Børsdagen

Sjefsbytte sendte aksjene i XXL og Europris i hver sin retning

Aksjene i Europris falt tydelig etter nyheten om at toppsjef Pål Wibe forlater selskapet til fordel for XXL. Men to meglerhus anbefaler kjøp.

 • Ine Brunborg
Publisert: Publisert:

Aksjene i Europris og XXL beveger seg hver sin retning etter at administrerende direktør Pål Wibe meldte overgang fra det ene til det andre selskapet.

Ved børsdagens slutt hadde Europris-aksjen falt 4,44 prosent til 32,70 kroner. XXL-aksjen endte samtidig opp 10,54 prosent til 13,63 kroner.

Wibe har ledet Europris i over fem år, og beskriver selv stillingen som «høydepunktet» i karrieren sin. XXL, som vil få den nye sjefen i arbeid i løpet av den første delen av 2020, har gitt han tillatelse til å stille som kandidat til å bli styremedlem i Europris ved neste generalforsamling.

Les også

Les også: Ny XXL-sjef: – Jeg blir trigget av litt umulige utfordringer

– En erfaren detaljhandler

– Wibe har arbeidet som administrerende direktør i Europris siden mars 2014 og har vært en viktig del av den positive utviklingen av lavprisforhandleren, skriver analytiker Gard Aarvik i Pareto Securities i en analyse.

Før Wibe overtok som konsernsjef i Europris, hadde han den samme stillingen i Nille i syv år. Før den tid, mellom 2004 og 2006, var han administrerende direktør i Travel Retail Norway.

– I Wibe får XXL en erfaren detaljhandler med flere år som leder for en rekke detaljhandelselskap. Vi mener dette er positivt for XXL og forventer at aksjen vil stige på nyheten, skriver Aarvik.

– På den andre siden ser vi på dette som negativt for Europris og forventer at aksjen vil falle i dag, legger han til.

Pareto Securities har for tiden en «hold»-anbefaling på XXL-aksjen med et kursmål på 18 kroner.

For Europris har meglerhuset en «kjøp»-anbefaling med et kursmål på 37 kroner.

Konsernsjef Pål Wibe bytter jobb

– Europris skiller seg ut

Sparebank 1 Markets har også en kjøpsanbefaling på Europris-aksjen, som de gjentok i en oppdatering mandag, dagen før sjefsbyttet. Meglerhuset økte samtidig kursmålet på selskapet til 40 kroner, fra tidligere 32 kroner.

– Driften er stødig og voksende, og Europris skiller seg ut som en ledende nordisk aktør, heter det i mandagens analyse.

Her trekker meglerhuset frem at Europris vinner markedsandeler, og peker samtidig på økt trafikk på selskapets nettbutikk, stabile marginer, lavere kostnader og økende salg av Europris’ egne merkevarer i butikkene.

Sparebank 1 legger også vekt på partnerskapet med den svenske lavpriskjeden ÖoB, som ble offentliggjort sommeren 2018, i tillegg til samarbeidet med finske Tokmanni.

– Disse tre selskapene sammen representerer et betydelig innkjøpsvolum på nær 18 milliarder kroner i årlig detaljhandel i Norden, skriver meglerhuset.

Les også

Les mer: Pål Wibe blir ny konsernsjef i XXL

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Børsdagen
 2. Aksjelive
 3. Europris
 4. XXL
 5. Pål Wibe
 6. Pareto Securities
 7. Sparebank 1 Markets

Flere artikler

 1. Laksesmell på Børsen

 2. Norwegian-ras: Meglerhus tror selskapet vil bryte lånevilkår

 3. SEB: Tror Nel vil ta papirtap på 476 mill. i Nikola og Everfuel

 4. Nel faller tungt etter helomvending fra meglerhus

 5. Paretos analysesjef kjøpte aksjer: Tre uker etter kom kollegaens kjøpsanbefaling