Kvartalsrapporter

Fredriksen-rederi med milliardsmell

Tørrlastrederiet Golden Ocean Group, hvor John Fredriksen er største eier, går på en milliardsmell i første kvartal. Selskapet dropper også utbytte på grunn av et usikkert marked.

John Fredriksen er største eier i rederiet Golden Ocean Group.

Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert: Publisert:

Det Bermuda-baserte tørrlastrederiet leverer et resultat på minus 160,8 millioner dollar, som tilsvarer et tap på 1,59 milliarder kroner.

Noe av årsaken til tapet er nedskrivninger av verdier for 94,2 millioner dollar i kvartalet, knyttet til leasede fartøy.

I samme kvartal i fjor tapte selskapet 7,5 millioner dollar.

Dropper utbyttet

Selskapet sier det ikke vil betale ut utbytte i første kvartal for å sitte på kontanter grunnet situasjonen i markedet. Utbyttet kan komme tilbake når det blir mer klarhet om markedsutviklingen, skriver Golden Ocean i kvartalsrapporten.

– Golden Oceans resultat for første kvartal kommer i en situasjon med ekstremt svak etterspørsel grunnet covid-19-pandemien. Mens fraktrater ennå ikke har hentet seg inn i særlig grad, er vi optimistisk til at forholdene vil forbedres på mellomlang sikt etter hvert som industriaktiviteten bedres, sier konsernsjef Ulrik Andersen i Golden Ocean.

Andersen tok over roret i Golden Ocean den 14. april.

Golden Oceans omsetning i første kvartal 2020 er på 42,6 millioner dollar, ned fra 63,6 millioner dollar på samme tid i fjor.

Selskapets justerte brutto driftsresultat (ebitda) for første kvartal er på 12,3 millioner dollar. For ett år siden var tilsvarende tall på 36 millioner dollar.

Fredriksen er største eier

Selskapet driver en flåte på 78 skip med total kapasitet på 10,8 millioner dødvekttonn, hovedsakelig i størrelsene Capesize, Panamax og Supramax. Golden Ocean ble etablert i 1996.

John Fredriksen er største eier i Golden Ocean, fulgt av Folketrygdfondet. Fredriksens Hemen Holding hadde et eierskap på 36,1 prosent ved nyttår, mens Folketrygdfondet satt på 5,3 prosent av aksjene.

Golden Ocean kan også melde at det har installert 23 scrubbersystemer på skip etter de nye reglene for svovelutslipp til havs, og at det derfor ikke gjenstår store investeringer.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Kvartalsrapporter
 2. Golden Ocean
 3. John Fredriksen
 4. Folketrygdfondet
 5. Golden Ocean Group
 6. Rederier

Flere artikler

 1. Golden Ocean henter 2,9 milliarder kroner for å kjøpe Fredriksen-skip

 2. Analytikerne venter kraftig resultatfall for Fredriksens Golden Ocean

 3. Milliardoverskudd i Frontline – deler ut 880 millioner kroner til aksjonærene

 4. Annonsørinnhold

 5. Frontline dropper utbyttet

 6. Betalt innhold

  Børskommentar: Fredriksen-selskapet blør i coronasmellen, men oppsiden har kanskje aldri vært større