Kvartalsrapporter

Svakere enn ventet fra Lerøy Seafood

Lerøy Seafood leverer et driftsresultat før verdijusteringer på 579 millioner kroner i tredje kvartal, fra 370 millioner kroner på samme tid i fjor. Det er svakere enn ventet.

Dette er et av Lerøys oppdrettsanlegg på Hitra.
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

På forhånd var det ventet et driftsresultat før verdijusteringer på 667 millioner kroner, ifølge Infront/TDN.

Forbedringen fra i fjor skyldes at selskapet har bedre inntjening i landindustrien i Villfangst-segmentet.

I tillegg melder Lerøy om betydelig vekst innen havbruk. Selskapet melder også om reduserte effekter av corona og god prisutvikling, og positiv utvikling i segmentet for premiumprodukter (vap), salg og distribusjon.

Lerøy-styret er optimistisk til etterspørselen tross usikkerhet, men er bekymret for at kostnadsinflasjon på viktige innsatsfaktorer vil påvirke kostnadsutviklingen i 2022.

«Styrets forventning per i dag er at inntjeningen i fjerde kvartal 2021 blir bedre enn i tredje kvartal 2021 og tilsvarende for året 2021 som helhet sammenlignet med år 2020», skriver selskapet i en melding.

Svakere inntjening enn ventet

Lerøys resultat etter skatt kom på 274,16 millioner kroner i tredje kvartal, fra 371,2 millioner kroner i samme kvartal i fjor. Omsetningen økte til 6,33 milliarder kroner i kvartalet, fra 4,77 milliarder kroner i fjor.

– Vi øker vår omsetning i tredje kvartal 2021 med 33 prosent fra samme periode året før, drevet av økt aktivitet og økte priser. Vi har den høyeste omsetning, og det høyeste slaktevolum, i noe kvartal i vår historie, sier konsernleder Henning Beltestad.

Han er imidlertid ikke fornøyd med inntjeningen.

– Samtidig ble inntjeningen i tredje kvartal svakere enn vi forventet ved inngangen til kvartalet. I siste del av kvartalet måtte vi gjøre noen endringer i slakteplaner, som gav uttak på lavere vekter enn planlagt. Dette har negativ innvirkning på både prisoppnåelse og kost. I tillegg undervurderte vi eksportvolumene fra Norge særlig i september, sier Beltestad.

Venter kostnadsinflasjon på fôr

Lerøys havbruksenhet har tre deler, Lerøy Aurora i Troms og Finnmark, Lerøy Midt på Nordmøre og Lerøy Sjøtroll på Vestlandet. Det ble slaktet 56.000 tonn i tredje kvartal, fra 44.000 tonn på samme tid i fjor.

– Vi forventer fortsatt lavere kostnader i fjerde kvartal enn tidligere kvartal i 2021 samtidig som potensialet påvirkes av kostnadsinflasjon vi nå opplever på svært mange råvarer, blant annet vår største utgiftspost fôr, sier Beltestad.

Lerøys datterselskape Lerøy Havfisk driver med fangst av hvitfisk med ti trålere i drift i tredje kvartal, og har betydelige torskekvoter. I tillegg har selskapet flere foredlingsanlegg som leies ut til søsterselskapet Lerøy Norway Seafoods. Fangstvolumet i Lerøy Havfisk ble på 12.336 tonn fisk i kvartalet, fra 11.083 tonn i samme kvartal i fjor.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Kvartalsrapporter
 2. Lerøy Seafood
 3. Lerøy
 4. Aksjelive
 5. Havbruk

Flere artikler

 1. Lerøy varsler høyere kostnader enn ventet

 2. Grieg Seafood øker driftsresultatet mer enn ventet

 3. Nel tapte 509 millioner etter aksjesmell

 4. Norway Royal Salmon med solid oppsving i tredje kvartal

 5. Schibsted øker resultatene mer enn ventet i tredje kvartal