Børsene i Asia

Børsuroen fortsetter: Tokyo-børsen faller kraftig

Sør-Korea overrasket med å holde renten i ro, på tross av et hopp i antallet virussmittede i landet.

FALL: Fotgjengere utenfor et elektronisk brett som viser informasjon om det globale aksjemarkedet. Tokyo-børsen er hardt rammet.

KIMIMASA MAYAMA / EPA
 • Eivind Bøe
 • Martin Hagh Høgseth
Publisert:,

Tokyo-børsen faller mest av de store asiatiske børsene torsdag morgen, samtidig som virusfrykten fortsetter å prege aksjemarkedet.

I Sør-Korea er Seoul-børsen ned etter at landets sentralbank besluttet å holde renten uendret på 1,25 prosent, mens analytikerne spurt av Reuters hadde ventet et kutt. Den uendrede renten kommer på tross av at antallet smittede i landet har økt. 334 nye tilfeller er oppdaget i Sør-Korea torsdag, som er den største daglige økningen hittil, og tallet for samlede smittede i landet er nå 1.595.

Det kinesiske fastlandet går mot strømmen og stiger. Slik går viktige børser i Asia-Stillehavsregionen:

 • Nikkei 225 i Tokyo ned 2,12 prosent
 • Kospi i Seoul ned 1,28 prosent
 • Singapore-børsen ned 0,77 prosent
 • Shanghai Composite opp 0,57 prosent
 • Hang Seng i Hongkong ned 0,66 prosent
 • ASX 200 i Sydney opp 0,81 prosent

Amerikanske futures faller

President Trump uttalte seg på direktesendt pressekonferanse onsdag kveld, der han også utnevnte visepresident Mike Pence til å lede arbeidet med USAs beredskap og håndtering av virusutbrudd i landet.

– Vi har svært god kontroll på coronaviruset i vårt land. Det er svært få personer som er smittet, jeg har ikke hørt noe annet enn det, og de få som har fått det, har alle blitt bedre, hevdet Donald Trump onsdag.

Men presidenten ser ikke ut til å ha lyktes i å roe ned investorene. Amerikanske futures faller 1,4–1,5 prosent, etter at gårsdagen endte blandet på Wall Street. Utviklingen kom med at den «amerikanske tiåringen» (renten på amerikanske statsobligasjoner med ti års løpetid) falt til 1,3 prosent, laveste nivå noensinne.

Rentefallet begynte onsdag etter at Bloomberg siterte en tjenesteperson i etaten Food and Drug Administration (FDA) på at coronaviruset er på kanten til å bli en pandemi, skriver CNBC.

Renten på en obligasjon faller generelt når prisen stiger, slik den amerikanske tiåringen gjør nå som det er markedsuro og investorene flykter til «trygge havner». Også japanske yen og gull styrkes, og begge anses å være relativt sikre investeringer.

Laveste oljepris siden 2018

Virusfrykten fortsetter å ramme oljeprisen torsdag morgen. Ved 06.30-tiden faller prisen på et fat Nordsjøolje med 1,42 prosent til 52,70 dollar.

Dette er det laveste nivået for oljeprisen hittil i år. Faktisk må man tilbake til julaften 2018 for å finne en dag hvor oljeprisen var på et lavere nivå enn akkurat nå.

Denne uken alene har oljeprisen falt 9,84 prosent eller 5,75 dollar fatet.

Prisutviklingen kommer samme uke som markedenes frykt for coronaviruset igjen har tatt seg opp. Det har skjedd som følge at stadig flere land har bekreftet tilfeller av coronavirus.

Sjefanalytiker Kazuhiko Saito i Fujitomi sier til Reuters det er frykten for at viruset skal ramme USA som fører til dagens nedgang. Han mener at dersom et utbrudd «fortsetter å forverre seg i USA, vil oljeprisen trolig falle mer, særlig siden amerikanske bensinpriser allerede faller tungt».

Her kan du lese mer om

 1. Børsene i Asia
 2. Tokyo-børsen
 3. Seoul-børsen
 4. Singapore-børsen
 5. Shanghai-børsen
 6. Hongkong-børsen
 7. Sydney-børsen
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Tokyo-børsen faller kraftige 3,3 prosent

 2. Asia-børsene falt kraftig etter Trumps innreiseforbud

 3. Hongkong-børsen falt kraftig

 4. Annonsørinnhold

 5. Tung start på uken i markedene: – Historisk oljepriskollaps

 6. Børsfallet fortsetter: Hovedindeksen ned 3,5 prosent