtroppende styremedlem i NRS.

 • Lage Bøhren
Publisert: Publisert:

Lakseoppdretteren NRS tok de fleste, inkludert Salmar-sjef Gustav Witzøe, på sengen torsdag morgen ved å annonsere at det går videre med planen om å kjøpe konkurrenten Salmonor, i en transaksjon verdt 8,3 milliarder kroner.

NRS og Salmonor er begge kontrollert av laksekonsernet NTS, der nevnte Salmar nylig sikret seg aksjemajoriteten med et varslet bud på 15,1 milliarder kroner.

Men Salmar har stilt som betingelse for sitt bud at transaksjonen mellom NRS og Salmonor ikke gjennomføres.

En slik sammenslåing kan gjøre Salmars oppkjøp av NTS mye dyrere enn planlagt.

– Ingen eksakt vitenskap

En fusjon med Salmonor vil nemlig gjøre NRS til en så stor del av NTS-konsernets samlede verdier at et bud på sistnevnte kan utløse såkalt gjennomgående tilbudsplikt i NRS.

I et slikt scenario ville Salmar som følge av sitt bud på NTS også risikert å bli tvunget til å by på aksjene til minoritetseierne i NRS, som eier 32 prosent av selskapet.

Basert på dagens NRS-kurs tilsvarer dette et utlegg på over 2,7 milliarder kroner.

Dette ville i så fall kommet på toppen av de 15,1 milliarder som Salmar vil betale for NTS, i en kombinasjon av egne aksjer og kontanter.

Trude Olafsen har vært en del av det uavhengige styret i NRS som i dag varslet at det kjører på med Salmonor-oppkjøpet, som blant annet vil innebære en emisjon på to milliarder kroner.

– INGEN EKSAKT GRENSE: Avtroppende styremedlem Trude Olafsen.

Overfor E24 bekrefter Olafsen at gjennomgående tilbudsplikt «har vært en del av det totale bildet» i styrets vurdering.

– Det finnes ingen eksakt grense for når gjennomgående tilbudsplikt utløses, så dette er ingen eksakt vitenskap. Men det er mer sannsynlig at Salmar også må by på hele NRS hvis NRS kjøper Salmonor, sier Olafsen.

Viser til bindende avtale

Olafsen understreker imidlertid at hovedårsaken til at NRS nå går videre med oppkjøpet, er fordi det har forpliktet seg til det gjennom en bindende juridisk transaksjonsavtale.

Denne ble inngått i januar i år, før Salmar meldte seg på i kampen om NTS.

– Samtidig mener vi at dette oppkjøpet fremstår som minst like attraktivt i dag som da man inngikk avtalen i januar, sier Olafsen.

– Har det vært en bekymring for styret i NRS at minoritetsaksjonærene ville bli sittende innelåst i en lite likvid aksje hvis Salmar tok kontroll gjennom sitt eierskap i NTS?

– Ja, det har det naturlig nok. Vår oppgave er å ivareta eiernes verdier, og gjøre det som er best for hele aksjonærfellesskapet, sier Olafsen.

– Men hva hvis budet fra Salmar på NTS faller som følge av at NRS nå gjennomfører oppkjøpet av Salmonor? Har dere reflektert over hvordan det vil påvirke verdiene i NRS? Aksjekursen står jo langt høyere nå enn før Salmar meldte sin interesse for NTS?

– NRS sitt styre har et ansvar for å gjøre det som er best mulig for aksjonærverdiene i NRS. Det uavhengige styret har vurdert at det ikke har vært noe annet alternativ på bordet som har vært like attraktivt for aksjonærverdiene i NRS som en gjennomføring av oppkjøpet, sier Olafsen.

– Slik sett har denne finansieringsprosessen ikke noe å gjøre med Salmar eller annet som skjer i NTS, da dette ikke er noe som NRS sitt styre kan ta hensyn til. Styret må tenke på aksjonærverdiene i NRS, sier Olafsen.

– Nå blir det opp til det nye styret å ta dette videre, legger hun til.

Valgte nytt styre torsdag

Torsdag forsvant Olafsen ut av styret i NRS etter en ekstraordinær generalforsamling.

Det nye styret består av NTS-toppene Roald Dolmen og Vibecke Bondø, samt de uavhengige styremedlemmene Ingri Marie Sivertsen, Ivar Rolf Sandnes og Kristine Landmark.

Til tross for dagens nyhet fra NRS, bekrefter Salmar i en børsmelding torsdag ettermiddag at det likevel lanserer det frivillige tilbudet på NTS, på 120 kroner per aksje.

Om Salmar er villig til å fjerne vilkåret om at fusjonen mellom NRS og Salmonor droppes, gjenstår å se.

E24 har både spurt Salmar om dette og forelagt Olafsens uttalelser for konsernsjef Gustav Witzøe og IR-kontakt Håkon Husby, men har foreløpig ikke fått svar.

Les også

NRS vil hente to milliarder - Salmar og Gustav Witzøe visste ingenting

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Maktkampen i NTS
 2. NTS
 3. Laks
 4. Salmar
 5. NRS
 6. Oppkjøp
 7. Gustav Witzøe

Flere artikler

 1. NRS vil hente to milliarder - Salmar og Gustav Witzøe visste ingenting

 2. NTS-striden: Øie får ikke medhold fra Børsen

 3. Norway Royal Salmon vil hente 1,9 milliarder til omstridt oppkjøp

 4. Betalt innhold

  Det avsatte styret i NRS har gode argumenter i kampen mot Salmar

 5. Striden i NTS: Laksemilliardær Helge Gåsø mister styreplassen