Oslo Børs ned syv prosent fra toppen: – Har blitt en global frykt

Børsene faller videre på virusfrykt og kronen svekkes. Økonomer tror virussjokk vil ramme den økonomiske veksten.

Sjefstrateg Christian Lie i Danske Bank.
Publisert: Publisert:

– Det man trodde skulle være et kinesisk fenomen har blitt en global frykt etter utbruddets inntog på det europeiske kontinentet, sier sjefstrateg Christian Lie i Danske Bank til E24.

Ny utvikling i spredningen av coronaviruset har skremt aksjeinvestorene, og Oslo Børs falt nye tre prosent onsdag morgen før hovedindeksen henter seg inn til en nedgang på 2,6 prosent.

Børsfallet fra toppen i forrige uke er dermed på over syv prosent.

Les også

Børsfallet fortsetter: Hovedindeksen ned 3,5 prosent

Ser dobbelt sjokk mot økonomien

Ifølge sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets vil virusutbruddet føre til lavere økonomisk vekst enn meglerhuset har lagt til grunn i sine prognoser.

«Ekstreme smittetiltak i Kina fører til at både etterspørsel og produksjon i den gigantiske økonomien har bremset kraftig. Selv om vi kan vente en rekyl når utbruddet er over, vil den neppe bli sterk nok til å kompensere for den svake starten på året», skriver hun i en morgenrapport.

Haugland mener likevel det er for tidlig å fastslå hvor store de negative effektene blir.

Les også

Virusuroen sender gullprisen videre oppover

Lie fremholder at virusutbruddet gir en dobbel smell, fordi både etterspørselen etter varer og tjenester blir rammet og globale forsyningskjeder blir forstyrret.

– Det som er annerledes nå og kanskje skremmer investorene er at vi ikke bare står overfor et etterspørselsfall fordi bedrifter og husholdninger blir usikre og reduserer det private forbruket.

– I tillegg får vi et sjokk for tilbudssiden i økonomien, sier Lie.

Han sier at bedrifter som er avhengig av innsatsfaktorer fra Kina eller andre regioner som er påvirket ikke får nok tilgang til arbeidskraft eller innsatsfaktorer.

– Selv om markedet nå priser inn flere rentekutt fra sentralbankene, vil dette i mindre grad enn tidligere hjelpe økonomien, ettersom pengepolitikk stimulerer etterspørselssiden, men ikke hjelper mot problemer på tilbudssiden, sier han.

Les også

Nok et tungt Tokyo-fall etter USA-ras

– Frykten øker

Nedturen i aksjemarkedene har skjedd etter nyhetene om at viruset sprer seg i Europa. Tirsdag advarte amerikanske helsemyndigheter at det er sannsynlig at viruset vil forårsake en global pandemi.

– Frykten øker for at utbruddet skal ramme global økonomi, ikke bare kinesisk økonomi, sier Lie.

Han påpeker at risikoen for en kraftig brems i global økonomi øker med varigheten og utbredelse av virusutbruddet.

– Da vil man gå inn i en periode med hvor økonomiske nøkkeltall blir svakere. Alt annet likt vil det bety at inntjeningsveksten i selskapene for 2020 står i fare.

Investorenes flukt fra risiko og over i antatt trygge havner gir også utslag i rentemarkedet, med rentefall til rekordlave nivåer i amerikanske statsobligasjoner, skriver Nordea i en morgenrapport.

Her hjemme har kronen svekket seg, og passerer 9,39 mot dollaren onsdag morgen. Samtidig svekkes den norske valutaen med 0,4 prosent mot euroen.

Publisert:
Gå til e24.no