Dagen på Wall Street

Kraftig fall på Wall Street etter overraskede inflasjonshopp

Overraskende høy prisvekst senket de amerikanske indeksene. S&P 500 har ikke falt like mye på en enkeltuke siden januar.

 • Martin Hagh Høgseth
 • Truls Lier
 • Erik Tangen
Publisert:

– Inflasjonsrapporten er nok en påminnelse om at aksjemarkedene ikke kan beskyttes av pengepolitikken, skriver John Lynch, investeringsansvarlig hos Comerica Wealth Management, i et notat til Bloomberg etter at nok en handelsdag endte med markant fall på Wall Street.

Etter å ha steget i minuttene før inflasjonstallene ble sluppet, pekte pilene brått ned for de amerikanske indeksene i førhandelen. Alle de tre toneangivende indeksene falt med over én prosent etter åpning. Ved stengetid fredag var stemningen på børsene i USA blitt enda dårligere. Fallet var størst på den teknologitunge Nasdaq-indeksen.

Slik er situasjonen på Wall Street klokken 22.00:

 • S&P 500 falt 2,91 prosent
 • Nasdaq falt 3,52 prosent
 • Dow Jones falt 2,73 prosent

Blant teknologiselskapene var fallet størst hos Amazon (5,60 prosent), Facebook-eier Meta (4,58 prosent) og Microsoft (4,46 prosent).

I løpet av handelsdagen falt også Netflix-aksjen med mer enn fem prosent, etter en nedgradering fra Goldman Sachs.

I de europeiske markedene tiltok samtidig børsfallet. Dax-indeksen i Frankfurt falt nær tre prosent (ned 1,2 før tallslippet), mens det var nedgang på over to prosent på børsene både i London og Paris.

Renten på amerikanske statsobligasjoner har samtidig steget. Den amerikanske tiåringen, ofte omtalt som verdens viktigste rente, er opp 3,48 prosent like før klokken 22 fredag.

Prishopp

Utviklingen kommer etter at inflasjonen i USA landet på 8,6 prosent i mai målt mot samme måned i fjor. På forhånd hadde analytikerne ventet en prisvekst på 8,3 prosent i mai, det samme som den årlige inflasjonen var måneden før, ifølge Bloomberg.

Prisvekst på 8,6 prosent i USA er det høyeste siden 1981.

Les også

Overraskende sterk inflasjon på 8,6 prosent i USA

Høyere energipriser er blant årsakene til økt inflasjon. Olje- og gassprisene har blant annet klatret videre etter at Russland invaderte Ukraina.

– Det som har drevet markedet i år og de siste ukene er rentefrykt. Inflasjonstallene gir grunnlag for frykte enda høyere renter, som er surt for aksjemarkedet, sier sjefstrateg Erik Bruce i Nordea Wealth Management.

Han påpeker samtidig at sentralbanken nok er mer opptatt av kjerneinflasjonen, som dempet seg noe til 6 prosent i mai etter å ha vært på 6,2 prosent for april. Den tar ikke med mat- og energipriser, som kan svinge mye. Det letter likevel ikke presset noe særlig på sentralbanken.

– Kjerneinflasjon er fortsatt høy, og kommer ikke ned så fort som man skulle ønske, sier Bruce.

Biden: Inflasjonen må ned raskere

Bare timer etter de nedslående inflasjonsnyhetene talte president Joe Biden til amerikanerne.

– Jeg gjør alt jeg kan for å få ned prisene på bensin og matvarer, sa han til applaus fra sine støttespillere i den tv-sendte talen.

– Vi må få ned inflasjonen mye raskere, sa Biden.

Presidenten forklarte videre at USA jobber tett med EU for å få ukrainsk korn til markedet, som er en av flere årsaker til stigende matpriser, og la skylden på Putin for å blokkere Ukrainas muligheter til eksport via Svartehavet.

Doble rentehevinger

Sentralbanken i USA har hevet renten to ganger etter pandemien. Først ble renten hevet med 0,25 prosentpoeng, før en såkalt dobbel renteheving på 0,50 prosentpoeng på møtet i mai.

Blant økonomer forventes det at sentralbanken på sitt juni-møte neste uke vil heve renten med ytterligere 0,50 prosentpoeng.

– Fed hever garantert med 50 punkter (0,50 prosentpoeng red.anm.) i både juni og juli, men dette øker den allerede skyhøye sannsynligheten for 50 også i september, skriver sjeføkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken på Twitter.

Ifølge Bloomberg priser markedet inn tre doble rentehevinger på Federal Reserve-møtene i både juni, juli og september etter tallslippet fredag ettermiddag.

Videre skriver nyhetsbyrået at storbanken Barclays ser for seg en tredobbel renteheving.

– Uansett om dette betyr mer aggressive hevinger i sommer, eller om en fortsettelse av hevinger på 50 basispunkter denne høsten er valget for Fed, er den overordnede realiteten for Fed at inflasjonen ikke er under kontroll, skriver Charlie Ripley, senior investeringsstrateg i Allianz Investment Management i et notat, ifølge Bloomberg.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Dagen på Wall Street
 2. Wall Street

Flere artikler

 1. Wall Street rundet av turbulent halvår med bred nedgang

 2. Overraskende sterk inflasjon på 8,6 prosent i USA

 3. Tungt teknologifall på Wall Street etter inflasjonstall: – Fed har hengt etter

 4. Kraftig fall på Wall Street før inflasjonsfasit

 5. Blandet på Wall Street etter turbulent dag