Dette skjer denne uken

Dette skjer denne uken: Juleeffekt kan gi større utslag i markedet

Nordea-strateg spår en rolig siste uke før jul. Samtidig kan mindre likviditet gi større utslag enn vanlig.

Julenissen åpnet handelen og ringte med børsbjellen den siste handelsdagen før jul på Oslo Børs lille julaften i fjor.
 • Mathias Revheim-Rafaelsen
Publisert: Publisert:

– Det er hovedsakelig semiviktige tall som legges fram denne uken. Jeg tror ikke de nøkkeltallene som kommer vil bevege markedet stort, sier Joachim Bernhardsen, seniorstrateg i Nordea, til E24.

Han tror uken vil handle mer om å prosessere og vurdere inntrykkene fra de mange sentralbankmøtene forrige uke, samt se an den videre omikronutviklingen.

– Det ser også ut som vi får litt mer positive nyheter på omikronfronten, sier Bernhardsen.

Han trekker blant annet frem signaler som kommer fra Sør-Afrika om at man kanskje har nådd en smittetopp.

– Nivået på sykehusinnleggelser er på ingen måte lavt, men det er akseptabelt, og ikke like høyt som ved forrige smittetopp. Det styrker jo den troen som har vært en liten stund, om at omikron smitter lettere, men ikke gir like alvorlige symptomer, sier han.

Joachim Bernhardsen, seniorstrateg i Nordea.

En ny studie fra Storbritannia finner blant annet at omikron ikke angriper lungene like effektivt som tidligere varianter av coronaviruset, skriver NTB.

– Disse observasjonene viser at omikron har utviklet egenskaper som gjør at det omgår immunitet, mens det er svekket når det gjelder egenskaper knyttet til formering og sykdomsfremkalling, heter det i et utdrag fra studien.

Holder omikron-tale

Tirsdag holder også USAs president Joe Biden en tale om omikronvarianten av coronaviruset, og landets håndtering av spredningen.

Pressesekretær Jen Psaki ved Det hvite hus skrev i en Twitter-melding lørdag at Biden vil «komme med en kraftig advarsel om hvordan vinteren vil se ut for amerikanere som velger å forbli uvaksinerte».

Samtidig skriver hun at landet er forberedt på de økende smittetallene, og at amerikanerne kan beskytte seg selv mot sykdommen ved å ta vaksinen, og å fylle på med boosterdoser.

Per søndag ettermiddag er det bare syv av de 50 forente statene som ikke har hatt tilfeller av omikronvarianten, ifølge det amerikanske senteret for sykdomskontroll og forebygging, CDC.

– Det blir absolutt spennende å se hva Biden sier. Hvorvidt det kommer til å bevege markedet mye, er jeg usikker på. Erfaringen gjennom pandemien er at, på tross av nye varianter og høy smitte, har aksjemarkedet levert veldig bra, sier Bernhardsen.

Seniorstrategen tror likevel man vil se høye smittetall utover vinteren, og at det i sin tur vil gi svake nøkkeltall hvis det blir innført restriksjoner og nedstengninger.

– Så det kan bli uroligheter i markedet, men som langsiktig investor blir man nok belønnet likevel.

Mindre likviditet før jul

– Kan det bli større svingninger i markedet siste uken før jul?

– Jeg skal være forsiktig med å si aldri på sånne spørsmål. Ofte er det litt dårligere likviditet i markedet nå nærmere jul, og man er gjerne redd for å ta på seg mer risiko mot slutten av året for å potensielt ødelegge det som for de fleste har vært et godt år, sier Bernhardsen, og legger til:

– Julefall kommer ikke av seg selv. Hvis det skulle skje noe stort nå før jul, kan effekten bli større enn vanlig fordi likviditeten er tynn.

Det er likevel ikke en effekt som har for vane å sitte lenge i.

– Man så det i desember 2018, at markedet falt, men kom ekstremt godt tilbake i januar 2019. Jeg tror dette skal gå stille og greit for seg, sier seniorstrategen.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Dette skjer denne uken
 2. Eiendom Norge
 3. koronavaksine
 4. USA
 5. Omikron-varianten
 6. Joachim Bernhardsen
 7. Joe Biden

Flere artikler

 1. Espen Nakstad om omikronvarianten: – Kan dukke opp overalt i Norge

 2. Tror omikron-usikkerhet vil påvirke markedene: – Mye kan endre seg på kort tid

 3. Oslo Børs dempet den kraftige nedgangen

 4. Dette skjer denne uken

 5. Betalt innhold

  Strateg om ny nedstenging: Ingen «gamechanger» for aksjemarkedet