Dagen på Wall Street

Wall Street endte ned etter USAs angrep

Investorene flyktet fra aksjer til sikrere investeringer som statsgjeld og gull etter at USA drepte en mektig iransk general.

Angrep på USAs ambassade tidligere denne uken.

AHMED JALIL / EPA
 • Eivind Bøe
 • Ine Brunborg
Publisert:

Pilene pekte nedover på Wall Street etter USAs drap på den iranske toppgeneralen Qasem Soleimani som uroer markedene.

Nesten alle aksjene var i minus på den industritunge Dow Jones-indeksen, som fikk sin største nedgang på én måned. Den brede S&P 500-indeksen og teknologitunge Nasdaq hadde også sin svakeste dag på en måned.

De tre nøkkelindeksene åpnet ned rundt én prosent, men nedgangen dempet seg noe utover handelsdagen. Slik gikk indeksene ved stenging fredag:

 • Dow Jones ned 0,8 prosent
 • Nasdaq Composite ned 0,8 prosent
 • S&P 500 ned 0,7 prosent

Irans toppgeneral Qasem Soleimani ble drept natt til fredag av et angrep beordret av USAs president Donald Trump.

MEHDI GHASEMI / ISNA

Angrepet på generalen, som skjedde på ordre fra Donald Trump, utløste et kraftig hopp for oljeprisen. Iran har lovet å hevne det amerikanske angrepet, og ekspertene er bekymret for mer uro i oljerike Midtøsten.

Det har igjen bidratt til å løfte oljeaksjer og senke flere flyselskaper på børser rundt om i verden i løpet av dagen.

Flyaksjer falt

Blant oljeselskapene i Europa steg Tullow Oil og BP i London. Her hjemme var Equinor opp 1,7 prosent på Oslo Børs, som var blant få av verdens børser som endte i pluss.

Ett fat nordsjøolje koster fredag kveld 68,58 dollar, etter en oppgang på 3,47 prosent i løpet av dagen, ifølge Infront. Samtidig er amerikansk lettolje opp 2,99 prosent til pris 62,97 dollar fatet.

Energiaksjene Concho Resources og Apache var opp henholdsvis 3,7 and 1,3 prosent i New York, mens Devon Energy steg 1,2 prosent.

Også enkelte forsvarsaksjer, som våpenprodusenten Lockheed Martin, steg på børs.

De amerikanske flyaksjene United, American og Delta falt på sin side over 1,6 prosent som følge av oljeprishoppet som kan gi høyere drivstoffregning for flyselskapene.

President Donald Trump sa fredag kveld at den iranske generalen Qasem Soleimani planla et angrep mot amerikanske diplomater, og at det var grunnen til at han ble likvidert.

Svake industritall

Dystre industritall hjalp heller ikke på stemningen.

Innkjøpssjefindeksen fra Institute for Supply Management (ISM) gikk ned til 47,2 i desember, fra 48,1 i november. Det var under ventede 49,0.

Investorene flyktet til sikrere investeringer som gull og amerikansk statsgjeld, som begge blir sett på som trygge havner når det er uro i markedene.

Gullprisen har i løpet av dagen steget 1,35 prosent, mens tiårige amerikanske statsrenter har falt 4,6 prosent. Renten på obligasjoner, som USAs statsgjeld, faller når prisen stiger, og motsatt.

Ellers leverte Tesla ferske leveransetall for fjerde kvartal før åpningstid, der de kunne melde om nye rekorder – både for produksjonen og leveransene. Aksjen har slått ny kursrekord i løpet av dagen og steg 2,96 prosent til 443,01 dollar ved stenging.

Dagens nedgang på Wall Street kommer etter en svært kraftig børsoppgang i 2019, der indeksene har steget mellom 22 og 35 prosent. Senest torsdag var det trippelrekord på Wall Street.

Les mer:

Les på E24+

(+) En storkrig kan være gull for amerikanske våpenaksjer

Les også

Frykter Iran vil «kaste hansken»: – Som å drepe USAs visepresident

Tror oljeprisen når 80 dollar hvis uroen tiltar
Les også

Søreide «dypt bekymret» etter at USA drepte Iran-topp

Stenger ned ambassade: Derfor mener USA at Iran står bak opptøyene
Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Dagen på Wall Street
 2. S&P 500
 3. Wall Street
 4. Dow Jones
 5. Nasdaq

Flere artikler

 1. Trump-tale senker oljeprisen og løfter Wall Street

 2. Kraftig byks i oljeprisen etter Irans angrep mot militærbaser

 3. Trump: Soleimani ble drept for å forhindre krig

 4. Annonsørinnhold

 5. Senator hardt ut mot USAs likvidasjon av Soleimani

 6. Iran varsler «kraftig hevn»