Dagen på Wall Street

Trump-tale senker oljeprisen og løfter Wall Street

– Iran ser ut til å trappe ned, noe som er bra for alle amerikanere, og for verden.

CHIP SOMODEVILLA / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
 • Martin Hagh Høgseth
 • Anders Nybakken Kvale
Publisert:,

Det sa USAs president Donald Trump da han møtte pressen etter Iran natt til onsdag angrep to amerikanske militærbaser i Irak. Angrepet ble beskrevet som et hevnangrep etter USA før helgen likviderte den iranske generalen Qasem Soleimani.

– Soleimanis hender var dynket i blod. Han burde ha blitt tatt av dage for lenge siden. Ved å fjerne ham har vi sendt et viktig budskap, sa Trump.

Han understreket samtidig at Iran aldri vil få atomvåpen så lenge han sitter som president.

– Det amerikanske folk bør være lykkelige. Ingen ble skadet i nattens angrep av det iranske regimet. Ingen dødsfall. Alle soldater er i sikkerhet. Og bare minimal skade på våre militære baser, sa Trump i talen.

Les også

Ulltveit-Moe tror krig i Midtøsten vil styrke kronen

Oljeprisfallet tiltar

Oljeprisen steg i natt rundt fire prosent til over 71 dollar fatet, men har senere falt kraftig tilbake. Oljeprisen fortsatte fallet under Trumps tale.

Ved 17.45-tiden koster et fat Nordsjøolje 65,52 dollar fatet, ned 4,14 prosent fra midnatt.

Oljeanalytiker Helge Andre Martinsen i DNB Markets ventet på forhånd at Trump ikke ville eskalere situasjonen ytterligere under talen – og pekte på at det ville bidra til å senke oljeprisen.

– Vi har indikert en risikopremie på fem dollar innbakt i oljeprisen, altså nivået du kan bevege deg innenfor i en nedtrappingsfase, sier han.

De toneangivende indeksene i USA er alle opp rundt 0,7 prosent i etterkant av talen, etter å ha vært opp rundt 0,2 prosent før Trump startet.

Trump varslet samtidig at sanksjonene mot Iran vil bli opprettholdt «inntil Iran endrer sin oppførsel». Han uttalte samtidig at det nå vil komme nye sanksjoner.

– Ettersom vi fortsetter å vurdere mulighetene til å svare på Irans aggresjon, vil USA umiddelbart innføre ytterligere økonomiske straffesanksjoner mot det iranske regimet, sa presidenten.

Les også

Oljeprisen faller bratt etter lagertall og uro i Midtøsten

Norske styrker blir i Irak

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide bekrefter til NTB onsdag ettermiddag at de rundt 70 norske soldatene som er stasjonert i Irak vil bli værende inntil videre.

– Utenriksdepartementet kalte inn Irans ambassade fordi vi ønsket å formidle det tydelige budskapet vi har hatt gjennom hele dagen i dag. Det ene er en fordømmelse av angrepet på militærleiren der det også var norske styrker. Det andre er en klar oppfordring og forventning om at Iran også bidrar til å roe ned situasjonen, sa Søreide til pressen etter et møte med Irans ambassade, ifølge nyhetsbyrået.

Les også

Equinor-sjefen møtte Trump – glemte kalosjene

Her kan du lese mer om

 1. Dagen på Wall Street
 2. Donald Trump
 3. Iran
 4. USA

Flere artikler

 1. Iran bønnfalt Norge om hjelp uten hell – mener landet er offer for «medisinsk terrorisme»

 2. Oljeprisen stiger til over 70 dollar på uro i Midtøsten

 3. Kraftig byks i oljeprisen etter Irans angrep mot militærbaser

 4. Annonsørinnhold

 5. Hevder fly ble skutt ned – Boeing-aksjen stiger

 6. Betalt innhold

  Oljeprisen stiger etter USA-angrep på iransk general i Irak