Dette skjer til uken: Sentralbanken i USA kan ta helt nytt grep

Kvantitative lettelser kan bli fulgt av kvantitative innstramminger. Dette har ingen sentralbank gjort i så stor skala før.

Investeringsstrateg Halfdan Grangård i Handelsbanken tror sysselsettingen i USA forteller mer om inflasjonen enn om gjeninnhentingen fremover.
Publisert: Publisert:

– Jeg tenker først og fremst på Feds rentemøte som det mest spennende denne uken, sier Halfdan Grangård, investeringsstrateg i Handelsbanken.

Han driver mest med aktiv allokering av aksjer og verdipapir internasjonalt.

– Mye av de urolighetene vi har hatt i aksjemarkedet og obligasjonsmarkedet i hele år har vært drevet av usikkerhet og endringer i forventninger til hva Fed kommer til å gjøre. Ukraina har også bidratt, men det viktigste har vært pengepolitikken, sier Grangård.

«Fed» er kallenavnet på sentralbanken i USA (the Federal Reserve System), og de skal på onsdag sette styringsrenten i USA.

– Den sterke og overraskende veksten i inflasjonen har gjort at Fed har måtte bli stadig mer haukete i sine signaler. Nå varsler de store rentebevegelser, og vi får nok en økning i styringsrenten på 50 basispunkter, sier Grangård.

Styringsrenten i USA er i dag på 0,5 prosent. En økning på 50 basispunkter betyr at den kan være på 1,0 prosent fra onsdag av.

Sist gang sentralbanken i USA økte renten så mye var for 22 år siden.

– Det er absolutt uvanlig. Vanligvis vil man se hvordan renteøkningene biter i økonomien, og ikke ha så hastverk som de har nå, sier Grangård.

Trykket penger - nå skal de slettes

Flere tror også at sentralbanken i USA vil begynne med kvantitative innstramminger, det motsatte av kvantitative lettelser.

– Det blir en start på å slanke balansen. Hvis de gjør det, blir det et helt nytt territorium, sier Grangård.

Ingen sentralbank har tidligere gjort noe lignende på en slik skala. Mens kvantitative lettelser er at sentralbanken øker pengemengden, er kvantitative innstramminger at sentralbanken sletter penger fra økonomien.

– Fed har kommunisert at de ikke skal selge det de har på balansen. De skal la obligasjonene de har forfalle, så ikke reinvestere pengene, men trekke de tilbake, og da trekker de sakte, men sikkert tilbake likviditet.

Rentemøte i Norges Bank

Norges Bank vil også ha et rentemøte neste uke. Dette er derimot et mellommøte, hvor det ikke er en fullstendig analyse og en pengepolitisk rapport som legges fram samtidig.

– På slike mellommøter gjør de vanligvis ikke noe med mindre de må. Vi forventer derfor ingen endring fra Norges Bank, sier Handelsbank-økonomen.

Norges Bank satte på forrige rentemøte i mars opp renten fra 0,5 til 0,75 prosent, og justerte opp rentebanen mer enn noen gang.

– Det er et høyt tempo på rentesettingen, men det er sannsynlig at rentehevingene kommer på møtene med full gjennomgang, sier Grangård.

«Månedens viktigste tall» har endret betydning

På ukens siste hverdag vil USA komme med det som under hele pandemien har blitt omtalt som «månedens viktigste tall»: antall jobber skapt utenfor landbruket.

– Det er grunn til å påstå at inflasjonstallet har blitt viktigere, i alle fall for markedene. Det er alltid interessant å se hvor arbeidsmarkedet står, men det er nå mer oppmerksomhet på lønnspresset og hvordan det forer rett inn i inflasjonen, enn det er oppmerksomhet på sysselsettingen. Det er et stort skifte fra midt i pandemien, sier Grangård.

Han mener at gjeninnhentingen siden pandemien traff er mer eller mindre komplett, med en arbeidsledighet omtrent på samme nivå som før pandemien.

– Sentralbanken har gått fra å være i spagaten mellom å ville holde rentene lave på grunn av stor arbeidsledighet, samtidig som de ville øke rentene på grunn av høy inflasjon. Nå tydere begge forholdene på at Fed kan heve rentene, sier Grangård.

Publisert: