Kinesiske børser steg kraftig etter nytt rentekutt

Børsene klatret i Shanghai og Shenzhen samtidig som kinesiske myndigheter tar grep for å støtte økonomien som rammes av virusutbrudd. Men i resten av Asia var bildet et helt annet.

KUTT: Kinas sentralbank har tatt grep for å kutte selskapenes lånekostnader, for å motarbeide effektene av coronaviruset.

Eugene Hoshiko / TT NYHETSBYRÅN
Publisert:,

Kina kuttet som ventet lånereferanserenten torsdag, samtidig som landet forsøker å håndtere de økonomiske effektene av det pågående utbruddet av coronavirus.

Renten kalles «loan prime rate» (LPR) og varianten med ett års løpetid kuttes med 10 basispunkter til 4,05 prosent, mens femårsrenten reduseres med fem basispunkter til 4,75 prosent. Det melder Bloomberg News, ifølge TDN.

Rentekuttet skal redusere lånekostnadene og lette på den finansielle tyngden til kinesiske bedrifter rammet av virusutbruddet. Børsene på det kinesiske fastlandet stiger etter nyheten.

Dagens rentekutt kommer etter at sentralbanken kuttet renten på utlån med mellomlang løpetid tidligere denne uken.

Børsene er for øvrig blandet i resten av Asia, og enkelte er skuffet på tross av at Kinas rentekutt traff forventningene. Sjefstrateg Stephen Innes i AxiTrader sier den kinesiske sentralbankens grep «ikke er i nærheten av å være tilstrekkelig».

– Kinas sentralbank må overgå forventningene, ikke bare imøtegå dem, slik situasjonen er nå, sier Innes ifølge Marketwatch.

Høyere arbeidsledighet i Australia

Selv om de kinesiske børsene steg kraftig torsdag, kan man ikke si det samme om de øvrige børsene i Asia. Der var bildet mer blandet, med Seoul-børsen ned nær 0,7 prosent.

I Australia steg ASX 200-indeksen forsiktig til tross for at arbeidsledigheten i januar steg til 5,3 prosent. Dette skaper forvirring for den australske sentralbanken, som etter desembertallene lå an til å la renten ligge stabilt.

– Dagens data skaper forvirring i rentedebatten fordi RBAs (Reserve Bank of Australia red.anm.) siste prognose la opp til at arbeidsledigheten ville ligge på i snitt 5,2 prosent fremover, skrev Diana Mousina, seniorøkonom i AMP Capital i et notat, ifølge CNBC.

Slik endte dagen på børsene i Asia-Stillehavsregionen:

  • Shanghai Composite steg 1,84 prosent
  • Shenzhen Composite klatret 2,43 prosent
  • Hang Seng i Hongkong ned 0,17 prosent
  • Nikkei 225 i Tokyo steg 0,34 prosent
  • Kospi i Seoul falt 0,67 prosent
  • Singapore-børsen ned 0,47 prosent
  • ASX 200 i Sydney opp 0,25 prosent