Nordea ser lyst på aksjer: Tror analytikerne er for forsiktige

– Hovedbildet er at vi har sett noen dårlige dager drevet av uro, men på litt lenger sikt mener jeg at utsiktene er gode nok til å ha litt mer aksjer i porteføljen enn normalt, sier sjefstrateg Erik Bruce i Nordea.

OPTIMIST: Sjefstrateg i Nordea Erik Bruce ser lysere på aksjemarkedet fremover.
Publisert: Publisert:

Nordea opprettholder sin anbefaling om å ha overvekt av aksjer i investeringsporteføljen.

– Hovedgrunnen er at på tross av en del motvind i form av svakere vekst i Kina, gasskrise i Europa, problemer med gjeldstaket i USA og sentralbanker som skal trekke tilbake stimuli, så er det utsikter til god vekst i økonomien, sier sjefstrateg Erik Bruce i Nordea, til E24.

– Med den økonomiske veksten følger også økt inntjening for bedriftene, og det er driveren bak vårt positive aksjesyn, legger til han til.

De siste ukene har bekymringer rundt den kinesiske boliggiganten Evergrande, kommende renteoppgang og frykt for uenighet om gjeldstaket i USA, gitt markante svingninger og uro i aksjemarkedene.

Bruce tror mye av dette vil løse seg fremover.

– Evergrande-saken vil løse seg og den kinesiske økonomien vil ta seg opp igjen. Vi tror også at det blir en slags løsning på rotet i Washington, og da ligger alt til rette for god vekst i økonomien fremover.

Han viser til at gjeninnhentingen i den globale økonomien har fått et midlertidig setback med virusmutasjonen, men at den nå er på hell.

– Uroen er alltid størst i forkant, for usikkerhet er det verste markedet vet. Aksjer gjør det derfor normalt dårligst i forkant av kriser, og det er vanskelig å se for seg en ny krise nå.

Les på E24+

Pilene peker bratt oppover for næringslivet

– Økte kostnader for noen, økte inntekter for andre

Den økte inflasjonen man har sett både i USA og Europa i det siste, er også en kilde til bekymring.

– Det er veldig mye fokus på at en del næringer vil få økte kostnader, men det betyr også at en del bedrifter vil få økte inntekter, påpeker Bruce.

Han trekker fram at økte energipriser ligger bak mye av den generelle prisoppgangen, men at det også gir økte inntekter for eksempel for en del energiselskaper på Oslo Børs.

Bruce tror for øvrig at en del som opplever økter kostnader, kan kompensere for det ved å velte det over i prisoppgang til forbrukerne, på grunn av den sterke etterspørselen.

Tror resultater overgår forventninger

Når kvartalsrapporteringen for tredje kvartal i USA snart starter for alvor, venter Nordea positive overraskelser ved at inntjeningsveksten overstiger analytikernes anslag.

– Analytikerestimatene for selskapene på S&P viser omtrent uendret vekst fra andre til tredje kvartal, og det virker litt for forsiktig. Sånn har det vært i de siste kvartalene, og det er en viktig grunn til at markedene har gått såpass mye. Utviklingen har vært veldig mye bedre enn fryktet, sier Bruce.

– Hvor lenge tror du markedet vil preges av uro?

– Hovedbildet er at vi har sett noen dårlige dager drevet av uro, men på litt lenger sikt, for eksempel 3–6 måneder, mener jeg at utsiktene er gode nok til å ha litt mer aksjer i porteføljen enn normalt.

Les på E24+

Dette er ekspertenes beste «buy the dip»-aksjer

Gode inntjeningsutsikter for IT

Nordea tror oppgangen i industrisektoren vil dempe seg litt etter den sterke oppgangen som har vært, mens IT-sektoren spås en sterkere vekst i tiden som kommer.

– IT er en sektor som jevnt over gjør det bra, og som jeg tror har bra inntjeningsmomentum nå, med fortsatt covid-problemer og sterk etterspørsel etter mange IT-produkter. De har også sterkere prisingsmakt og kan takle noe høyere renter, sier Bruce.

Finans forblir overvekt, da Nordea tror sektoren kan tjene på en viss renteoppgang. Det motsatte er tilfelle for Forsyning og Eiendom, som forblir undervekt.

For energisektoren har Nordea en nøytral vekt, men Bruce tror likevel at man kan se god inntjening fra de norske energiselskapene.

Publisert: